Leading Web Solutions

Slik kan et seniorlån gi en god pensjonisttilværelse

Del

Seniorlån er en helt bestemt lånetype for de som er over 60 år, og som eier egen bolig. I tillegg må boliglånet være helt, eller nesten helt, nedbetalt. Fyller du disse kriteriene kan et seniorlån gi deg stor økonomisk fleksibilitet i pensjonisttilværelsen din.

Et seniorlån kan være med på å gi deg en god pensjonisttilværelse, hvis du er klar over fordelene og ulempene ved det. Foto: Istockphoto.
Et seniorlån kan være med på å gi deg en god pensjonisttilværelse, hvis du er klar over fordelene og ulempene ved det. Foto: Istockphoto.

Hva er et seniorlån

Et seniorlån er, som navnet referer til, et lån forbeholdt de som er godt voksne. Det kan gis til personer over 60 år, med pant i egen bolig. Tanken bak et slikt lån er at når man når pensjonsalderen har de fleste nedbetalt boliglånet sitt. Det betyr at de gjerne eier store verdier, men at disse verdiene er knyttet opp i fast eiendom.

Ved å ta opp et lån kan man ha glede av verdien på boligen, og samtidig beholde boligen. Hvis man tar opp et seniorlån beholder man nemlig livsvarig borett i huset.

Mange pensjonister har hatt glede av Seniorlån siden det første gang ble tilbudt i Norge i 2005. Den gang ble lånet kalt «LittEkstra», ifølge Store Norske Leksikon.

Avdragsfritt

Et Seniorlån kan betales ut som en engangssum, men det kan også betales ut som månedlige utbetalinger. Dersom man ønsker det, kan man også avtale en kombinasjon med banken.

Seniorlån er avdragsfrie. Rentekostnadene legges til lånet så lenge låntakeren bor i boligen som er stilt som sikkerhet. Lånet tilbakebetales i sin helhet når låntakeren permanent flytter ut, for eksempel hvis han eller hun flytter til et omsorgssenter for godt, eller dør.

Dersom låntaker ønsker å avslutte låneforholdet før den tid er det mulig å betale ned lånet. Det er også mulig for eventuelle arvinger å gjøre opp lånet, og overta boligen dersom de ønsker det.

Uavhengig av inntekt

Du kan ta opp et seniorlån uavhengig av hvor stor inntekten din er. Siden det tas pant i boligen din er det den, og ikke inntekten, som vurderes når du får et lånetilbud.

Det betyr imidlertid at verdien av boligen din, og hvor i landet du bor, vil være viktig for beløpsstørrelsen på lånet du blir tilbudt. Det er vanlig at banken ser på boligmarkedet i området ditt når de skal vurdere hvor mye de ønsker å tilby deg i seniorlån.

Dersom du bor i en del av landet med mye fraflytting kan det påvirke størrelsen på lånet. På samme måte kan det styrke mulighetene dine for et større lån dersom du bor et sted med aktivt boligmarked og tilflytting.

Du bestemmer hva pengene brukes på

Når du tar opp et slik lån med sikkerhet i boligen din er det kun du som bestemmer hva lånet skal brukes til. Du kan unne deg gode reiser, eller kanskje kjøpe utstyr til en hobby du har sett fram til å dyrke når du blir pensjonist.

Kanskje er det andre du vil bruke penger på? Barn eller barnebarn kan få hjelp til utgifter i forbindelse med studier eller etablering. Det viktigste er at du står helt fritt til å gjøre det du mener er best.

Mange pensjonister opplever at deres barn allerede er godt etablert og står økonomisk stødig på egne bein. Da kan de føle at de er god grunn til å ta ut noe av verdien de eier for å leve godt i pensjonisttilværelsen.

Ingen arver lånet

En stor fordel ved et seniorlån er at ingen arver gjelden man tar opp. Siden lånet tas opp med sikkerhet i boligen vil banken dekke inn gjelden ved å selge boligen.

Dersom boligsalget ikke oppnår tilstrekkelige midler til å betale ned lånet vil banken ta tapet.

Den ekstra tryggheten

Den ulempen som vanligvis påpekes ved seniorlån er at det kan ha relativt høy rente. Samtidig blir rentekostnadene hele tiden lagt til, slik at lånet stadig vokser.

Seniorlån ligner en del på rammelån, men det er noen klare ulikheter. Den kanskje viktigste er den ekstra sikkerheten du har for at du ikke trenger å betale lånet uansett hvor lenge du blir boende i boligen din. Den livslange boretten gir mange ro i sjelen.

Dersom du ønsker å lese mer om seniorlån, kan du gå til nettsiden BilligeForbrukslån.no/seniorlån Der finner du flere artikler om både seniorlån og andre lånetyper, samt oversikt over en rekke ulike lånetilbydere.

Bilder

Et seniorlån kan være med på å gi deg en god pensjonisttilværelse, hvis du er klar over fordelene og ulempene ved det. Foto: Istockphoto.
Et seniorlån kan være med på å gi deg en god pensjonisttilværelse, hvis du er klar over fordelene og ulempene ved det. Foto: Istockphoto.
Last ned bilde

Om Leading Web Solutions

Leading Web Solutions
Leading Web Solutions
Hulda Garborgsvei 13
4020 Stavanger

968 10 523https://leadingwebsolutions.com

Leading Web Solutions publiserer innhold rettet mot leiebil, privatøkonomi og lånebransjen.

 

Følg pressemeldinger fra Leading Web Solutions

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Leading Web Solutions på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Leading Web Solutions

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom