Leading Web Solutions

Slik får du skattefradrag på kredittkortgjeld

Del

Kredittkort har mange fordeler, og skattefradrag er en av dem. Renteutgifter gir deg rett til fradrag i skattemeldingen. Her forteller vi deg hvordan du passer på å få med deg denne fordelen.

Du får fratrekk for utgifter du har hatt ved å betale renter på gjeld. Det gjelder også for kredittkortgjeld. Foto: Istockphoto.
Du får fratrekk for utgifter du har hatt ved å betale renter på gjeld. Det gjelder også for kredittkortgjeld. Foto: Istockphoto.

Sjekk at det stemmer

I utgangspunktet trenger du ikke å bekymre deg om det, fordi dette skal gå automatisk med dagens skattemeldinger. Imidlertid er det fornuftig å sjekke at utgiftene til alle renter du har betalt er ført opp. Som med de andre postene i skattemeldingen har du et ansvar for å sjekke at informasjonen er korrekt.

Fratrekk for gjeldsrenter

De reelle kostnadene ved betaling av gjeld er litt lavere enn det renten du har tilsier. Det er fordi du i utgangspunktet får skattefradrag for alle gjeldsrenter som du betaler i løpet av året.

Rentefradraget for skatteårene 2020 og 2021 er satt til 22 prosent. Denne satsen har vært høyere, men har blitt redusert gjennom de siste årene. Hvor stort utslag dette har for deg kommer an på hvor stor gjeld du har.

Kredittkortgjeld har som regel relativt høy rente, og bør derfor unngås hvis man kan. De fleste har imidlertid relativt høy gjeld hvis man legger sammen boliglån og eventuelle ulike forbrukslån. Da vil et slik rentefradrag kunne utgjøre flere tusen kroner i løpet av et år.

Ikke fratrekk

Det er imidlertid ikke alle kostnadene du eventuelt har med et kredittkort som du kan få fratrekk for. Utgifter til årsavgift tas for eksempel ikke med. Imidlertid finnes det en rekke kredittkort som ikke har slike avgifter.

Du får heller ikke fratrekk for omregningsgebyr, eller såkalte valutapåslag. Dette er gebyrer som må betales for transaksjoner gjort i utlandet, enten du har betalt med debet- eller kredittkort.

Dersom du har kredittkortgjeld som har gått til inkasso får du fortsatt fratrekk for rentene som påløper, men du får ikke fratrekk for omkostningene, såkalte inkassosalær.

Hvordan beregnes rentefradraget

Når du i år får 22 prosent skattefradrag på gjeldsrenter vil det si at du må regne ut hva 22 prosent av samlet rentekostnad blir. Hvis du for eksempel har betalt 20 000 kroner i renter for skatteåret 2020 får du dermed redusert skattegrunnlaget ditt med 4 400 kr.

Rimeligst rente

Når du skal velge kredittkort lønner det seg som oftest uansett å velge det som har lavest rente. Du kan bruke kortet nærmest gratis dersom du alltid betaler hele regningen før forfall.

Men i de tilfellene hvor du ikke betaler alt vil det være en stor kostnadsforskjell på om du har et kort med 15 prosent rente eller så mye som 35 prosent rente. For å finne ut hvilket kredittkort som vil gi deg lavest mulig kostnader kan du sjekke oversikter over kredittkort på internett.

Du kan lese om fordeler og ulemper ved en rekke ulike kredittkort, og lese mer om skattefradrag på kredittkortgjeld på nettsidenKredittkortinfo.no/skattefradrag-kredittkortgjeld

Skattemeldingen

Skatteetaten sender ut en ferdig utfylt skattemelding, som du signerer elektronisk. De mottar informasjon fra alle banker og kredittkortselskaper i Norge. Derfor har de i utgangspunktet oversikt over alle lån og all gjeld du har.

Derfor trenger du vanligvis ikke å fylle ut dette selv, men du bør sjekke at alle opplysninger er med og er korrekte.

Dersom du ser at det er feil eller mangler i skattemeldingen kan du enkelt rette det opp før du sender inn. Du kan lese mer om hvordan du går gjennom, og retter, skattemeldingen på nettsidene tilSkatteetaten.no.

Unngå renter

Det er mange grunner til at det lønner seg å bruke kredittkort. Noen av dem er

  • Gratis bruk
  • Forsikringer innbakt i kortet
  • Rabatter og bonusordninger

For at det første punktet om gratis bruk skal gjelde er det imidlertid viktig at du betaler hele kredittkortregningen innen forfall. På den måten regnes det ingen renter på kredittkortgjelden.

Lar du hele gjelden bli stående, eller du kun betaler deler av den, blir det regnet renter av det du skylder. Da er ikke lenger kortbruken gratis.

Likevel trenger den ikke å bli riktig så dyr som renten i utgangspunktet tilsier, hvis du er nøye med å få fratrekk av disse rentekostnadene på skattemeldingen.

Bilder

Du får fratrekk for utgifter du har hatt ved å betale renter på gjeld. Det gjelder også for kredittkortgjeld. Foto: Istockphoto.
Du får fratrekk for utgifter du har hatt ved å betale renter på gjeld. Det gjelder også for kredittkortgjeld. Foto: Istockphoto.
Last ned bilde

Om Leading Web Solutions

Leading Web Solutions
Leading Web Solutions
Hulda Garborgsvei 13
4020 Stavanger

968 10 523https://leadingwebsolutions.com

Leading Web Solutions publiserer innhold rettet mot leiebil, privatøkonomi og lånebransjen.

 

Følg pressemeldinger fra Leading Web Solutions

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Leading Web Solutions på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Leading Web Solutions

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom