Agder Energi Nett

Slik får du sikker julebelysning

Del

I desember pynter vi hus og hager med elektrisk julebelysning. Dette er pent å se på, men det kan medføre økt brannrisiko om vi ikke tar forholdsregler. Vi gir deg noen gode råd om sikker julebelysning.

− Over halvparten av boligbrannene i Norge skyldes tekniske feil med, eller feil bruk av elektriske installasjoner, deriblant julebelysning. Desember er dessverre høysesong for slike branner. Med noen enkle forholdsregler er mye gjort for å redusere brannfaren i de tusen hjem, sier Magne Håland, leder for det lokale eltilsyn i Agder Energi Nett.

CE-merket
− I dag får vi kjøpt julebelysning omtrent over alt, men ikke all belysning er av like god kvalitet. Det er viktig at man sjekker at julebelysningen er CE-merket. Det viser at produktet er testet etter gjeldende krav. Utendørs julelys skal være merket med en høy IP-kode, for eksempel 55 eller høyere, forteller Magne Håland.

Plugges i utekontakter
− La aldri ledningen gå over dørterskelen eller gjennom vinduet hvor den kan komme i klem eller bli skadet. Bruk kun skjøteledninger som er laget for utendørs bruk. Disse skal plugges inn i utekontakter som er montert av en elektroinstallatør. Padder med mange stikkontakter kan også utgjøre en brannfelle. Vi anbefaler derfor å installere flere stikkontakter på veggen, sier Magne Håland.

Trekk ut kontakten
− Lyslenker består av mange små lamper, og hvis en eller flere lamper slutter å virke vil resten lyse med økt styrke. Lampene kan da bli for varme og føre til at julepynt eller annet brennbart materiale i nærheten tar fyr. Trekk ut kontakten om natten og før du reiser bort. Dette gjelder spesielt ved bruk av innendørs belysning, avslutter Magne Håland.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Agder Energi Nett

Agder Energi Nett
Agder Energi Nett
Stoaveien 14
4848 Arendal

38 60 70 00https://www.aenett.no/

Agder Energi Nett overfører strøm til 201.500 nettkunder på Agder, og er med det Norges fjerde største nettselskap. Selskap er en del av Agder Energi konsernet. Agder Energi Nett eier og har driftsansvaret for det elektriske regional- og fordelingsnettet på Agder, totalt 21.900 km linjer og kabler.

Følg saker fra Agder Energi Nett

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Agder Energi Nett på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Agder Energi Nett

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom