Leading Web Solutions

Slik bruker du kredittkortet riktig under julehandelen

Del

Julen nærmer seg med raske skritt og mange av oss er allerede i full gang med å planlegge innkjøpet av gaver. Før man lar kredittkortet gå varmt på nettet eller i butikken er det viktig å gjøre seg kjent med omkostningene.

Skal du bruke kredittkortet i julen? Pass deg for de høye renteomkostningene. | Foto: iStock
Skal du bruke kredittkortet i julen? Pass deg for de høye renteomkostningene. | Foto: iStock

På oppdrag fra Danske Bank utførte YouGov en undersøkelse i 2018 omkring nordmenns betalingsvaner. Her fremkom det at hele 585.000 nordmenn planla å finansiere deler av gaveinnkjøpet i julen med kredittkort. Lite tyder på at utviklingen vil bremse i 2019.

Vær forsiktig med den rentefrie betalingsperioden

Kredittkort leveres med en rentefri betalingsperiode. Som oftest er det snakk om mellom 40-50 dager der man slipper å betale renter på kortets utestående saldo.

For mange blir kredittkortet derfor en midlertidig finansieringsløsning med håp om å betale tilbake alt man skylder på nyåret. Her gjelder det å være ekstra forsiktig. Kortgjelden vil nemlig kunne stige raskt ved manglende betaling.

Prisoversikten hos kredittkortinfo.no viser at kredittkort i Norge leveres med årlige renter på alt fra 12% til 50%.

Budsjetter på forhånd

Sett opp et budsjett på forhånd som viser akkurat hvor mye penger du har råd til å betale tilbake på nyåret. Ikke la kortets saldo trekke ut over flere måneder, men betal tilbake alt du skylder så fort du har mulighet.

Forbrukerrådet har tidligere advart mot de høye kostnadene som følger med bruken av kredittkort hvis nedbetalingen trekker ut i tid.

Husk at du også betaler halv skatt i desember måned, noe som frigjør flere tusen kroner ekstra til handel av julegaver.

Gir ekstra beskyttelse ved netthandel

Kredittkort kan være til hjelp hvis du planlegger å handle julegaver på nett. En viktig årsak til dette kan spores tilbake til Finansavtalelovens bestemmelser. Loven gir deg som korteier ekstra beskyttelse mot svindel og tap.

Mottar du en vare med mangler eller feil kan du rette økonomisk krav mot banken. Forutsetningen er du allerede har forsøkt å komme til enighet med selger, uten å lykkes. Samme bestemmelse slår inn ved manglende eller ufullstendig levering av varer.

Rabatter og cashback

Kredittkort leveres ofte med et eget rabattprogram, hvor du oppnår prisavslag hos utvalgte kjeder og butikker. Det omfatter en rekke forskjellige varer, inklusive alt fra elektronikk og klær til innkjøp av mat.

Vær oppmerksom på at du ofte er “tvunget” til å handle hos en utvalgt kjede for å dra nytte av disse rabattene. Prisen hos den utvalgte kjeden vil ikke alltid være billigst sammenlignet med å handle andre steder.

Cashback fungerer omtrent på samme måte som en rabatt, men betyr at du får “penger tilbake”, sammenlignet med at prisen reduseres på kjøpstidspunktet. Skal du handle julegaver med cashback gjelder det å finne et kort med universelle fordeler.

Valutagebyr og moms når du handler fra utlandet

Skal du kjøpe julegaver på nett som sendes fra utlandet? Da er det 2 ting du bør være oppmerksom på:

  1. For det første legges det til merverdiavgift på kjøpet. Regjeringen vedtok nylig å fjerne momsfritaket for varekjøp under 350 kroner.
  2. Hvis du kjøper julegaver i en annen valuta vil det legges til et valutagebyr. Størrelsen på gebyret varierer mellom bankene, men du kan forvente å betale alt fra 1,50 til 2,00%. Noen banker legger også til et gebyr for varekjøp tilsvarende 1-2 kroner per transaksjon.

Nøkkelord

Bilder

Skal du bruke kredittkortet i julen? Pass deg for de høye renteomkostningene. | Foto: iStock
Skal du bruke kredittkortet i julen? Pass deg for de høye renteomkostningene. | Foto: iStock
Last ned bilde

Om Leading Web Solutions

Leading Web Solutions
Leading Web Solutions
Hulda Garborgsvei 13
4020 Stavanger

968 10 523https://www.leadingwebsolutions.com

LWS skriver om privatøkonomiske tema, inkludert kredittkort, lån og refinansiering.

Følg saker fra Leading Web Solutions

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Leading Web Solutions på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Leading Web Solutions

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom