Slik baker du de beste glutenfrie julekakene
Tradisjonen med julekaker har forandret seg en god del gjennom årene, forteller Torunn Nordbø, fagsjef for brød og korn i MatPrat:
- Vi velger litt andre kaker nå enn før, det trenger ikke være sju slag, og i tillegg er det viktig for mange å bake julekaker som alle i familien kan spise. Og disse finnes det mange av, ifølge Nordbø.
Småkakene til jul skal nemlig ikke heve på samme måte som gjærbakst. Så de aller fleste julekakene kan du faktisk bake med glutenfritt mel, for eksempel pepperkaker. I tillegg er mange av kakene naturlig glutenfrie, forklarer Nordbø.
Naturlig glutenfrie julekaker
Flere av favorittene til jul har mandler eller nøtter, sukker og egg som hovedingredienser, og bakes helt uten mel:
- Kransekake består av mandler, melis og eggehvite
- Kokosmakroner består bare av kokosmasse, sukker og eggehvite
- Sarah Bernhardt har mandelbunn med sjokoladekrem og sjokoladeglasur
- Gule bomber lages av nøttemakroner med gul eggekrem i midten
- Vepsebol er marengs tilsatt hakket sjokolade og mandler
- Rocky road er en skikkelig konfektkake med marshmallows, riskjeks, nøtter og tørket frukt. Dette ligner litt på den tradisjonelle delfiakaken, som også enkelt kan bli glutenfri ved å bytte ut kjeksen med nøtter eller glutenfri kjeks.
Tips til glutenfri julebakst:
- Stort sett kan du bruke samme mengde glutenfritt mel som vanlig mel, men sjekk gjerne produsentens anvisninger for mer informasjon.
- Bruk gjerne en kjøkkenmaskin, for glutenfrie deiger kan være klissete.
- Bakeunderlag av silikon egner seg godt til glutenfri bakst.
- Det kan være enklere å jobbe med deigen om den er kald. Så la deigen stå i kjøleskapet, og ta bare en liten porsjon ut om gangen.
- Er deigen litt vanskelig å jobbe med kan du kjevle den mellom to bakeark. Da vil den henge bedre sammen.
Nøkkelord
Kontakter
Lisa EkliSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97071127lisa.ekli@matprat.noBilder
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
Det store påskemysteriet – hva spiser vi i påsken?19.3.2024 12:11:50 CET | Pressemelding
Tallene fra årets påskeundersøkelse, som er gjennomført av YouGov, på vegne av MatPrat, er klare. Og ikke uventet spiser folk både lam og egg i påsken. Nordmenn spiser drøyt 27 millioner egg i løpet av påsken. Her er noen raske tall om våre påskevaner.
Slik redder du maten når strømmen går5.1.2024 11:50:36 CET | Pressemelding
Ved strømbrudd er det enkle ting du kan gjøre for å redde maten. En frossen steik er ypperlig som kjøleelement.
Kalkun er fortsatt nyttårsfavoritten27.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
1 av 3 planlegger å spise kalkun på nyttårsaften i år, det viser MatPrats årlige juleundersøkelse utført av Opinion. Men hva menyen blir på nyttårsaftenen er ikke like tradisjonsbundet som på julaften.
– Folk tar feil om ribbefettet14.12.2023 07:20:00 CET | Pressemelding
Det er fettet under svoren som sikrer en vellykket juleribbe med sprø svor. Likevel er det bare 5 % av ribbekjøpere som oppgir at bra med fett på ribba er det viktigste når de kjøper juleribbe.
Dette er barnas julematfavoritter11.12.2023 07:40:00 CET | Pressemelding
Barn liker godt tradisjonell julemat, ifølge foreldrene deres. Det er nesten helt jevnt mellom ribbe og pinnekjøtt. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse utført av Opinion.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom