MatPrat

Slik baker du de beste glutenfrie julekakene

Del

Julekaker skal være for alle, også de som ikke tåler gluten. Her får du tipsene du trenger for å lage deilige glutenfrie julekaker.

Glutenfrie pepperkaker. Foto: MatPrat, Sara Johannessen.
Glutenfrie pepperkaker. Foto: MatPrat, Sara Johannessen.

Tradisjonen med julekaker har forandret seg en god del gjennom årene, forteller Torunn Nordbø, fagsjef for brød og korn i MatPrat:

- Vi velger litt andre kaker nå enn før, det trenger ikke være sju slag, og i tillegg er det viktig for mange å bake julekaker som alle i familien kan spise. Og disse finnes det mange av, ifølge Nordbø.

Småkakene til jul skal nemlig ikke heve på samme måte som gjærbakst. Så de aller fleste julekakene kan du faktisk bake med glutenfritt mel, for eksempel pepperkaker. I tillegg er mange av kakene naturlig glutenfrie, forklarer Nordbø.

Naturlig glutenfrie julekaker

Flere av favorittene til jul har mandler eller nøtter, sukker og egg som hovedingredienser, og bakes helt uten mel:

  • Kransekake består av mandler, melis og eggehvite
  • Kokosmakroner består bare av kokosmasse, sukker og eggehvite
  • Sarah Bernhardt har mandelbunn med sjokoladekrem og sjokoladeglasur
  • Gule bomber lages av nøttemakroner med gul eggekrem i midten
  • Vepsebol er marengs tilsatt hakket sjokolade og mandler
  • Rocky road er en skikkelig konfektkake med marshmallows, riskjeks, nøtter og tørket frukt. Dette ligner litt på den tradisjonelle delfiakaken, som også enkelt kan bli glutenfri ved å bytte ut kjeksen med nøtter eller glutenfri kjeks.

Tips til glutenfri julebakst:

  • Stort sett kan du bruke samme mengde glutenfritt mel som vanlig mel, men sjekk gjerne produsentens anvisninger for mer informasjon.
  • Bruk gjerne en kjøkkenmaskin, for glutenfrie deiger kan være klissete.
  • Bakeunderlag av silikon egner seg godt til glutenfri bakst.
  • Det kan være enklere å jobbe med deigen om den er kald. Så la deigen stå i kjøleskapet, og ta bare en liten porsjon ut om gangen.
  • Er deigen litt vanskelig å jobbe med kan du kjevle den mellom to bakeark. Da vil den henge bedre sammen.


Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Glutenfrie pepperkaker. Foto: MatPrat, Sara Johannessen.
Glutenfrie pepperkaker. Foto: MatPrat, Sara Johannessen.
Last ned bilde
Sarah Bernhard i langpanne. Foto: MatPrat, Sara Johannessen.
Sarah Bernhard i langpanne. Foto: MatPrat, Sara Johannessen.
Last ned bilde
Kokosmakroner. Foto: MatPrat, Per Gunnar Fordal.
Kokosmakroner. Foto: MatPrat, Per Gunnar Fordal.
Last ned bilde
Kransekake til jul. Foto: brodogkorn.no
Kransekake til jul. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Vepsebol. Foto: MatPrat, Sara Johannessen.
Vepsebol. Foto: MatPrat, Sara Johannessen.
Last ned bilde
Torunn Nordbø, fagsjef brød og korn i MatPrat. Foto: MatPrat, Tore Meek.
Torunn Nordbø, fagsjef brød og korn i MatPrat. Foto: MatPrat, Tore Meek.
Last ned bilde

Om MatPrat

MatPrat
MatPrat
Lørenveien 40
0585 Oslo

MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.

Følg pressemeldinger fra MatPrat

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra MatPrat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom