Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)

Skipstrafikk i Lofoten må vike for hval

Del

I perioden 10. mai til 30. juni 2021 kommer seilingsleden mellom Stamsund og Ure i Lofoten til å være delvis stengt. Grunnen er at det da skal foregå forskning på vågehval.

Vågehval
Vågehval

Forskerne skal her fange hval levende for å måle hørselsevnen deres, før den blir merket med satellittsender og sluppet fri igjen. Prosjektet er et internasjonalt samarbeid.

Stenges med not

Seilingsleden mellom Stamsund og Ure stenges fysisk med nøter. Det vil medføre fare for skip å passere dem. Nøtene er merket med lys og bøyer. Tiltaket innebærer at det spennes opp not mellom Kvannholmen (posisjon B 68,098117N 13,812617Ø) og Brusen (posisjon A 68,101317N 13,838233Ø). Videre vil det bli fullstendig sperret mellom Kvannholmen og Æsøya, på både øst- og vestsiden.

Alternativ led

Når oppmerket led til Stamsund stenges vil det være mulig å benytte alternativ led, også for de største fartøyene som trafikkerer her. Det er fullt mulig å bevege seg rundt det avstengte området.

Det er Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) som har ansvar for forskningsprosjektet. FFI har fått tillatelse fra Kystverket til stengingen.

For mer informasjon om prosjektet se FFI skal forske på hørsel hos bardehval.

Nøkkelord

Kontakter

Spørsmål kan rettes til prosjektets pressekontakt Petter Kvadsheim, sjefsforsker ved FFI, telefon 951 38 992.

Bilder

Lenker

Om Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Instituttveien 20
2007 Kjeller

​63 80 70 70http://www.ffi.no

Følg pressemeldinger fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom