Skal redde en million brød fra å bli kastet
- Å få ned matsvinnet er viktig for oss. Det handler om klima, etikk, økonomi og ressursbruk. En million brød spart betyr 600 tonn redusert CO2-utslipp. Det betyr også at betydelig mengder matkorn, brukt til å produsere brød, ikke ender som grisefôr, sier Mari Kristine Kasbo, kategoriansvarlig bakeri i MENY.
MENY går innovativt til verks i sin kamp mot matsvinn, og tar først tak i en av butikkens svinnversting: brød. I løpet av våren rulles et automatisk stekeverktøy ut i alle MENY-butikker. Teknologien er utviklet i Norge og er basert på avanserte algoritmer. Historisk salg og salg i samtid gir grunnlag for dynamiske stekeplaner, som hjelper butikkene med å steke opp riktig mengde brød gjennom åpningstiden. Det betyr riktigere utvalg og ferskere brød i hele åpningstiden, og færre overflødige brød ved stenging.
- Til nå har vi basert stekingen av brød på historiske data, erfaringer og magefølelse med det resultat at vi ofte har hatt alt for mye brød igjen ved stenging. Nå skal vi tilpasse stekingen gjennom dagen basert på teknologi og faktisk kjøp. Vi skal ha et stort utvalg av ferske brød, men samtidig tørre å gi kundene noe færre valg mot stenging, sier Kasbo som legger til at MENY som del av sin nye løsning skal ha større fokus på bestselgere, tilby halvstekte brød som kan stekes hjemme og involvere kundene via ærlig forbrukerkommunikasjon.
Viktig å få eksempler, sier Rotevatn
Sveinung Rotevatn lærte om prosjektet på en liten lanseringsmarkering utenfor MENY Ringnes Park onsdag 12. mai. Han synes det er viktig å synliggjøre eksempler og grep innen matsvinnreduksjon.
- Dette er et veldig kult prosjekt, som viser at en gjennom å tenke litt nytt og bruke ny teknologi kan gjøre store klimabesparelser og viktige miljøtiltak. Det å kutte matsvinnet med en million brød er veldig mye, og det betyr at vi tar bedre vare på miljøet og at vi slutter å sløse med maten - og det bør vi alle være for, sa klima- og miljøvernministeren.
Teknologien, som nå får sin verdenslansering, er utviklet av norske Link Retail, med økonomisk støtte fra Innovasjon Norge. Link Retail jobber med butikkjeder i hele Europa.
- Dette er en innovasjon flere kommer til å ville kopiere. Vi har alt fått henvendelser fra andre i Europa. Bruk av teknologi og big data i måten å tenke utvalg, varetrykk og matsvinn på er helt nytt i europeisk sammenheng, sier Simon Fossum, prosjektleder i Link Retail.
Taktskifte mot riktigere varetrykk
I Norge er matsvinnet på minst 417 000 tonn pr år, tilsvarende 78 kilo per innbygger. Det representerer et CO2-utslipp på 1,26 millioner tonn.
- Vi er en brødnasjon, derfor er prosjektet til MENY så viktig. Ferske bakervarer er blant varegruppene med høyest matsvinn i hele verdikjeden, også i butikk. Vi har lenge tatt til orde for at butikk må tørre å ta grep for å endre normen om bugnende utvalg så lenge kunden er på lag. Våre undersøkelser viser at forbrukerne ønsker å bidra til mer bærekraftige løsninger og at tiden nå er moden for å justere varetrykket. Derfor er vi glade for at MENY tar et steg i den retningen og står for et taktskifte, sier Anne Marie Schrøder i Matvett. Hun understreker at forbrukerne også er opptatt av matsvinn.
80 prosent mener at det er greit å redusere brødutvalget mot slutten av åpningstiden dersom det fører til at mindre brød blir til grisefôr eller blir kastet, ifølge en fersk Matvett-undersøkelse.
For mer informasjon, kontakt:
Kategoriansvarlig bakeri Mari Kristine Kasbo, tlf.934 17 314, mari.kristine.kasbo@meny.no
Prosjektleder Simon Fossum i Link Retail, tlf. 994 63 867, simon.fossum@linkretail.com
Kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder i Matvett, tlf. 95 22 0 995, ams@matvett.no
FAKTA OM SVINN OG BRØD
Globalt:
- Globalt kastes 1555 millioner tonn spiselig mat hvert år, hvorav frukt og grønt står for ca. 42% og brød for 22%.
- Matproduksjon står for 30% av verdens klimagassutslipp.
- 30% av alt brød som produseres ender som matsvinn.
Matsvinn og brød i Norge:
- I Norge er matsvinnet på minst 417 000 tonn (78 kg pr innbygger), og representerer et CO2-utslipp på 1,26 millioner tonn.
- Husholdninger står for 55%, og kaster bl.a. 170 000 brød hver dag, tilsvarende 9,3 kg pr person i året.
- Dagligvare står for 15% med bakevarer, frukt og grønnsaker som verstingene.
- Norge er en brødnasjon: 96% sier de spiser brød og vi spiser 52 kg hver i året.
- Før brødet ender i butikk, har bonden sådd, gjødslet og høstet kornet, mølleren har videreforedlet det, og bakeren har brukt sin bakekunst.
- Det krever 1,6 kvm kornareal for å dyrke korn til et brød.
- 9 av 10 nordmenn mener kutt i matsvinn er et viktig klimatiltak. 80% mener det er greit å redusere brødutvalget mot stenging dersom det fører til at mindre brød blir til grisefôr eller kastes, ifølge Matvett.
MENYs brødsvinnprosjekt:
- MENY har i snitt 50 ulike brødsorter i butikk.
- MENY skal redusere brødsvinnet med 30%, tilsvarende 1 million brød. På sikt er målet opp mot 50%.
- En million brød spart, betyr 600 tonn redusert CO2-utslipp.
- Et automatisk norskutviklet stekeverktøy, basert på avanserte algoritmer i samtid skal, sammen med endring i utvalg, varetrykk og ærlig forbrukerkommunikasjon, redusere brødsvinnet. Mer presise bestillinger på industribakt og bruk av halvstekt på kveld, er også en del av prosjektet.
- 75% mener det ikke er viktig med stort utvalg av brød i butikken nær stengetid, tatt høyde for matsvinn, mens 5% sier at stort utvalg er svært viktig uansett, viser MENY-undersøkelse.
- MENY sender overskudd av industribakt brød i retur til grisefôr, mens butikkstekt selges dagen etter til halv pris som «Gårsdagens Brød» eller legges i Too Good Too Go-posene.
- MENY skal redusere sitt totale matsvinn med 50 prosent innen 2025 mot 2015.
- MENY bruker Matvetts resurspyramide som styringsverktøy: Målet er å selge mest mat til normal pris, etterfulgt av å selge det nedpriset, for deretter å gi til veldedighet. Nest nederst og nederst i pyramiden er henholdsvis dyrefôr og biogass - disse to defineres som matsvinn, ifølge «Bransjeavtalen om reduksjons av matsvinn» mellom myndighetene og matbransjen.
Kilder: Too Good To Go International, Matvett, brodogkorn.no
Kontakter
Nina Horn HynneKommunikasjonssjef
Tel:934 44 213nina.hynne@meny.noBilder
Om MENY
MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 188 butikker og en omsetning på 22 milliarder kroner i 2021. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. Vi er overbeviste om at mat er viktig for folks livskvalitet. MENY har stort utvalg, mye ferskvare og måltidsløsninger, eget bakeri, mange tusen lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Nær 10 000 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.
Følg pressemeldinger fra MENY
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MENY
MENY lanserer kundeklubb20.4.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Med kundeklubben «MENY Mer» skal kundene pleies mer individuelt. – Vi må gi kundene mer av det de faktisk liker. Basert på tidligere kjøp skal de nå få flere og mere relevante tilbud, samt mer skreddersydd matinspirasjon, sier markedsdirektør Jørgen Normann-Larsen i MENY.
Nær halvering av matsvinnet21.3.2024 15:29:41 CET | Pressemelding
MENY har redusert matsvinnet med 45 prosent målt i tonn, mot 2015. I 2023 gikk matsvinnet ned med 11 prosentpoeng fra året før. – Vi er langt fra i mål, men glade for at vårt arbeid gir gode resultater, sier Unni Skjønhaug, driftsansvarlig for matsvinn i MENY.
MENY Revetal kåret til landets beste31.1.2024 14:50:46 CET | Pressemelding
MENY Revetal gikk igjen til topps i den høythengende MENY-kåringen «Årets butikk». – Å vinne prisen én gang er imponerende, å vinne for sjette gang skal ikke være mulig. At Norges råeste supermarked ligger i et lite tettsted i Vestfold, sier alt om dedikasjonen, presisjonen og atmosfæren til MENY Revetal, sier Vegard Kjuus, juryleder og MENY-sjef.
1 million matposer reddet fra søpla27.12.2023 09:00:00 CET | Pressemelding
MENY-kundene har nå totalt reddet en million poser med overskuddsmat, tilsvarende 1000 tonn, via appen Too Good To Go. – Kundene får god mat til en billig penge og vi unngår å kaste mat. En fin og viktig ordning, sier bærekraftsansvarlig Kenneth Skauge i MENY.
Barnegrøt med 100% norske, naturlige råvarer10.11.2023 12:57:41 CET | Pressemelding
For første gang får vi en 100 prosent norsk barnegrøtserie inn i dagligvarehylla. – Jeg er opptatt av at vi skal spise norsk mat, og at det ungene får i seg er trygt og kortreist, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han lanserte barnegrøten på gården til Den sorte havre i Våler.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom