MENY

Røyland Gård til topps i Norges største lokalmatpris

Del

Røyland Gård vil utnytte mer ville, norske bær til økt produksjon av syltetøy, og mottar kr. 300 000 som vinner av MENYs Matskattstipend 2025. Hol Ysteri får kr 150 000 for å fremme stølsdrift og geitoster, mens Aron Mat får kr. 150 000 for å innta hverdagen med sine kjøttprodukter.

Fra venstre: Einar Gundersen (MENY), landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen, Rannveig Krane (MENY), Espen Aronsen (Aron Mat),  Gunnar Sagstuen (Røyland Gård), Tim Reidar Stenberg (Hol Ysteri), Einvind Haalien (NorgesGruppen), Runar Hollevik (NorgesGruppen).
Fra venstre: Einar Gundersen (MENY), landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen, Rannveig Krane (MENY), Espen Aronsen (Aron Mat), Gunnar Sagstuen (Røyland Gård), Tim Reidar Stenberg (Hol Ysteri), Einvind Haalien (NorgesGruppen), Runar Hollevik (NorgesGruppen).

Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen offentliggjorde 19. september vinnerne i forbindelse med Matstreif. Juryen, bestående av fagfolk og matentusiaster, hadde en vanskelig jobb. Alle finalistene kombinerer unike norske råvarer og mattradisjoner med kvalitet og nytenkning, og bidrar til økt ressursutnyttelse. I tillegg til de tre vinnerne, var følgende i finalen: Bringebærlandet med frosne bringebær dyppet i sjokolade, Jerseymeieriet med sine utviklingsplaner for meieriprodukter og Åkre Gård med planer om å utvikle alkoholfrie plommedrikker.  

Mer norske bær i butikk
Røyland Gård, som vinner hovedstipendet på kr 300 000, ønsker å opprette et sentralt bærmottak med optisk rensing, i tillegg til flere bærsentraler rundt om i landet. Med disse tiltakene vil flere norske bær bli utnyttet på matbordet, fremfor å gå til spille. Hvert år råtner en million tonn skogsbær. 
Ifølge juryen er Røyland Gård et foregangseksempel på hvordan lokal foredling kan gi nytt liv til en verdifull råvare i nærmiljøet og bidra til økt selvforsyning.
- Røyland Gård lager dessuten rene og smakfulle produkter av sunne, ville bær. Produktene er unike i syltetøy- og gelehylla som i stor grad er preget av importbær, sier Rannveig Krane, jurymedlem og administrerende direktør i MENY.

Geitost og pålegg
Hol Ysteri, som lager prisbelønte oster, får et stipend på kr. 150 000 for sitt engasjement knyttet til stølsdrift og stølsmelk fra geit. Juryen synes idéen om å foredle all geitemelk i Hallingdal, og på sikt kanskje etablere lokale meierier som produserer ost under samme varemerke (som Grüyere, Parmigiano Reggiano, Stilton) er spennende.
Aron Mat, som produserer tradisjonsrike produkter av lam og sau med hovedvekt på høytid, får et stipend på kr. 150 000 for utvikling av hverdagsprodukter; som pålegg og ferdigmat. Produktene skal fortsatt lages på «gamle måten» og uten tilsetningsstoffer.
- Vinnerne lager kvalitetsprodukter med renhet som stikkord. At de også våger å tenke nytt, er bra for utviklingen i mat-Norge, sier Krane.

Lokalmat i stor vekst
For 11. år på rad deler MENY ut stipender som gjør at små produsenter kan realisere sine utviklingsprosjekter.
- Lokalmatprodusentene bidrar til større utvalg, høyere kvalitet og et levende distrikt-Norge. Kundene vil i økende grad ha ærlige produkter uten tilsetningsstoffer, gjerne produsert i Norge, sier Krane.

MENY har satset på lokalmat siden 2011 og har over 5000 matskatter i sortiment fra 450 produsenter. Så langt i år er veksten på 12 prosent og i 2025 vil omsetningen ende på to milliarder kroner.

Kontaktinfo:

Røyland Gård, Gunnar Sagstuen, gunnar@roylandgard.no, 92068678
Hol Ysteri, Tim Reidar Stenberg, post@holysteri.no, 99274157
Aron Mat, Espen Aronsen,  post@aronmat.no, tlf. 97520032



JURYENS BEGRUNNELSE 2025


Hovedstipend: Røyland Gård (kr. 300 000) 
 
Røyland Gård i Birknes kommune i Agder lager syltetøy, geleer, drikke, sirup og fryste bær av ville bær, hageepler og granskudd.  Kvalitet og renhet er stikkord; målet er å unngå konserveringsmidler og unaturlige tilsetningsstoffer. Røyland Gård har fått utmerkelser som Årets lokalmatgründer og Årets lokalmatambassadør.

Prosjekt: Røyland Gård ønsker å opprette både et sentralt bærmottak med optisk rensing og flere bærsentraler rundt om i landet. Målet er å få høyere og mer stabil råvaretilgang, og samtidig bidra til bedre utnyttelse av de ville, norske bærene. En bonus er å motivere folk til å gå på bærtur. Med økt tilgang på bær, kan Røyland Gård produsere enda flere av sine kvalitetsprodukter - til glede for forbrukerne. 
Juryen vektlegger Røyland Gårds bruk av uutnyttede vekster i nærmiljøet; ressurser som ville gått til spille. Gården viser hvordan lokal foredling kan gi nytt liv til råvarer og bidra til økt selvforsyning. Produktene, som er rene og av høy kvalitet, er kjærkomne i en varekategori som ellers er preget av mye import. Med stor innsatsvilje og nytekning, ønsker Røyland Gård å øke produksjonen ved å blant annet å stimulere til økt tilfang av ville norske bær.


Stipend: Hol Ysteri (kr. 150 000)
  
Hol Ysteri i Hallingdal lager faste oster av geitemelk, samt noe chevre, feta, yoghurt, rømme, smør og konsummelk. Ysteriet vil fremme stølsmelk fra geit; for å ivareta stølstradisjonen, men også fordi melken har unik smak, ikke må homogeniseres og tåles bedre av melkeallergikere. Flere av ostene er prisbelønte, som Leirgrøv og Prosten.

Prosjekt: Hol Ysteri vil styrke en tapende næring som er viktig for naturlandskapet og stølstradisjonen. Målet er å øke kunnskapen, samt foredle all geitemelk i Hallingdal, og på sikt etablere flere lokale meierier som produserer ost under samme varemerke, som Grüyere, Parmigiano Reggiano, Stilton.
Juryen vektlegger Hol Ysteris ønsker å løfte frem norsk geit generelt og geitost spesielt. Geit er en unik råvare med lange tradisjoner, og geitost er et kvalitetsprodukt. Etter overgang til ny geiterase i Norge i 2001 – 2015 har vi fått geitemelk i verdensklasse, noe mange ikke vet. Juryen verdsetter også ysteriets engasjement knyttet til stølsmelk, stølsdrift og bruk av utmarksbeite.


Stipend: Aron Mat (kr. 150 000)
 
Aron Mat i Tromsø har i 35 år produsert tradisjonelle kjøttprodukter, som pinnekjøtt, fenalår, lammerull og sylte. Alt laget på «gamle måten» med gode råvarer fra nær natur. Flere av produktene har vunnet gullmedaljer NM for kjøttprodukter.

Prosjekt: Aron Mat ønsker å innta hverdagen, ikke bare være tradisjonsrik festmat med hovedvekt på julen. Den grafiske profilen skal endres og nye ferdigmatprodukter og påleggsvarianter utvikles, blant annet en ren påleggsserie uten hjelpestoffer, dvs. såkalt clean-label («skinke uten sminke»).
Juryen vektlegger at Aron Mat lager kvalitetsprodukter av kjøtt uten tilsetningsstoffer, basert på gamle oppskrifter. Produktene tar lengre tid å lage, nettopp for å få frem smaken – og de fortjener å bli spist hele året, ikke bare til høytider. Økt forbruk av lam og sau, som kun utgjør ca. 6% av kjøttinntaket, kan også bidra til et mer levende og åpent kulturlandskap.


Juryen består av:

  • Nils Kristen Sandtrøen, landbruks- og matminister
  • Annechen Bahr Bugge, sosiolog og forsker ved SIFO, Oslo Met
  • Kari Einertsen, redaktør i Mat fra Norge
  • Odd Gisholt, dagligvareekspert og tidligere BI-professor
  • Bodil Nordjore, høgskolelektor, budeie og kokebokforfatter
  • Bodhild Fjelltveit, 1. nestleder i styret i Norges Bondelag
  • Jørn Lie, kokk og driver av Gamle Raadhus og Vaaghals
  • Jonatan Ringerike, Holli Mølle (fjorårets vinner)
  • Rannveig Krane, administrerende direktør i MENY

 

Fakta om MENYs Matskattstipend

  • Deles ut til produsenter som har et konkrete prosjekt de ønsker å videreutvikle. Bærekraftig produksjon blir også vektlagt.
  • En hovedvinner får i utgangspunktet et stipend på kr. 300 000. I tillegg kan juryen dele ut støtte til andre finalister, totalt kr. 300 000.
  • I fjor vant Holli Mølle kr. 300 000 for sitt «redd matkorn-prosjekt». Hanasand Gartneri fikk kr. 200 000 for å utvikle en ny tomatserie av overskuddstomater, mens Gaardsbrenneriet fikk kr. 100 000 for å utvikle alkoholfrie cocktails.
  • Ca. 30 kandidater håndplukkes i innledende runde, før de skaleres ned til 12 stk. som inviteres til å søke, hvorav en intern MENY-jury stemmer frem 6 finalister.
  • Hovedjuryen består av eksterne fagfolk, bl.a. matentusiaster og matpolitiske premissgivere. I tillegg er fjorårets vinner representert.
  • Blant tidligere hovedvinnere er Prima Jæren, Skjærgaarden Gartneri, Himmelspannet, Hvasser Asparges, Ask Gård, Ek Gårdskjøkken, Metervare, Den sorte havre, Juviksild og Holli Mølle. Mer om vinnere: https://meny.no/Tema/Matskatter/matskattstipendet/.

 

Fakta om MENYs lokalmatsatsing:

  • Samarbeider med 450 lokalmatprodusenter og tilbyr over 5000 lokalmatprodukter, i MENY kalt «matskatter».
  • Omsatte lokalmat for nær 1,8 milliarder i 2024 og er desidert største aktør.
  • Omsetningen økte med 22% i 2024 mot året før, og utgjorde 8,5% av MENYs totale omsetning.
  • I år har omsetningen så langt i år økt med 12% mot i fjor, og vil passere to milliarder.
  • MENY ønsker å bidra til regjeringens omsetningsmål på 25 milliarder innen 2035.

Kontakter

Bilder

Pernille Vea og Gunnar Sagstuen, Røyland Gård.
Pernille Vea og Gunnar Sagstuen, Røyland Gård.
Last ned bilde

Om oss

MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 186 butikker og en omsetning på nær 21 milliarder kroner i 2024. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. .

MENY har stort utvalg, masse ferskvarer, flere løsvektdisker, diverse måltidsløsninger, eget bakeri, tusenvis av lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Mer enn 9 300 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.

Følg pressemeldinger fra MENY

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra MENY

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye