Stiftelsen Norsk Mat

Sjarmerte fagjuryen med kjeks av spennende ingrediens fra "naboen"

Del
Rørosbakern har kastet seg over restproduktet mesk fra bayerbrygginga hos sambygdingene Røros Bryggeri. Mesken bruker de til å lage en helt ny type påleggskjeks. "Knekks" gikk rett hjem hos fagjuryen og er nå tildelt Spesialitet-merket for norsk lokalmat i særklasse.
Knekks fra Rørosbakern fikk Spesialitet under åpningen av Matstreif. Fra høyre: Marit Strand, fagsjef Matmerk, Erik Lien fra Rørosbakern og statssekretær Ingvild Ofte Arntsen fra Landbruks- og matdepartementet.
Knekks fra Rørosbakern fikk Spesialitet under åpningen av Matstreif. Fra høyre: Marit Strand, fagsjef Matmerk, Erik Lien fra Rørosbakern og statssekretær Ingvild Ofte Arntsen fra Landbruks- og matdepartementet.

– Det er kjempemessig at vi kan lage noe helt nytt som umiddelbart får så god respons hos Spesialitet-fagjuryen, sier daglig leder i Rørosbakern, Erik Lien.

– Og så synes vi det er kult at vi har klart å ta i bruk et restprodukt fra nabobedrifter til å lage et nytt kvalitetsprodukt. Kanskje vi kan kalle det vårt lille bidrag til bærekraftig innovasjon, smiler han. 

Fredag formiddag ble Lien klappet opp på scenen under en Matstreif-tilstelning i Oslo. Der fikk han overrakt offisielt Spesialitet-merke av statssekretær i landbruks- og matdepartmentet, Ingvild Ofte Arntsen.

Spesialitet-merket viser at produktet er godkjent av fagjuryen og får plass i merkeordningen for norsk lokalmat i særklasse. Ifølge fagjuryen er Knekks "et innovativt produkt som bidrar til å berike kjekskategorien i norske butikker". 

Bruker rest som ressurs

Lien forteller at Rørosbakern ønsket å utvikle en helnorsk, anvendelig og takkestekt påleggskjeks. Undervegs kom de på ideen å bruke restproduktet mesk fra sambygdingene  Røros Bryggeri. 

–Mesken gir en god sødme. Samtidig som vi altså synes det er veldig motiverende å kunne skape høy kvalitet av et såkalt restprodukt. Vi synes jo det er viktig å tenke bærekraft, sjøl i det små, når vi jobber med innovasjon, sier Lien. 

Det er ikke første gang Rørosbakern bruker rester fra bryggeriet. Deres flatbrød med tyttebærsmak er laget med rester fra produksjonen av "Perlende tyttebærdrikk".

- Spesialitet-merket er viktig

Rørosbakern er kjent for å lage godt flatbrød, og har sikret seg over ti prosent av flatbrødmarkedet i Norge. Flere flatbrødtyper fra Rørosbakern er allerede godkjent i merkeordningen Spesialitet. 

– Det er viktig for oss å kunne sette merket på produktene våre fordi det er et bevis - et hederstegn, om du vil - som signaliserer god kvalitet. Vi ser også at det gir oss god gjennomslagskraft, sier Lien. 

Han gleder seg over at Knekks allerede er godt mottatt i handel, Blant annet har Coop tatt produktet inn til full distribusjon i alle butikker over hele landet. 

Merkeordningen Spesialitet forvaltes av stiftelsen Matmerk på oppdrag fra landbruks- og matdepartmentet. 

Nøkkelord

Kontakter

Daglig leder i Rørosbakern Erik Lien mobil 934 19 584

Marit StrandFagsjef

Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.

Tel:+ 47 926 14 992marit.strand@matmerk.no

Bilder

Knekks fra Rørosbakern fikk Spesialitet under åpningen av Matstreif. Fra høyre: Marit Strand, fagsjef Matmerk, Erik Lien fra Rørosbakern og statssekretær Ingvild Ofte Arntsen fra Landbruks- og matdepartementet.
Knekks fra Rørosbakern fikk Spesialitet under åpningen av Matstreif. Fra høyre: Marit Strand, fagsjef Matmerk, Erik Lien fra Rørosbakern og statssekretær Ingvild Ofte Arntsen fra Landbruks- og matdepartementet.
Last ned bilde
Knekks fra Rørosbakern. Foto: Lisa Westgård
Knekks fra Rørosbakern. Foto: Lisa Westgård
Last ned bilde

Om Stiftelsen Norsk Mat

Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.stiftelsennorskmat.no

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye