Sjarmerte fagjuryen med kjeks av spennende ingrediens fra "naboen"

– Det er kjempemessig at vi kan lage noe helt nytt som umiddelbart får så god respons hos Spesialitet-fagjuryen, sier daglig leder i Rørosbakern, Erik Lien.
– Og så synes vi det er kult at vi har klart å ta i bruk et restprodukt fra nabobedrifter til å lage et nytt kvalitetsprodukt. Kanskje vi kan kalle det vårt lille bidrag til bærekraftig innovasjon, smiler han.
Fredag formiddag ble Lien klappet opp på scenen under en Matstreif-tilstelning i Oslo. Der fikk han overrakt offisielt Spesialitet-merke av statssekretær i landbruks- og matdepartmentet, Ingvild Ofte Arntsen.
Spesialitet-merket viser at produktet er godkjent av fagjuryen og får plass i merkeordningen for norsk lokalmat i særklasse. Ifølge fagjuryen er Knekks "et innovativt produkt som bidrar til å berike kjekskategorien i norske butikker".
Bruker rest som ressurs
Lien forteller at Rørosbakern ønsket å utvikle en helnorsk, anvendelig og takkestekt påleggskjeks. Undervegs kom de på ideen å bruke restproduktet mesk fra sambygdingene Røros Bryggeri.
–Mesken gir en god sødme. Samtidig som vi altså synes det er veldig motiverende å kunne skape høy kvalitet av et såkalt restprodukt. Vi synes jo det er viktig å tenke bærekraft, sjøl i det små, når vi jobber med innovasjon, sier Lien.
Det er ikke første gang Rørosbakern bruker rester fra bryggeriet. Deres flatbrød med tyttebærsmak er laget med rester fra produksjonen av "Perlende tyttebærdrikk".
- Spesialitet-merket er viktig
Rørosbakern er kjent for å lage godt flatbrød, og har sikret seg over ti prosent av flatbrødmarkedet i Norge. Flere flatbrødtyper fra Rørosbakern er allerede godkjent i merkeordningen Spesialitet.
– Det er viktig for oss å kunne sette merket på produktene våre fordi det er et bevis - et hederstegn, om du vil - som signaliserer god kvalitet. Vi ser også at det gir oss god gjennomslagskraft, sier Lien.
Han gleder seg over at Knekks allerede er godt mottatt i handel, Blant annet har Coop tatt produktet inn til full distribusjon i alle butikker over hele landet.
Merkeordningen Spesialitet forvaltes av stiftelsen Matmerk på oppdrag fra landbruks- og matdepartmentet.
Nøkkelord
Kontakter
Daglig leder i Rørosbakern Erik Lien mobil 934 19 584
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Anne Mette JohnsenKommunikasjonssjef
Tel:+47 909 61 602anne.mette.johnsen@matmerk.noBilder


Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom