Sjarmerte fagjuryen med kjeks av spennende ingrediens fra "naboen"

– Det er kjempemessig at vi kan lage noe helt nytt som umiddelbart får så god respons hos Spesialitet-fagjuryen, sier daglig leder i Rørosbakern, Erik Lien.
– Og så synes vi det er kult at vi har klart å ta i bruk et restprodukt fra nabobedrifter til å lage et nytt kvalitetsprodukt. Kanskje vi kan kalle det vårt lille bidrag til bærekraftig innovasjon, smiler han.
Fredag formiddag ble Lien klappet opp på scenen under en Matstreif-tilstelning i Oslo. Der fikk han overrakt offisielt Spesialitet-merke av statssekretær i landbruks- og matdepartmentet, Ingvild Ofte Arntsen.
Spesialitet-merket viser at produktet er godkjent av fagjuryen og får plass i merkeordningen for norsk lokalmat i særklasse. Ifølge fagjuryen er Knekks "et innovativt produkt som bidrar til å berike kjekskategorien i norske butikker".
Bruker rest som ressurs
Lien forteller at Rørosbakern ønsket å utvikle en helnorsk, anvendelig og takkestekt påleggskjeks. Undervegs kom de på ideen å bruke restproduktet mesk fra sambygdingene Røros Bryggeri.
–Mesken gir en god sødme. Samtidig som vi altså synes det er veldig motiverende å kunne skape høy kvalitet av et såkalt restprodukt. Vi synes jo det er viktig å tenke bærekraft, sjøl i det små, når vi jobber med innovasjon, sier Lien.
Det er ikke første gang Rørosbakern bruker rester fra bryggeriet. Deres flatbrød med tyttebærsmak er laget med rester fra produksjonen av "Perlende tyttebærdrikk".
- Spesialitet-merket er viktig
Rørosbakern er kjent for å lage godt flatbrød, og har sikret seg over ti prosent av flatbrødmarkedet i Norge. Flere flatbrødtyper fra Rørosbakern er allerede godkjent i merkeordningen Spesialitet.
– Det er viktig for oss å kunne sette merket på produktene våre fordi det er et bevis - et hederstegn, om du vil - som signaliserer god kvalitet. Vi ser også at det gir oss god gjennomslagskraft, sier Lien.
Han gleder seg over at Knekks allerede er godt mottatt i handel, Blant annet har Coop tatt produktet inn til full distribusjon i alle butikker over hele landet.
Merkeordningen Spesialitet forvaltes av stiftelsen Matmerk på oppdrag fra landbruks- og matdepartmentet.
Nøkkelord
Kontakter
Daglig leder i Rørosbakern Erik Lien mobil 934 19 584
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Anne Mette JohnsenKommunikasjonssjef
Tel:+47 909 61 602anne.mette.johnsen@matmerk.noBilder


Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Geir-Rune Larsen vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 202517.12.2025 12:39:53 CET | Pressemelding
Avdelingsleder ved Strinda videregående skole i Trondheim, Geir‑Rune Larsen, vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris for sitt enestående arbeid innen rekruttering til restaurant- og matfag. Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen delte ut prisen på Nasjonalbilioteket i Oslo.
Lokalmat i kraftig vekst: Ny rekord med 13,55 milliarder kroner3.12.2025 12:16:30 CET | Pressemelding
Lokalmat og -drikke setter nye rekorder i 2025. Omsetningen øker til 13,55 milliarder kroner, opp 1,26 milliarder fra året før - altså totalt opp med 10,25 %! Det viser ferske tall fra Stiftelsen Norsk Mat.
Disse fem kan vinne Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris20.10.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Årets finalister har alle gjort en ekstraordinær innsats for å løfte restaurant- og matfag i Norge. Fra lærebøker og lærlingearbeid til rekrutteringsprosjekter har disse kandidatene med faglig stolthet inspirert unge til å søke seg til faget. Nå kan du være med og avgjøre hvem som fortjener prisen!
Ekte håndverk gir Spesialitet til Grilstad og TIND19.9.2025 14:19:38 CEST | Pressemelding
På åpningsdagen av Matstreif på Youngstorget i Oslo fikk Grilstad og TIND tildelt det offisielle kvalitetsmerket Spesialitet for sitt produkt vellagret Coppaskinke.
Det regnet Spesialitet over Juviksild på Bergen matfestival7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
- Bak Juviksild står en familiebedrift med tre generasjoners erfaring og lidenskap for sild, sa landbruks- og matminster Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut Spesialitet i regnet under Bergen matfestival.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
