Sirupstynnkaker høster lovord og ikke minst; Spesialitetsmerket
Burde vært på UNESCOs liste over matskatter! Juryleder Harald Osa i fagjuryen for Spesialitetsmerket var helt klar i sin uttalelse om sirupstynnkakene fra Sirupstynnkakebakeriet i Brumunddal.
Dette er nok et av veldig mange gode eksempel på hva denne fantastiske kommunen har å by på. Her er det fra jord til bord, og ikke minst festbordet, sa en stolt ordfører Anita Ihle Steen i Ringsaker kommune under tildelingen av Spesialitetsmerket i gågata i Brumunddal sentrum.
– Spesialitetsmerket er et matmerke som henger høyt, og beviser at produktet er en spesialitet og har en unik smak. Og det er jo veldig morsomt å høre hva fagjuryen sier om sirupstynnkakene, smilte ordfører Ihle Steen. Ikke rart at smilet var stort, for fagjuryen av mer enn imponert over sirupstynnkakene fra bakeriet i Brumunddal.
- Har aldri smakt bedre sirupstynnkaker noensinne! Ingen over- ingen ved siden!
- Med god margin de beste av sitt slag jeg har smakt. Konsistensen utmerket seg spesielt, akkurat som det stod; seig og sprø. Lukten var også fantastisk av brunet smør og kardemomme. Dette var bra!
Produktet oppnådde 94 av 100 mulige poeng (nest høyeste poengsum noensinne)
I tillegg er sirupstynnkakene finalist til Det Norske Måltid, som har finale 5. februar i år. Og kan dermed bli kåret til Norges beste bakst.
– Det er en kjempestor ære å få Spesialitetsmerket. Ikke minst er det kjempegøy å få bringe tradisjonene videre, sa Anita Lomnes under utdelingen.
Bestemors oppskrift
Sirupstynnkakebakeriet består av samboerparet Anita Lomnes og Harald Hoel. Hemmeligheten til suksessen er oppskriften på sirupstynnkaker fra Anitas bestemor.
– Sirupstynnkaker blir i hovedsak bakt i Østerdalen, Rendalen. Hver gård og hver familie har sin egen oppskrift. Min familieoppskrift er annerledes, eller original vil jeg si, for de brukte, som alle i familien før dem setersmør og fløte, forteller bakerieier Anita Lomnes. Bakeren i gründerparet er Harald. – Jeg står for utsalget og for markedsføringen. Harald er ikke så glad i oppmerksomheten, men han er veldig dyktig i bakeriet. Uten han hadde dette ikke gått, smiler en stolt Anita.
– Mange har endret oppskriften på de tradisjonelle sirupstynnkakene, og byttet ut smør og rømme med margarin og smult. Det gjør det enklere å bake ut, men smaker annerledes. Vi vil ha det beste, smiler Anita. Og for de som har smakt disse herlighetene av noen akkurat passe karamelliserte, seige, men også sprø
– Dette er stor stas! Jeg hadde aldri smakt sirupstynnkaker før, med jeg fikk jo smake, og da gikk jo øya i kryss hos meg også, sier direktør Nina Sundquist i Stiftelsen Matmerk, som har ansvaret for det offisielle merket Spesialitet.
Nøkkelord
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder
Om Matmerk
Fakta om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få dette merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse. Juryen ledes av Harald Osa.
Følg saker fra Matmerk
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Matmerk på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Matmerk
Småmat fra Hallingdal vil opp i mateliten23.2.2021 09:00:00 CET | Pressemelding
Hallingkost SA har søkt om beskyttelse av "Småmat " som tradisjonelt særpreg. - Spennede at tidligere Buskeruds nasjonalrett ønsker å bli en del av våre nasjonale matskatter, sier administrerende direktør i Stiftelsen Matmerk, Nina Sundqvist.
Nytt verktøy for alle bønder i Norge16.2.2021 09:35:52 CET | Pressemelding
Den norske bonden har en farlig arbeidsplass. Med KSL Trygg blir det nå enklere å følge opp beredskapsarbeidet og HMS ute på gården.
Matmerk skifter navn25.1.2021 12:00:00 CET | Pressemelding
- En stiftelse som skal styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon bør ha et navn som tydeliggjør akkurat det. Styret har derfor vedtatt at nytt navn for Matmerk er Stiftelsen Norsk Mat, sier styreleder Håkon Mageli.
Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris til Torill Renaa7.12.2020 21:30:00 CET | Pressemelding
Det var mange hyllende ord da årets vinner av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris ble overrekt Torill Renaa. Hun berømmes for sitt store engasjement til servitørfaget, og hvordan hun har satt, og setter, yrkets fagkunnskap inn i en helhetlig ramme, og dermed bygger stolthet og ære til faget.
Kjøper lokalmat i butikk som aldri før!30.11.2020 10:07:54 CET | Pressemelding
Salget av lokalmat og drikke i dagligvarehandelen har hatt en kraftig økning i 2020. – Slike tall har vi ikke sett før. Flere og flere i handler lokalmat og drikke i butikken, og økningen på 12,6 % er helt fantastisk, sier adm.dir. Nina Sundqvist i Stiftelsen Matmerk.
ASK gård hedret med pris under NM i kjøttprodukter3.11.2020 09:39:17 CET | Pressemelding
- Matmerkprisen kom som lyn fra klar himmel for oss - det var ikke en pris vi visste vi var aktuelle for. Vi hadde på TVen og ventet egentlig bare på de kategoriene vi var aktuelle for. Da vi skjønte at det var oss Nina Sundqvist snakket om ble vi litt paffe. Vi føler det er en pris hvor en hedres for lang og tro tjeneste i faget, sier Kristoffer Evang, daglig leder hos ASK gård.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom