Stiftelsen Norsk Mat

Disse fem kan vinne Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris

Del

Årets finalister har alle gjort en ekstraordinær innsats for å løfte restaurant- og matfag i Norge. Fra lærebøker og lærlingearbeid til rekrutteringsprosjekter har disse kandidatene med faglig stolthet inspirert unge til å søke seg til faget. Nå kan du være med og avgjøre hvem som fortjener prisen!

Finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 2025. F.v. Christer Rødseth, Laila M. Berge, Geir-Rune Larsen, Einar Øverås og Tom Victor Gausdal.
Finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 2025. F.v. Christer Rødseth, Laila M. Berge, Geir-Rune Larsen, Einar Øverås og Tom Victor Gausdal. Foto: F.v.: God Morgen Norge, Lærlingekompaniet, Ragnar Ydse, Michael Ulriksen, Anne Valeur

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris består av et diplom og et stipend på 30.000 kroner og deles ut på Nasjonalbiblioteket i Oslo 17. desember. Hvem som vinner, avgjøres av både folkets og fagjuryens stemmer, som teller likt.

Slik stemmer du:

Du kan stemme på én av de fem nominerte av gangen, men bare én gang daglig. Stemmegivningen avsluttes 15. november. Stemmesiden finner du her

Årets fem finalister er: 

Einar Øverås

Einar Øverås har i over 40 år vært en pådriver for kokkefaget og fagopplæring i Nordland. Han startet karrieren på Hurtigruten og har siden jobbet som kokk, kjøkkensjef og faglærer. I 1988 etablerte han et opplæringskontor som i dag regnes som et av landets beste, med over 2000 fullførte fagbrev. Han har vært avgjørende for gjenåpningen av restaurant- og matfaglinjer i Narvik og Hadsel og har utviklet rekrutteringsprosjekter som har fått ungdom til å velge restaurant- og matfag. Øverås har også deltatt med lærlinglag i Norges Cup og hatt sentrale verv i kokkemesterforeninger både nasjonalt og i nordisk sammenheng. Hans engasjement for unge fagarbeidere og matfagets fremtid har vært avgjørende

Tom Victor Gausdal 

Tom Victor Gausdal er en av landets mest profilerte kokker, men også en viktig stemme for rekruttering til restaurant- og matfag. Han har selv gått veien som Bent Stiansens første lærling på Statholdergaarden og vet hvor avgjørende gode rollemodeller og praksisplasser er. I sine restauranter har han gitt unge kokker ansvar og tillit, blant annet gjennom konseptet «Minichef Meny», der lærlinger utvikler og serverer egne menyer. Gausdal har også skrevet «Kokkelære», en omfattende og pedagogisk kokebok som brukes i opplæring og til inspirasjon for både elever og lærere over hele landet.

Laila Margrethe Berge

Laila Margrethe Berge har vært en bauta i norsk fagopplæring. Som daglig leder i Lærlingekompaniet fra 1997 til 2025 har hun bidratt til at over 5000 lærlinger har fullført fag- og svennebrev – med en gjennomføringsrate på 99 prosent. Under hennes ledelse er opplærings- kontoret blitt et forbilde for rekruttering og kvalitet i restaurant- og matfag. Hun har vært en pådriver for NM-konkurranser i kokk-, konditor-, servitør- og reiselivsfag og har hatt innflytelse på nasjonalt nivå gjennom Faglig råd for salg, service og reiseliv. I 2025 mottok hun Horecabransjens Ærespris – som første kvinne – for sitt livslange engasjement.

Christer Rødseth 

Christer Rødseth har gjort en imponerende reise fra oppvaskhjelp til kaptein på kokkelandslaget og kjøkkensjef i Oslo. Han har konkurrert internasjonalt og vunnet gull i Culinary Olympics, men han har også vist et stort engasjement for rekruttering og opplæring i restaurant- og matfag. Christer er styremedlem i Lærlingekompaniet og har vært hoved- dommer i Norgescup for kokkelærlinger. Han deltar aktivt i initiativer som KIT- akademiet, der han inspirerer unge til å velge restaurant- og matfag. I egne restauranter gir han lærlinger ansvar og muligheter, og han bruker sin synlighet i TV og andre medier til å løfte faget. Christer er en tydelig og engasjert rollemodell som har bidratt til å gjøre kokkeyrket attraktivt for nye generasjoner.

Geir-Rune Larsen 

Geir-Rune Larsen har gjennom en lang og dedikert karriere inspirert unge til å søke seg til restaurant- og matfag. Som avdelingsleder ved Strinda videregående skole har han bygget bro mellom skole og arbeidsliv og utviklet rekrutterings-konsepter som «Vi dekker til fest» og «Ung restaurant» – tiltak som har inspirert unge til å velge restaurant- og mat- fag. Han ble i 2021 tildelt André Enghs Gullnål av NKL for sin innsats som fagformidler og motivator. Med sterk lokal forankring i Trøndelag har han fremmet norske mattradisjoner og kortreiste råvarer og lært elever verdien av sesongbasert matlaging. Geir-Rune har også vært en nasjonal inspirator, og hans arbeid har bidratt til lignende rekrutteringstiltak over hele landet.

Kontakter

Bilder

Finalist Laila Margrethe Berge
Finalist Laila Margrethe Berge
Foto: Lærlingekompaniet
Last ned bilde
Finalist Geir-Rune Larsen
Finalist Geir-Rune Larsen
Foto: Ragnar Ydse
Last ned bilde
Finalist Tom Victor Gausdal
Finalist Tom Victor Gausdal
Foto: Anne Valeur
Last ned bilde
Finalist Einar Øverås.
Finalist Einar Øverås.
Foto: Michael Ulriksen
Last ned bilde
Finalist Christer Rødseth.
Finalist Christer Rødseth.
Foto: God Morgen Norge
Last ned bilde

Om oss

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye