Flytende kulturarv fra Skarbø Gard fikk Spesialitet
– Hos Skarbø Gard blir eplene foredlet til flytende kulturarv, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under åpningen av Bergen Matfestival.

Mangfold i livet og i landbruket
- Hos Skarbø Gard dyrkes og foredles epler med stor respekt for både råvaren og naturen. Her får vi smaker som er ekte, ærlige og fulle av karakter – og som speiler både Sunnmørsk klima og solid håndverk, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Hele fem eplemoster fra Skarbø Gard ble tildelt Spesialitetsmerket – hver med sin egen eplesort og personlighet: Raud Aroma, Gravenstein, Bramley Blend, Rosette og Filippa.
- Eplesorter har ulike kvaliteter på samme måte som vindruer har ulike kvaliteter. Vi lar de ulike sortene skinne! Mangfold er viktig i livet og i landbruket, sa den stolte eplemost- og siderprodusenten Kristine Skarbø etter tildelingen.
Den norske siderrevolusjonen
Skarbø Gard er også en del av den norske siderrevolusjonen, og mottok Spesialitetsmerket for Sider Fryd som utmerker seg med flott råvarepreg og god balanse – et produkt i særklasse i sin kategori i følge den drikkefaglig sterke juryen i Norges Beste Drikke som stod for bedømmingen.
Spesialitet
Spesialitet er merkeordningen som viser vei til det beste av lokalmat og -drikke i Norge. En uavhengig fagjury med høy mat- og drikkefaglig kompetanse bestemmer hvilke produkter som slipper gjennom nåløyet.
Kontakter
Anne Mette JohnsenAdministrerende direktørStiftelsen Norsk Mat
Tel:+47 909 61 602anne.mette.johnsen@norskmat.noMarit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Bilder

Om oss
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Lokalmat i kraftig vekst: Ny rekord med 13,55 milliarder kroner3.12.2025 12:16:30 CET | Pressemelding
Lokalmat og -drikke setter nye rekorder i 2025. Omsetningen øker til 13,55 milliarder kroner, opp 1,26 milliarder fra året før - altså totalt opp med 10,25 %! Det viser ferske tall fra Stiftelsen Norsk Mat.
Disse fem kan vinne Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris20.10.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Årets finalister har alle gjort en ekstraordinær innsats for å løfte restaurant- og matfag i Norge. Fra lærebøker og lærlingearbeid til rekrutteringsprosjekter har disse kandidatene med faglig stolthet inspirert unge til å søke seg til faget. Nå kan du være med og avgjøre hvem som fortjener prisen!
Ekte håndverk gir Spesialitet til Grilstad og TIND19.9.2025 14:19:38 CEST | Pressemelding
På åpningsdagen av Matstreif på Youngstorget i Oslo fikk Grilstad og TIND tildelt det offisielle kvalitetsmerket Spesialitet for sitt produkt vellagret Coppaskinke.
Det regnet Spesialitet over Juviksild på Bergen matfestival7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
- Bak Juviksild står en familiebedrift med tre generasjoners erfaring og lidenskap for sild, sa landbruks- og matminster Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut Spesialitet i regnet under Bergen matfestival.
Smak av Finnskogen: Ebbas Matgleder hedret for Svedjerugkjeks1.9.2025 11:28:58 CEST | Pressemelding
På Smaka på Finnskogen lørdag 30. august ble Svedjerugkjeks fra Ebbas Matgleder tildelt Spesialitet – merkeordningen som viser vei til det beste av norsk lokalmat og -drikke.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom