Universitetet i Oslo

Sikker utdanning i usikre tider: Rekordmange søker seg til Universitetet i Oslo

Del

Universitetet i Oslo har i år en økning på 16 prosent søkere. Nasjonalt er økningen ni prosent. UiO har nå 3,41 søkere per studieplass og 21 062 søkere har UiO som sitt førstevalg. Nye, tverrfaglige studieprogram er svært populære.

Foto: Jarli&Jordan/UiO
Foto: Jarli&Jordan/UiO

-Vi er veldig glade for at UiO også i år har svært høye søkertall. Våre profesjonsutdanninger, som medisin, psykologi og odontologi, tiltrekker seg som vanlig de beste studentene. Det er åpenbart at enda flere velger en sikker utdanning i usikre tider, sier rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen.

Nyskapinger for framtidas arbeidsliv

UiO tilbyr også i år et nytt, tverrfaglig studieprogram for studenter som er forberedt på å yte litt ekstra under studieløpet. Studieprogrammet Filosofi, politikk og økonomi (FPØ) har vært kjent fra Oxford og Yale siden 1920-tallet, og den såkalte «statsministerskolen» tilbys altså nå i Norge. Studentene skal fordype seg i klimakrisen.

-Det er svært gledelig at vi har truffet med de nye studieprogrammene våre. Der tilbyr vi fagkombinasjoner med tanke på samfunnets behov og for å møte bærekraftsutfordringene. Tallene viser at disse programmene vekker stor interesse hos studentene, sier Stølen.

Honours og FPØ har svært mange søkere per plass. Honours-programmet har 10 søkere per studieplass, mens FPØ har 37,5 søkere per studieplass. Kriminologi årsenhet, som også er nytt i år, har 46,6 søkere per studieplass.

-Vi har startet på et omfattende arbeid med å fornye studietilbudet vårt. Vi vekker stor interesse med både Honours-programmet, FPØ og den nye årsenheten i kriminologi. Mulighetene til å koble forskning og utdanning gir fremtidsrettede utdanninger som forbereder våre studenter for et fremtidsrettet arbeidsliv, fortsetter Stølen.

Stor økning blant de yngste

Antall søkere under tjue år har også økt betraktelig.669 flere 18- og 19-åringer har UiO som førsteprioritet i søknaden sin i år enn i fjor. Nasjonalt er økningen for denne gruppen på 11,5 prosent, mens UiO har 19,1 prosent flere søkere i denne aldersgruppen enn i fjor.

-Det er gledelig at vi tiltrekker oss så mange av de yngste søkerne. Vi vet at dette er søkere som kommer til oss med en ambisjon om å bidra til å løse vår tids store utfordringer og som er drevet av sterk motivasjon og engasjement. Slik passer de godt inn i UiOs tilnærming til høyere utdanning hvor bærekraft skal gjennomsyre en forskningsbasert utdanning av topp kvalitet, sier Stølen.

Øvrige trender

Helsefag, juss og samfunnsfag er fortsatt blant UiOs mest populære utdanninger. Årsstudiet i samfunnsøkonomi har en økning på hele 123 prosent. Historiske fag har en økning i antall søkere på 62 prosent, mens økonomi og administrasjon har en økning på nær 27 prosent. For IKT-studier er det tre søkere per studieplass, mens interessen for de øvrige realfagene er stabil. Unntaket er biovitenskap som har en økning i antall søkere på 25 prosent, mens 20 prosent flere søker seg til kjemi enn i fjor.

Om årets søkertall

For UiOs er økningen på 16 prosent med 21 062 søkere og 3,41 (2,96 i 2019) søkere per studieplass. Dette er nest høyest økning blant universitetene i Norge etter UiT (25 prosent).

Kontakter

Pressevakt UiO: 930 77 006

Bilder

Foto: Jarli&Jordan/UiO
Foto: Jarli&Jordan/UiO
Last ned bilde

Om Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo
Problemveien 7
0316 OSLO

+47 22 85 50 50http://www.uio.no

Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre. 

Følg saker fra Universitetet i Oslo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Universitetet i Oslo

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom