MENY

Seks innovative finalister til Norges største lokalmatpris

Del

Seks kandidater, av MENYs 450 lokalmatprodusenter, står igjen som finalister til årets Matskattstipend. Alle bidrar til innovasjon og mangfold i norsk dagligvare. Vinneren offentliggjøres 6. september i forbindelse med Matstreif.

Et knippe av MENYs mer enn 2500 matskatter
Et knippe av MENYs mer enn 2500 matskatter

- Vi brenner for lokalmat og er hele tiden på jakt etter nye matskatter slik at vi kan sikre et bredt og unikt vareutvalg. De seks finalistene tilbyr særegne produkter av svært høy kvalitet og har spennende utviklingsplaner, sier Einar Gundersen, kategoridirektør i MENY.

Bidrar til reell innovasjon
Hovedvinneren av Matskattstipendet 2019 tildeles 250 000 kroner. I tillegg deles maksimum 250 000 kroner ut til to eller flere av de andre finalistene.
– Vi støtter lokale matgründere økonomisk slik at de kan iverksette sine utviklingsprosjekter. For MENY handler satsingen på lokalmat om å ta vare på norske mattradisjoner og lokale arbeidsplasser, og samtidig stimulere til økt innovasjon og produktutvikling, sier Gundersen.

Han er imponert over innovasjonsevnen blant lokalmatleverandørene, og sier at det i stor grad er de som bidrar til reell innovasjon, mangfold og lokale variasjoner i norsk dagligvarebransje. Ta for eksempel delikatesse-potene fra Bjertnæs & Hoel, den saktevoksende Lerstang-kyllingen, Sigdal knekkebrød, ostene fra Himmelspannet, norsk Angus-kjøtt, de økologiske produktene til Grøstad Gris, spekemat fra Tind og Hvasser Asparges. Sistnevnte vant Matskattstipendet i fjor med sine planer om å produsere Norges første hvite asparges.

Hovedjuryen består av eksterne fagfolk, matentusiaster, matpolitiske premissgivere, inkludert landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

 

De 6 finalistene i Matskattstipendet 2019 er:

 • Nøisom Bryggeri, Fredrikstad i Østfold – håndtverksøl
 • Den sorte havre, Våler i Østfold - havregryn
 • Gangstad Gårdsysteri, Inderøy i Trøndelag – ost, is og gårdsbutikk
 • Grøndalen Gårdsmeieri, Nes i Akershus – økologisk ferskost, myse og is
 • Finnmark Rein, Tana i Finnmark – kjøttprodukter av rein
 • Ask Gård, Jevnaker i Buskerud – økologisk spekemat og andre kjøttvarerJURYENS BESKRIVELSE AV FINALEKANDIDATENE:


Nøisom Bryggeri, som var en av de første mikrobryggeriene med nasjonal distribusjon i MENY, lager flere fantastiske og unike øl-produkter av høy kvalitet. Kandidaten er god på innovasjoner og nyheter. I 2018 kom de blant annet «Vill, vakker og våt» og «Tigergutt» i samarbeid med CC Cowboys. Nøisom har flere ideer til nye øl-varianter, har nylig utviklet kaldbrygget kaffe og tonic. Spenstige innovasjoner og fremtidsplaner, kombinert med en meget positiv omsetningsøkning, gjør Nøisom Bryggeri til en finalekandidat.

Den sorte havre, som har lanserte verdens første havregryn av svarthavre (dyrket i Norge siden før vikingtiden), treffer en tydelig trend i tiden. Kornsorten har ca. 50 prosent mer umettet fett og 15 prosent mindre karbohydrater enn vanlig hvit havre. Flere hundre år gamle metoder kombineres med innovasjon. På gården i Våler har familien utviklet to varianter av havregryn: valset i flak og steel cut (kuttet). Den sorte havre åpnet nylig gårdsbutikk og cafe, har startet salg inn mot storhusholdning, testselger i USA og legger om til økologisk drift. Nå ønsker selskapet å utvikle blant annet en frokostblanding.

Gangstad Gårdsysteri var i 1998 første gård som fikk autorisasjon for ysting av gårdens kumelk. I over 20 år har gården i Inderøy laget fantastiske oster og delt sin kunnskap gjennom samarbeidet «Den gylne omvei» og Inderøymat». Gangstad har investert i utbygging for å økt produksjon: bl.a. pasteur, et ekstra modningsrom, ioniseringsmaskin og ny melketank. Med to melketanker har gården alltid mulighet til å ha fersk melk, noe som trolig forbedrer smaken på osten. Som innovasjoner kan nevnes Nideleven Blå, som oppnådde gull-nivå i oste-VM i 2018. Gangstad tester nå blant annet ut en hard sveitserost, en gauda og ulike typer kittost.

Grøndalen Gårdsysteri produserer økologisk ferskost (Nýr) fra gårdens egen melk, fra kuer som har beitet i ravinedaler hvor det er rikt artsmangfold av gras, kløver, urter og blomster – som gir særegen og god smak på melka. Med lav fettprosent og høyt proteininnhold, er Nýr et sunt og unikt produkt – smidig, friskt og velsmakende. Nýr fikk sølvnivå under oste-VM i 2018. Nytt utstyr kombinert med svært gammel produksjonsmåte (lages som i vikingtiden) gir nytt liv til en smaksrik ferskost.Nýr fås også som myse og som is. Alle produktene er et resultat av god dyrevelferd og er dyrevernsmerket. Målet fremover er en dobling i salg og blant annet utvikle tre nye salatblandinger med ferskost.

Finnmark Rein er kjøttprodukter av rein; indrefilet, ytrefilet, mørbrad, biff, stek og skav. Kjøttet har smaksegenskaper som sannsynligvis er i verdensklasse. Slaktingen skjer etter gammel samisk slaktefilosofi hvor man utnytter hele dyret og sørger for at ingenting går til spille. Reineierne klarer seg da med mindre flokker; færre dyr betyr sunnere dyr og bedre kjøttkvalitet. Finnmark Rein forvalter aktivt sin regions unike arv, og bygger kvalitet, historiefortelling og stolthet. I hver pakke ligger en beskrivelse av hvilket reindistrikt dyret kommer fra, og om menneskene bak. Finnmark Rein ønsker å videreutvikle historiefortellingen ved å vise filmer som viser hvor kjøttet (fra hver enkelt pakke i butikk) kommer fra, hva reinen har spist, hvor den har gått og hvem som har passet den.

ASK gård er en økologisk produsent av spekemat og andre kjøttvarer som jobber ut fra "nose to tail"- prinsippet om at hele dyret skal brukes. Alle produktene er håndlagde, fri for kunstige tilsetningsstoffer og kun med de beste ingrediensene - noe som gir fantastiske produkter. Dyrevelferd, bærekraftig produksjon og økologi står i sentrum. Produktene har rene, unike smaker hvor råvarene får skinne, og kanskje er nettopp dette grunnen til at produktene vinner internasjonale priser. Ask er innovative og har planer om å etablere nye lokaler, samt utvikle en økologisk skivet hverdagssalami.
Fakta om MENY og matskatter

 • Interessen for lokalmat øker. MENY hadde en vekst på 5,2% i 2018 mot 2017

 • Mens kunden tidligere var opptatt av lokalmat som nisje, er trenden at kunden i stadig større grad er opptatt av hva de spiser, hvor maten kommer fra, kortreist mat, dyrevelferd, ren og ærlig mat, transparens i verdikjeden og historien bak råvaren. Mye lokalmat treffer på mange av disse trendene.
 • MENY samarbeider med over 450 lokalmatprodusenter, og tilbyr over 2500 matskatter (lokalmatprodukter). MENY er desidert største aktør på lokalmat med en markedsandel på over 20%.

 • Matskattstipendet ble etablert av MENY i 2015 med mål om å fremme norsk lokalmat. I fjor vant Hvasser Asparges med sin søknad om å utvikle Norges første hvite asparges, mens Himmelspannet vant i 2017 med sin søknad om å utvikle en ny camembert-ost av geitemelk og finne nye bruksområdet for myse.

 • MENY har mål om å bidra til ytterligere vekst i salget av lokalmat. Lokalmat bidrar til et bredere utvalg, mer kortreist mat, mer innovasjon og ivaretakelse av lokale arbeidsplasser.

 • MENY deler også ut prisen Årets lokalmatgründer, i samarbeid med Hanen.

 

Kontaktpersoner
Einar Gundersen, kategoridirektør i MENY, tlf. 922 63 314, einar.gundersen@meny.no
Pål Pettersen, Nøisom Bryggeri, tlf. 900 94 967, paal@noisom.com
Johan Anstensrud, Den sorte havre, tlf. 901 13 875, johan@densortehavre.no
Astrid Aasen, Gangstad Gårdsysteri, tlf. 95890776,  post@ysteri.no
Are Smuk Figve, Finnmark Rein,tlf. 90572177,  are@finnmarkrein.no
Kristoffer Evang, Ask gård, tlf. 99797175,  kristoffer@askgard.no
Lars Kristian Grøndahl, Grøndalen gård, tlf. 90905773, larskristian@nyr.no

Kontakter

Bilder

Et knippe av MENYs mer enn 2500 matskatter
Et knippe av MENYs mer enn 2500 matskatter
Last ned bilde
Einar Gundersen, kategoridirektør i MENY
Einar Gundersen, kategoridirektør i MENY
Last ned bilde

Om MENY

MENY
MENY
Karenslyst alle 12-14
0213 Oslo

21 61 20 00http://www.meny.no

MENY er Norges største supermarkedkjede med 184 butikker og en omsetning på 21,3 MRD i 2020. Hos MENY får kundene alt påhandlelisten, inkludert ferskvare. Vi skaper matglede og gir våre kunder den beste handleopplevelsen ved å ha stort utvalg, god kvalitet, matfaglige medarbeidere, høy personlig service – samt muligheter for gode kjøp gjennom hundrevis av billige varer. MENY - som også tilbyr det samme utvalget til de samme prisene levert hjem på døra (meny.no) - er en del av NorgesGruppen.

Følg pressemeldinger fra MENY

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra MENY

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom