Røkt eller urøkt pinnekjøtt – hva skal du velge?
På Vestlandet har man hatt tradisjon for å røyke kjøttet for holdbarhetens skyld, mens i andre deler av landet har salting og tørking vært mer brukt. Etter hvert som pinnekjøttet har blitt populært også i andre deler av landet, så er det mange som stiller seg spørsmålet i butikken: Skal det være røkt eller urøkt?
Tradisjoner, smak og behag
- Dette handler i stor grad om tradisjoner, smak og behag. Kommer du fra en familie som alltid har spist røkt pinnekjøtt, så velger sannsynligvis du det også. Men har du aldri spist det før og skal prøve det for første gang, er det jo lett å bli usikker, sier matfaglig rådgiver i MatPrat, Therese Elstad.
- Når det kommer til smak, har det røkte kjøttet en karakteristisk røyksmak, mens det urøkte har mer saltsmak. Når det kommer til kvalitet på kjøttet, er det høy standard på det meste av pinnekjøttet du får i butikkene i dag, så du finner produkter av topp kvalitet i begge leire. Så for å finne du ut hva du selv liker best, er jo det beste å teste ut begge deler, foreslår hun.
- Når du skal velge pinnekjøtt, så se etter stykker med mye kjøtt og moderat med fett, forklarer MatPrat-kokk Cecilie Maske.
- Dette ser du hvis du sjekker pakken. Mye av smaken ligger i fettet, men det skal være mest kjøtt på beina. Og uavhengig av om det er røkt eller urøkt, skal pinnekjøttet behandles på samme måte. Du vanner det ut like lenge, og damper det like lenge, sier Maske.
Tilbehør og drikke
Når det gjelder tilbehør og drikke, er det mange ulike alternativer som passer godt både til røkt og urøkt pinnekjøtt:
- I jula er det nok det mest tradisjonelle tilbehøret som står på bordet for de fleste, som mandelpoteter og kålrotstappe, og dette passer veldig godt til det salte pinnekjøttet, enten det er røkt eller urøkt, sier Maske.
- Når det gjelder drikke, er det mange som foretrekker øl til tradisjonelle retter som pinnekjøtt, men det finnes jo en lang rekke utfordrere. Både musserende, rød og hvit vin som har friskhet og syre kan passe godt til salt mat med en del fett, som pinnekjøtt. Oransjevin kan også være et spennende alternativ. For ikke å snakke om eplejuice og andre nydelige alkoholfrie alternativ som er tilgjengelige både i butikken og på vinmonopolet. Det viktigste er å velge den drikke du synes er god, avslutter Maske.
Nøkkelord
Kontakter
Pål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+4793649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noCathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noLisa EkliSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97071127lisa.ekli@matprat.noBilder
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
MatPrat styrker teamet med ny kokk26.9.2024 12:31:27 CEST | Pressemelding
Ole Bjørn Sundsdal er ansatt som ny kokk og matfaglig profil i MatPrat. Han skal formidle matinspirasjon og matkunnskap til forbrukere.
Gjør gryta klar for fårikålens festdag25.9.2024 08:30:00 CEST | Pressemelding
Torsdag 26.september er fårikålens festdag. Og hva smaker vel mer høst enn Norges nasjonalrett? Spicy eller ei, det er opp til deg.
Norsk honning får løft i nytt samarbeid2.9.2024 07:40:00 CEST | Pressemelding
MatPrat inngår samarbeid med Norges Birøkterlag for å løfte frem norsk honning. Samarbeidet skal øke etterspørselen etter norsk honning; et naturlig, kortreist og smakfullt produkt med lange tradisjoner og stor betydning for økosystemet og matproduksjonen i Norge.
Tre enkle favoritter med reinsdyrskav til helgen29.8.2024 13:16:04 CEST | Pressemelding
Reinsdyrskav er velsmakende og allsidig råvare som passer perfekt til helgekosen. Her er tre retter som gir kebab, burger og pasta en vilt god smak. Hvilken blir din favoritt?
Ikke glem kjøleskapet før du drar på ferie3.7.2024 11:05:45 CEST | Pressemelding
Mange skal straks ut på ferie og en som ikke skal på tur, det er kjøleskapet ditt. MatPrat-kokken, Anette Fjelleng Hansen, gir deg tipsene til hva du lager av det du har igjen og hvilke matvarer du ikke må glemme i kjøleskapet før du stikker på ferie.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom