Fellesorganisasjonen

RNB: Fortsatt en lang vei å gå

Del

– Et steg i riktig retning, men fremdeles en lang vei å gå, mener FO om regjeringens forslag til Revidert nasjonalbudsjett.

Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO
Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO

Tirsdag la regjeringen frem forslag til revidert nasjonalbudsjett. De foreslår 7,3 milliarder kroner ekstra til kommunene, 900 millioner til psykisk helse og 300 millioner til akuttiltak for barn og unge. FO er redd for at dette ikke er nok for å følge opp dem som har blitt hardest rammet av krisen.

– Det er bra at regjeringen følger opp sin egen ekspertgruppe om hvilke konsekvenser krisen har hatt for de unges psykiske helse. Vi ser at de bevilger ekstra til frivilligheten, noe som har vært ekstremt viktig for barn og unge det siste året, samtidig må ikke frivilligheten overta for de offentlige tjenestene, sier Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO.

Hun mener krisen viser behovet for en sosialpolitikk basert på kollektive løsninger, ikke individuelle.

– Pandemien er en vekker om hvor avhengige vi er av hverandre, hvor skjørt det er og nå ringer klokkene for å sikre alles vei ut av krisen. En helhetlig sosialpolitikk bygger på tidlig innsats av ansatte med rett kompetanse, sier Kvisvik.

Norge mangler 20 000 vernepleiere

FO mener også at det mangler rett kompetanse i de kommunale tjenestene til utviklingshemmede. I 2020 avdekket forbundet at Norge mangler 20 000 vernepleiere, sammen med Nasjonalt kompetansemiljø om utviklingshemming (NAKU).

– Vi har for få vernepleiere. Men det tar tid å utdanne og rekruttere, og så må vi hjelpe kommunene med å beholde den arbeidskraften de har, sa Helse- og omsorgsminister, Bent Høie, om saken til TV2 i mars.

FO-lederen er redd for at en presset kommuneøkonomi kan utsette kompetansehevingen i tjenestene.

– I dag er bare om lag 10 prosent av de ansatte i kommunale tjenester til utviklingshemmede utdannede vernepleiere. Selv om utdanningen ble opprettet spesielt for å ivareta denne brukergruppen. Om ikke kommunene har midler til kompetanseheving går dette utover brukerne, mener Kvisvik.

Vold og trusler

I 2019 leverte Fafo en rapport som viser at yrkesgruppene FO organiserer er spesielt utsatt for vold og trusler. I 2020 stanset regjeringen det forebyggende arbeidet, til tross for protester. FO er skuffet over at ikke arbeidstilsynet har fått mer midler til å følge opp og forebygge vold og trusler.

– Om lag halvparten av medlemmene våre opplever årlig å bli utsatt for vold eller trusler. I barnevernet er det snakk om tre av fire. Dette er et alvorlig problem som må tas på alvor. Derfor reagerte vi kraftig da regjeringen stanset det forebyggende arbeidet og er skuffet over at Arbeidstilsynet ikke har fått friske midler til å ta det opp igjen, sier Kvisvik.

FO krever at revidert nasjonalbudsjett tar inn over seg utfordringene fra det siste halvåret.

– På vei ut av krisen kan vi bygge samfunnet bedre enn det var før, men da må vi ta konsekvensene på alvor og tørre å bruke penger på de viktigste sakene. Det gode samfunnet kommer ikke av seg selv, avslutter hun.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO
Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO
Last ned bilde

Om Fellesorganisasjonen

Fellesorganisasjonen
Fellesorganisasjonen
Mariboesgate 13
0506 Oslo

919 19 916http://www.fo.no

Fellesorganisasjonen (FO) har siden 1992 vært fagforeningen for sosialarbeidere. Vi organiserer over 31.000 barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere i Norge.

Våre medlemmer har ekspertkompetanse innenfor barnevern, Nav, tjenester til utviklingshemmede, vold og trusler i arbeidslivet, samt tariff og likelønn.

Følg pressemeldinger fra Fellesorganisasjonen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fellesorganisasjonen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fellesorganisasjonen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom