Fellesorganisasjonen

– Uten strakstiltak får statsbudsjettet store konsekvenser

Del
Sosialarbeidere frykter de sosiale konsekvensene av statsbudsjettet. – Vi risikerer et større, farligere utenforskap.
Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO (Foto: Sara A. Spilling / FO)
Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO (Foto: Sara A. Spilling / FO)

På forhånd varslet regjeringen et «stramt, men rettferdig» statsbudsjett. Selv om FO ser en tydelig sosial profil i budsjettet, er de bekymret for dem som har det vanskeligst i harde tider.

– Vi er enige i at de med sterkest rygg skal bære mest, men hva med dem som ligger nede med brukket rygg eller har båret for mye, for lenge, spør Mimmi Kvisvik, leder av FO, sosialarbeidernes fagforening.

– Nå står flere i kø for å få gratis mat. 115 000 barn vokser opp i fattigdom. Mange er redde for den kalde vinteren. Om storsamfunnet ikke stiller opp, skaper vi et større, farligere utenforskap, sier hun.

FO organiserer ansatte i barnevernet, Nav og andre tjenester som jobber for å begrense konsekvensene av de pågående krisene.

Kvisvik trekker særlig frem regjeringens ungdomsgaranti, at AAP-mottakere får beholde pengene etter nyttår og endringene i barnetrygden som positive tiltak. Likevel tror hun det ikke strekker til.

– Vi står ved et veivalg. Budsjett er stramt, og det trenger vi. Jeg er glad for alle den sosiale profilen i budsjettet, men vi mangler de store strakstiltakene for å unngå større utenforskap, sier Kvisvik.

– Dette kan føre til store merutgifter på sikt. Fordi de sosiale problemene bare blir større over tid, legger hun til.

Hun ser til utviklingen i Sverige og Italia, og frykter at de som står utenfor samfunnet mister troen på fellesskapet. Derfor ber hun Stortinget sørge for tiltak for mennesker i sårbare livssituasjoner.

– Nå er det mange som ikke får endene til å møtes, som sliter med å sette mat på bordet eller betale strømregningen. Altfor mange møter en låst dør når de ber om hjelp fra det offentlige. Det første vi må gjøre er å sørge for at Nav-kontorene er tilgjengelige for dem som trenger hjelp.

– Barnevernet trenger mer midler for å ivareta barn, unge, deres foreldre og familier på en bedre måte. Vi ser at de sliter i dag. Dette handler om livene til folk og samfunnet som helhet, sier FO-lederen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO (Foto: Sara A. Spilling / FO)
Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO (Foto: Sara A. Spilling / FO)
Last ned bilde
Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO (Foto: FO)
Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO (Foto: FO)
Last ned bilde

Lenker

Om Fellesorganisasjonen

Fellesorganisasjonen
Fellesorganisasjonen
Mariboesgate 13
0506 Oslo

919 19 916http://www.fo.no

Fellesorganisasjonen (FO) har siden 1993 vært fagforeningen for sosialarbeidere. Vi organiserer nærmere 35 000 barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere i Norge.

Medlemmene våre utgjør hjertet i velferdsstaten og har ekspertkompetanse innenfor pleie og omsorg, rus og psykiatri, barnevern, skole og Nav. Deres fagkunnskap hjelper. Sosialarbeidere skaper verdier og muligheter til det beste for den enkelte, deres pårørende og samfunnet som helhet. Uten dem vil helsemessige og sosiale belastninger ramme flere og hardere. FO er deres fagforening.

Vi står opp for dem, som står opp for andre.

Følg pressemeldinger fra Fellesorganisasjonen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fellesorganisasjonen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fellesorganisasjonen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye