Virke

Rekord: Nordmenn vil kjøpe mat og drikke for nær 28 milliarder i desember

Del

Virkes julehandelsprognose viser at vi vil handle mat og drikke for 27,7 milliarder kroner i desember i år, en oppgang på rundt 3,1 milliarder kroner fra i fjor. Hovedårsaken til rekordveksten er de stengte landegrensene på grunn av koronasituasjonen.

Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.
Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.

− Vi vil se en eksepsjonell vekst innen mat og drikke i årets julehandel. Leveringsdyktigheten til dagligvarebransjen gjør at pandemien ikke legger noen demper på hvilken mat og drikke vi vil kose oss med i norske hjem i julen, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Prognosen, som er utført av Kvarud Analyse på oppdrag for Virke, viser at hver nordmann vil bruke 5 170 kroner på mat og drikke i desember, det er 540 kroner mer enn i fjor.

− I en vanskelig tid for mange er det viktig at bortfallet av grensehandelen bidrar med arbeidsplasser og verdiskaping til norsk økonomi.

Av desemberhandelen av mat og drikke og andre dagligvarer blir 22,7 milliarder kroner handlet i dagligvarebutikkene. I tillegg handles det for snaue 3,4 milliarder kroner i vinmonopolutsalg og taxfreebutikker og for vel 1,7 milliarder kroner i kiosker, bensinstasjoner (kun dagligvarer) og i andre spesialbutikker med salg av nærings- og nytelsesmidler.

Tradisjonelle nordmenn, men vegetartrend blant ungdommen

Matprats juleundersøkelse, utført av YouGov, viser at svineribbe og pinnekjøtt er nordmenns klart foretrukne julemat. Hele 46 og 34 prosent sier de vil spise svineribbe og pinnekjøtt på julaften i år.

− I julen er vi tradisjonelle, så mye av den samme maten og de samme salgsmønstrene går igjen. Den tradisjonelle julematen står sterkt, men det er en trend at flere etterspør vegetariske julealternativer som nøttestek. Blant de mellom 18 og 29 år sier nesten 1 av 10 at de vil spise vegetarmat som hovedrett på julaften, sier Størksen, og fortsetter:

− Utover hovedretten på julaften ser det ut til at stadig flere spiser seg gjennom hele julemenyen gjennom juletiden, gjennom å samles i ulike lag med rakfisk, lutefisk, pinnekjøtt og torsk på menyen. Juleselskapene blir noe annerledes i år, men vi vil likevel kose oss med god tradisjonsmat.

Pinnekjøtt i vest og ribbe i øst

Svineribbe er den mest populære retten i alle landsdeler, med unntak av Vestlandet. På Vestlandet har 69 prosent pinnekjøtt som hovedrett på julaften, og bare 21 prosent har svineribbe. På Østlandet har 69 prosent svineribbe, og bare 17 prosent pinnekjøtt.

− Som vestlending på Østlandet tilhører jeg en minoritet i valg av hovedrett på julaften, men det er godt å se at vestlendinger flest holder tradisjonene ved hevd, avslutter Størksen. 

Mat og drikke* i desember 2020

Fylke

Omsetning i millioner kroner inkl. mva

Omsetning i kroner per innbygger

VIKEN

6 040

4 870

OSLO

3 500

5 040

INNLANDET

2 080

5 590

VESTFOLD OG TELEMARK

2 180

5 210

AGDER

1 540

5 020

ROGALAND

2 370

4 930

VESTLAND

3 370

5 300

MØRE OG ROMSDAL

1 390

5 250

TRØNDELAG

2 470

5 270

NORDLAND

1 410

5 850

TROMS OG FINNMARK

1 390

5 720

HELE LANDET

 27 740

5 170

*Mat og drikke omfatter: Dagligvare- og kioskhandel, vinmonopol, helsekost og andre spesialforretninger innen næringsmidler. Taxfreeomsetning inngår i tallene.

Kilde: Kvarud Analyse

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.
Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen.
Last ned bilde
Hvor mye bruker innbyggerne i fylkene på mat og drikke i desember? Se her for klikkbar versjon: http:////www.datawrapper.de/_/okzHi/
Hvor mye bruker innbyggerne i fylkene på mat og drikke i desember? Se her for klikkbar versjon: http:////www.datawrapper.de/_/okzHi/
Last ned bilde

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen i Norge, og representerer over 24 000 virksomheter. Vi jobber for bedre rammevilkår for våre medlemmer, og et Norge som verdsetter og satser på dem som driver virksomhet.

Følg saker fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Virke

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom