Norges Hytteforbund

Redusert bruk av hytta i vinter, men...

Del
Norges Hytteforbund (NHF) har spurt medlemmene hvordan høye strømpriser, økte renter og inflasjon har påvirket hytteeieres bruk av fritidsboligen. Vi ønsket å vite mer om og i hvilken grad bruksmønsteret har endret seg. Svarprosenten er som forventet på ca. 20 %.
I fjor sommer demonstrasjoner fortvilte og sinte strømkunder utenfor Stortinget.
I fjor sommer demonstrasjoner fortvilte og sinte strømkunder utenfor Stortinget.

"Nok en gang får vi konstatert at hyttefolk er et sparsommelig folk som gjør hva de kan for å holde strømforbruket så lavt som mulig. Det bør en gang for alle slå fast at hyttefolk ikke er noen verstinger i å bruke strøm, sier leder i Norges Hytteforbund Trond G. Hagen.

Kort oppsummert;

  • 50 % av de spurte har kun nødvendig varme eller slått av all strøm
  • 61 % svarer at de har brukt fritidsboligen mindre som en følge av de høye strømprisene
  • Nesten 16 % har vurdert å selge som følge av de høyre strømprisene
  • 56 % svarer at de har benyttet seg mindre av lokale tilbud som en følge av de høye strømprisene
  • 48 % bruker nå fritidsboligen mindre enn før
  • 44 % er pålagt av kommunen å ha vann og kloakk til sin fritidsbolig

Om undersøkelsen fortsetter Hagen:

«Basert på våre antagelser og henvendelser fra fortvilte hytteeiere er svarene vi har mottatt i tråd med våre tidligere antagelser. På tross av økte kostnader står hyttelivet fortsatt utrolig sterkt i Norge.

Vi minner om at mellom 35 og 40 % av husholdningene eier eller har tilgang på en fritidsbolig, altså nesten halvparten av Norges befolkning.

Dette spurte vi om:

Er hytta nedstengt i vinter?

6% svarte at fritidsboligen var nedstengt. 49,5 % svarte at de hadde nødvendig varme på og  svarte 37,8 % at de ikke hadde gjort særskilte tiltak. Resterende er hytter uten strøm.

Har strømprisen påvirket bruksfrekvensen?

Hele 61 % bruker hytta mindre, mens 35,7 svarer at de har opprettholdt samme bruksfrekvens. Resterende svargruppe oppgir andre grunner.

Strømprisen er kr 3. Hva da?

Med utgangspunkt i strømpris på kr 3 svarer 60 % at det ikke ville liten betydning, mens 40 % sier at hyttebruk da ville være bortimot utelukket.

Hva med salg av fritidsboligen som en følge av de øktene kostnadene?

Interessant er også å konstatere at hele 81,3% ikke har planer om å selge, mens 15,7% hadde salgsplaner. De øvrige hadde allerede solgt eller nylig kjøpt hytte.

Hva med lokale tilbud?

56% svarer at de vil benytte lokale tilbud i mindre grad, mens 37,4% melder om at bruk vil være uendret. 

Inflasjon og økte renter 

48% melder at de bruker hytta mindre og 21,6% fyrer mer med ved for å få ned strømforbruket. 24,6% oppgir at bruken er uforandret. 

Kommunalt pålegg

44 % av melder at de er pålagt å være tilkoblet offentlig VA anlegg, mens 42,3 % er ikke tilknyttet offentlig vann &avløp, men har andre løsninger. Resterende melder at de har enkle løsninger.

Kontaktperson: Trond G. Hagen, styreleder i NHF styreleder i Norges Hytteforbund (NHF)

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

I fjor sommer demonstrasjoner fortvilte og sinte strømkunder utenfor Stortinget.
I fjor sommer demonstrasjoner fortvilte og sinte strømkunder utenfor Stortinget.
Last ned bilde

Om Norges Hytteforbund

Norges Hytteforbund
Norges Hytteforbund
Billingstadsletta 25
1396 Billingstad

https://hytteforbund.no/

Norges Hytteforbund har siden oppstarten i 1971 tatt opp hyttepolitiske saker og fungert som høringsinstans for saker fra myndighetene. Med over 370 velforeninger, samt tusenvis av individuelle medlemmer har vi tyngde i diskusjoner med det offentlige.

Mer på våre nettsider.

Følg pressemeldinger fra Norges Hytteforbund

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Hytteforbund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges Hytteforbund

Vannmagasinene renner over, men strømprisen øker6.12.2022 12:06:23 CET | Pressemelding

I store deler av november lå strømprisen på noen øre. Vi ble fortalt at årsaken var økt import av vindkraft (krigen pågikk for fullt) fra kontinentet. Altså er Norge avhengig av vind fra sør for å tilby fornuftige strømpriser! Lite er mer uforutsigbart enn været, ja om vi ser bort fra regjeringens vikarierende argumenter i sine forklaringer om strømprisene. Nå renner magasinene over. Hva blir det neste argumentet? Norges Hytteforbund har lovet sine medlemmer å jobbe for en løsning på de høye strømprisene, og det står ved lag, sier leder i Norges Hytteforbund (NHF) Trond G. Hagen.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom