Rausjødalsosten – 165 år med norsk ystehistorie

- En vakker seterdal, sveitsisk ostehåndverk og Norges første samvirkemeieri. Det var starten for Rausjødalsosten for 165 år siden», forteller Ingulf Galåen fra Galåvolden gård. Og som en hyllest til arbeidet som ble lagt ned den gangen, har Galåvolden Gård, sammen med Rausjødalen setermeieri og Tine, tatt med seg oppskriften fra det gamle setermeieriet inn i ei ny tid.
- Rausjødalsosten er virkelig en gammel tradisjon – med gode, lokale råvarer – unik smak - og ikke minst et godt og solid samarbeid. Her har liten, mellomstor og stor aktør gjort jobben sammen – det skal dere være stolte av, sa Kirsten Indgjerd Værdal, fylkesdirektør i Trøndelag, under tildelingen av Spesialitet-merket.
På Galåvolden Gård er det kort vei mellom råvare og produksjon, kunnskap og produkt. Melka kommer fra kuene som står noen meter fra ysteriet, og ysterne er tett på osten i hele prosessen. Mye det tradisjonelle håndverket er videreført og med en god porsjon tålmodighet har Rausjødalsosten fått nytt liv.
Fakta om Rausjødalsosten
Rausjødalsosten er en mild fastost. Den innholder safran som gir både smak og gulfarge og kan best sammenlignes med sveitsisk seterost. Osten blir produsert på Galåvolden Gård og melka kommer fra samme gård. Lagringstiden er minimum 5 måneder.
Fagjuryen har følgende begrunnelse for tildelingen av Spesialitet til Rausjødalsosten: Osten er mild og smakfull, og med sin fylde og rundhet passer den på alle ostebord – til alle osteelskere! Safranen gir fin gulfarge og eksotisk ettersmak.
Fakta om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få dette merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse. Juryen ledes av Harald Osa.
Les mer om Galåvolden Gård
Les mer om Spesialitet
Nøkkelord
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Bilder


Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Det regnet Spesialitet over Juviksild på Bergen matfestival7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
- Bak Juviksild står en familiebedrift med tre generasjoners erfaring og lidenskap for sild, sa landbruks- og matminster Nils Kristen Sandtrøen da han delte ut Spesialitet i regnet under Bergen matfestival.
Flytende kulturarv fra Skarbø Gard fikk Spesialitet7.9.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
– Hos Skarbø Gard blir eplene foredlet til flytende kulturarv, sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under åpningen av Bergen Matfestival.
Smak av Finnskogen: Ebbas Matgleder hedret for Svedjerugkjeks1.9.2025 11:28:58 CEST | Pressemelding
På Smaka på Finnskogen lørdag 30. august ble Svedjerugkjeks fra Ebbas Matgleder tildelt Spesialitet – merkeordningen som viser vei til det beste av norsk lokalmat og -drikke.
Stor motivasjon og anerkjennelse!15.8.2025 09:12:19 CEST | Pressemelding
Under Arendalsuka fikk Reinhartsen AS overrakt kvalitetsmerket Spesialitet for sin røkte ørret. Tildelingen fant sted på Fora Matregion Agder sitt arrangement med kokkeshow, bransjefolk og matentusiaster til stede.
Gangstad Gårdysteri med to nye Spesialiteter!1.8.2025 14:59:46 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Trøndersk Matfestival delte landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen ut Spesialitet ikke bare et - men til to produkter - fra Gangstad Gårdsysteri: Solbær Yoghurtis og sorbéen Bringebærnytelse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom