Norges Blindeforbund

Punktskriftens dag 4. januar: Nordmenn støtter krav om blindeskrift på melk og salmiakk

Del

En undersøkelse utført av Ipsos på vegne av Blindeforbundet, viser at 59 % mener det bør komme krav om punktmerking av matvarer og at tre av fire mener det er viktig at produkter som kan være farlige (vaskemidler og kjemiske produkter) blir merket med punktskrift, eller blindeskrift som det også kalles. I tillegg oppgir nesten 80 % (79 %) at de mener at viktig offentlig informasjon også må komme i punktskrift.

-   ­Ønsker vi oss et samfunn hvor personer som er blinde eller har sterkt nedsatt syn skal kunne delta på lik linje med alle andre, er vi nødt til å få punktskrift på produkter og kunne tilby informasjon tilgjengelig i punkt. Det er oppmuntrende å vite at vi har flertallet i ryggen når vi nå skal kreve at dagligvarer skal punktmerkes, sier Sverre Fuglerud, seksjonsleder samfunnskontakt i Norges Blindeforbund som selv leser og skriver punktskrift, om undersøkelsen.

Bollestad, vi krever punktskrift på melkekartongen! 

4. januar er FNs internasjonale dag for punktskriften, og samme dag har Blindeforbundet bedt om audiens med Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF).

-  Blindeforbundet vil stille krav om at det skal komme punktmerking av dagligvarer, og det er Bollestad som har ansvaret for dette. Det er jo kjekt å vite om det er melk eller jus man heller over havregrøten, sier Sverre Fuglerud.

Punktskrift, også kalt braille eller blindeskrift, er blinde og sterkt svaksyntes skriftspråk. Det ble oppfunnet av franskmannen Louise Braille (f. 04.01.1809) og er et taktilt alfabet bestående av 6 prikker som kan brukes til å skrive på alle språk. Av de seks prikkene kan det dannes 63 tegnkombinasjoner. Disse brukes til bokstaver, skilletegn, tall og noter. Blinde bruker punktskrift både på papir og på et spesielt tastatur koblet til pc.

Kontakter

Seksjonsleder for samfunnskontakt Sverre Fuglerud, tlf 990 03 662
Kommunikasjonssjef Mia Jacobsen, tlf 958 74 292

Bilder

Sverre Fuglerud leser "Tørst" av Jo Nesbø i punktskrift (blindeskrift)
Sverre Fuglerud leser "Tørst" av Jo Nesbø i punktskrift (blindeskrift)
Last ned bilde
- Blindeforbundet vil stille krav om at det skal komme punktmerking av dagligvarer, og det er matminister Bollestad som har ansvaret for dette,  sier Sverre Fuglerud. Her sammen med Bollestad på Granavolden i 2019.
- Blindeforbundet vil stille krav om at det skal komme punktmerking av dagligvarer, og det er matminister Bollestad som har ansvaret for dette, sier Sverre Fuglerud. Her sammen med Bollestad på Granavolden i 2019.
Last ned bilde

Om Norges Blindeforbund

Norges Blindeforbund
Norges Blindeforbund
Sporveisgata 10
0308 OSLO

23 21 50 00https://www.blindeforbundet.no

Norges Blindeforbund, synshemmedes organisasjon, er blinde og svaksyntes interesse- og serviceorganisasjon i Norge. Vårt overordnede mål er samfunnsmessig likestilling for blinde og svaksynte og andre grupper med funksjonsnedsettelser.

Norges Blindeforbund har i tillegg til interessepolitisk virksomhet tre syn- og mestringssenter, et bo- og arbeidssenter, leirer for synshemmede barn, førerhundskoler, punktskrifttrykkeri og internasjonal avdeling og fylkeslag i hvert fylke. 

Følg saker fra Norges Blindeforbund

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Blindeforbund på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges Blindeforbund

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom