Kulturhistorisk museum

Pressevisning: VÍKINGR - ny utstilling

Del

Den nye VÍKINGR-utstillingen på Historisk museum viser noen av de mest utsøkte smykkene, gullskattene og våpnene fra norsk vikingtid. Velkommen til førvisning mandag 1. april.

I VÍKINGR stiller vi ut noen av de flotteste av de 40.000 vikinggjenstandene som finnes i våre samlinger. Utstillingen viser blant annet frem utsøkte gullskatter, praktsverd og verdens eneste bevarte vikinghjelm.

Velkommen til førvisning for pressen
Tid: mandag 1. april, kl. 09-12.

Sted: Historisk museum, Frederiks gate 2, Oslo

Det blir mulig å ta bilder av utstillingen, og arkeolog Hanne Aannestad vil være til stede for å fortelle om gjenstandene og innholdet.

Selve åpningsdagen er fredag 5. april.

Vikingene er kjent for sin voldsomme og krigerske kultur. Vår nye utstilling viser at samfunnet de levde i var langt mer sammensatt, og at rikt utsmykkede våpen og pyntegjenstander også var en viktig del av deres kultur.

Både våpnene og smykkene gir et innblikk i vikingenes formspråk, og viser hvordan samfunnet endret gjennom den 300 år lange perioden vikingtiden varte (850-1050). Norrøn ornamentikk blir gradvis blandet og erstattet med kristne symboler.

Vikingene var åpne for andre kulturer, og gjenstandene som stilles ut har hentet impulser fra hele Europa og Asia. Gjenstandene forteller om krigerkulturen, reisene og hvordan samfunnet endret seg underveis.

Utstillingen er utviklet i samarbeid med Snøhetta. Du kan lese mer om den her: https://www.khm.uio.no/

Om noen år vil det nye Vikingtidsmuseum stå klart på Bygdøy. Alle gjenstandene i denne utstillingen vil stilles ut i det nye museet når det åpner.

Påmelding til pressevisningen: Kontakt kommunikasjonsansvarlig Øivind Gulliksen 

oivind.gulliksen@khm.uio.no

Mobil: 907 87 318

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Verdens eneste bevarte vikinghjelm:
Et av Norges mest spektakulære arkeologiske funn. Hjelmen fra Gjermundbu i Buskerud er verdens eneste komplett bevarte vikinghjelm
Verdens eneste bevarte vikinghjelm: Et av Norges mest spektakulære arkeologiske funn. Hjelmen fra Gjermundbu i Buskerud er verdens eneste komplett bevarte vikinghjelm
Last ned bilde
Hoen-skatten: 
Skatten som ble funnet i en myr i Buskerud i 1834. Den ene gullkjedet veier nesten en kilo. Dette er en enestående samling av kostbarheter; store gullringer, frankiske gullsmykker, arabiske mynter, fargerike perler, romerske antikviteter og en engelsk ring. Skatten viser vikingenes reiser og kontaktnettverk; fra Kalifatet i øst til England i vest.
Hoen-skatten: Skatten som ble funnet i en myr i Buskerud i 1834. Den ene gullkjedet veier nesten en kilo. Dette er en enestående samling av kostbarheter; store gullringer, frankiske gullsmykker, arabiske mynter, fargerike perler, romerske antikviteter og en engelsk ring. Skatten viser vikingenes reiser og kontaktnettverk; fra Kalifatet i øst til England i vest.
Last ned bilde
Langeidsverdet 
Praktsverd fra første halvdel av 1000-tallet, som vitner om tiden da vikingenes verden gikk mot slutten og den kristne middelalderen var i emning. Sverdet er ladet med kristen symbolikk, men ble lagt i en hedensk grav.
Langeidsverdet Praktsverd fra første halvdel av 1000-tallet, som vitner om tiden da vikingenes verden gikk mot slutten og den kristne middelalderen var i emning. Sverdet er ladet med kristen symbolikk, men ble lagt i en hedensk grav.
Last ned bilde
Gullsporen 
Den eneste av sitt slag fra vikingtidens Skandinavia. Den er dekket av intrikate mønstre i gullperletråd og påloddede gullkorn og forestiller dyr og mønster i vikingtidens Borrestil.
Gullsporen Den eneste av sitt slag fra vikingtidens Skandinavia. Den er dekket av intrikate mønstre i gullperletråd og påloddede gullkorn og forestiller dyr og mønster i vikingtidens Borrestil.
Last ned bilde
Last ned bilde

Om Kulturhistorisk museum

Kulturhistorisk museum
Kulturhistorisk museum
Frederiks gate 2
0164 Oslo

22 85 19 00http://www.khm.uio.no/

Kulturhistorisk museum er en del av Universitetet i Oslo, og består av Vikingskipshuset på Bygdøy og Historisk museum på Tullinløkka. Vi er et forskningsmuseum og har Norges største samling av arkeologiske gjenstander fra vikingtiden.

Følg saker fra Kulturhistorisk museum

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturhistorisk museum på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kulturhistorisk museum

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom