Kulturhistorisk museum

Pressevisning: ARV - vår plass i historien

Del
Hvordan forholder vi oss til arven fra fortiden? Og hvem eier egentlig kulturarven? Velkommen til pressevisning av vår nye utstilling, onsdag 11. oktober kl. 10:00.

Spørsmål om hvem som egentlig eier eller burde eie kulturarvsgjenstander er en høyaktuell debatt som pågår i mange land. I den nye utstillingen ser nærmere på hvordan vi mennesker forholder oss til konseptet arv. Utstillingens fagansvarlige, professor Øivind Fuglerud og førsteamanuensis Karoline Kjesrud, vil være til stede for å vise rundt og svare på spørsmål.

Utstillingen sammenstiller arkeologiske og kunsthistoriske gjenstander med etnografiske gjenstander fra blant annet Mexico, Kongedømmet Benin og India. Ved å sette gjenstander fra ulike tider og steder side om side kan de enkelte gjenstandene forstås og tolkes i et nytt lys.

Det berømte Kongshornet er blant ikongjenstandene som stilles ut. Gjennom historien har det tilhørt en rekke kongelige og adelsfolk bosatt i Norge, Sverige, Danmark og Island. Det ble laget av en norsk gullsmed på 1300-tallet. I dag eies kongshornet av Nationalmuseet i København, men det pågår stadig debatter om det tilhører Norge eller Danmark.

Gjenstander fra ulike deler av verden, inkludert Papua Ny-Guinea, Egypt og Norge, viser hvordan døden opptar mennesker globalt sett. Utstillingen utforsker hvordan mennesker skaper en følelse av kontinuitet og tilhørighet med både fortidens liv og det som kommer i fremtiden.

Kirkekunst fra norsk middelalder har fått en sentral plass i ARV. Blant annet stilles det ut portaler fra ni stavkirker, og flere av dem har aldri vært stilt ut tidligere. 

Arv er en syklus av liv og død. Utstillingen ønsker å reflektere over hvilken arv vi opphøyer og hvilken vi glemmer, og hvordan dette påvirker våre fellesskap og retningen vi tar i møte med fremtiden.

Utstillingen er designet av Snøhetta, og åpner for publikum fredag 13. oktober.

Meld deg på pressevisning ved å kontakte:

Øivind Gulliksen, kommunikasjonsansvarlig

Telefon: 907 87 318

oivind.gulliksen@khm.uio.no

eller

Tea Kristiansen, kommunikasjonsmedarbeider 

Telefon: 938 68 769

tea.kristiansen@khm.uio.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Kulturhistorisk museum

Kulturhistorisk museum
Frederiks gate 2
0164 Oslo

22 85 19 00http://www.khm.uio.no/

Historisk museum er en del av Kulturhistorisk museum og Universitet i Oslo. Museet forsker, forvalter og formidler vår felles historie via fagmiljøer innen blant annet arkeologi, etnografi og numismatikk.

Følg pressemeldinger fra Kulturhistorisk museum

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturhistorisk museum på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kulturhistorisk museum

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye