Kistefos

Pressevisning 10. juni: Pierre Huyghe, Variants

Del

Fredag 10. juni inviterer Kistefos til førvisning for pressen av verk nummer 50 i skulpturparken, et stedsspesifikt arbeid av den franske kunstneren Pierre Huyghe (f. 1962, Paris). Variants er Huyghes største permanente prosjekt til dags dato, og det mest ambisiøse verket i skulpturparken til nå. Verket åpner for publikum søndag 12. juni.

Pierre Huyghe, Variants, 2021 Courtesy of the artist; Hauser and Wirth, London; Kistefos 3D Scanning, point cloud visualization and point cloud engine by ScanLAB Projects © Pierre Huyghe
Pierre Huyghe, Variants, 2021 Courtesy of the artist; Hauser and Wirth, London; Kistefos 3D Scanning, point cloud visualization and point cloud engine by ScanLAB Projects © Pierre Huyghe

Verket inkluderer kunstig intelligens, 3D-skannede objekter, levende dyr og organismer, og representerer dermed noe helt nytt i skulpturparken. Variants befinner seg på en hittil utilgjengelig øy som fra tid til annen oversvømmes. Plasseringen er valgt av Huyghe selv og medfører en betydelig utvidelse av landskapet og Kistefos som helhet.

I en innledende fase har kunstneren tatt utgangspunkt i det som finnes på øya naturlig. En biolog har kartlagt artene, en landmåler har tatt presise mål, vannstand og vannføring har blitt studert, og steiner, planter, trær, insekter, dyr, søppel, lyder og lukter er grundig dokumentert og benyttet i kunstnerens videre arbeid. 

Sommeren 2021 ble øya skannet ved hjelp av point cloud-teknologi. 3D-modellen av øya danner utgangspunkt for en simulering som utspiller seg i sanntid på LED-skjermen helt ytterst på øya. Simuleringen styres av en kunstig intelligens i henhold til et eget sett med regler og føringer som skiller seg fra øyas naturlover.

Simuleringen påvirkes og informeres av det som foregår på øya gjennom klimasensorer, og skaper mutasjoner basert på denne informasjonen. Mutasjonene vil av og til forlate simuleringen og manifestere seg fysisk på øya. Plasseringen av de fysiske mutasjonene er gjort i direkte relasjon til stedet der de har oppstått i simuleringen. Dermed eksisterer det to miljøer, eller versjoner, av øya, som begge påvirker hverandre: et fysisk og et digitalt. Sammen utgjør de et multipolart vesen som rommer både selve øya, og det øya kunne være i en alternativ virkelighet.

Pierre Huyghe om verket:

Variants

2021 – pågående

Skannet skog, simulering i sanntid, genererte mutasjoner og lyder, intelligent kamera, klimasensorer, dyr, planter, mikro-organismer og materialiserte mutasjoner: syntetisk og biologisk materiale.

«Variants er et multipolart vesen som registrerer, skaper og forandrer. Det er på en og samme tid en øy, og hva denne øya kunne være i en alternativ virkelighet.

Øya er analysert og skannet i detalj og danner utgangspunkt for en simulering i sanntid.

De to miljøene, det fysiske og det digitale, er åpne for gjensidig påvirkning.

Et fiktivt narrativ definerer et sett med regler og føringer, spilt ut gjennom et kunstig nevralt nettverk som genererer uforutsigbare mutasjoner i simuleringen av det som befinner seg på øya av levende og ikke-levende: Lyder eller ting, trær, søppel, dyr eller mennesker.

Alt som skjer på øya, alle tilfeldige, varierende påvirkninger av geokjemisk eller biologisk aktivitet, endrer mutasjonenes adferd fortløpende, og det tilbakevendende flomvannet gir næring til veksten. Intelligensene i øyas simulerte verden befinner seg i en uforløst tilstand av sympoiesis og konstant krisemodus. Av og til forlater mutasjonene simuleringen og manifesterer seg fysisk på øya, der de forblir eller faller fra, og slik smitter de øya med en mulig versjon av hva den kunne bli og påvirker den gradvis.

En sti baner vei gjennom landskapet, og leder frem til en skjerm der det simulerte miljøet styres av et selvstendig og alltid søkende øye, et vitne til øyas stadig skiftende natur. Med flommen oversvømmes øya og blir utilgjengelig. Men tilgjengelig eller oversvømt – det multipolare vesenet lever videre.»

Pierre Huyghe – bio

Pierre Huyghe (født 1962, Paris) bor og jobber i Santiago, Chile. Arbeidene hans er internasjonalt anerkjent og presentert på ulike utstillinger rundt om i verden.

I løpet av en 30 år lang karriere har Pierre Huyghe utforsket de komplekse og ofte motstridende måtene mennesker forholder seg til naturen og dens intelligente økosystemer på. Huyghe har inkludert teknologi, levende dyr, planter og insekter som komponenter i en rekke visjonære prosjekter verden over. Huyghe utforsker den paradoksale motsetningen mellom det vi tror vi vet om verden, og det den kan – og ikke kan – fortelle oss.

Nylige utstillinger inkluderer After UUmwelt, Luma Foundation, Arles (2021); After Life Ahead, Serpentine Gallery, London (2018); Münster, Tyskland (2017), The Roof Garden, Metropolitan Museum, New York (2015), Untilled, Documenta, Kassel, Tyskland (2012). I 2012 -2014, en stor retrospective utstilling med Huyghes arbeider reiste fra Centre Pompidou (Frankrike) til Ludwig Museum (Tyskland) og til Los Angeles County Museum of Art (USA).

Pressevisning, Kistefos fredag 10. juni fra klokken 10.15 – 12.45. Det vil bli satt opp transport Oslo – Kistefos – Oslo. For mer informasjon og intervjuhenvendelser, vennligst ta kontakt kommunikasjonssjef Maria Sandvik, maria@kistefosmuseum.com, 99649229.

Link til pressepakke: https://www.dropbox.com/sh/ptc3tadbddzkaab/AABDWwsQfq2svG0QBu1xAokla?dl=0

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Pierre Huyghe, Variants, 2021 Courtesy of the artist; Hauser and Wirth, London; Kistefos 3D Scanning, point cloud visualization and point cloud engine by ScanLAB Projects © Pierre Huyghe
Pierre Huyghe, Variants, 2021 Courtesy of the artist; Hauser and Wirth, London; Kistefos 3D Scanning, point cloud visualization and point cloud engine by ScanLAB Projects © Pierre Huyghe
Last ned bilde

Lenker

Om Kistefos

Kistefos
Kistefos
Samsmoveien 41
3520 Jevnaker

+47 61 31 03 83https://kistefosmuseum.no

Kistefos er en unik kulturdestinasjon, vakkert beliggende på Jevnaker, omalg 1 time fra Oslo. Kistefos kan by på arkitektur i verdensklasse, industrihistorie, kunstutstillinger og en imponerende skulpturpark i naturskjønne omgivelser.

The Twist

Signaturbygget The Twist er et galleri, en bro og en skulptur i seg selv. The Twist er tegnet av de danske arkitektene i BIG - Bjarke Ingels Group og er et helt unikt utstillingslokale med varierte lyskilder og utsikt over Randselva. Galleriet vrir deg på midten i en skulpturell form og formelig svever i et 60 meter langt spenn. The Twist har vakt stor internasjonal oppmerksomhet og har som eneste norske destinasjon havnet på New York Times prestisjefylte liste "52 Places to Go in 2020".

Skulpturparken

Hvert år utvides skulpturparken med én eller flere skulpturer og inneholder i dag 46 skulpturer av markante samtidskunstnere. Verkene spenner seg fra det monumentale til det unnselige, det dypsindige til det lekne. Skulpturene endrer seg i takt med været og sesongen og gjør at et besøk til skulpturparken er en opplevelse året rundt.

Kunst

Hvert år byr Kistefos på nye kunstutstillinger med anerkjente nasjonale og internasjonale kunstnere i våre to gallerier – The Twist og Nybruket Galleri.

Industri

Kistefos slik vi kjenner det i dag ble etablert i 1996 av den norske forretningsmannen og kunstsamleren Christen Sveaas. Christen er barnebarn av Anders Sveaas som i sin tid grunnla Kistefos Træsliberi AS, et selskap som produserte tremasse på Kistefos fra 1889 til midten av 1950-tallet. Maskinene og bygningene er bevart og skaper i dag en "levende fabrikk" for de besøkende på Kistefos.

Følg pressemeldinger fra Kistefos

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kistefos på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kistefos

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom