Stortinget

Praktisk informasjon til mediene i forbindelse med Stortingets høytidelige åpning 3. oktober

Del

Mandag 3. oktober klokka 13 er det høytidelig åpning av det 167. storting. Presse som ønsker å dekke åpningen må akkreditere seg innen torsdag 29. september kl. 12.00.

Fra Stortingets høytidelige åpning i 2021. Foto: Stortinget.
Fra Stortingets høytidelige åpning i 2021. Foto: Stortinget.

Den høytidelige åpningen av Stortinget foretas av H.M. Kong Harald. Kongen åpner Stortinget med en tale, trontalen. Seremonien i Stortinget har tradisjoner tilbake til Grunnloven av 1814.

Trontalen beskriver hovedlinjene i regjeringens arbeidsprogram og politikk for det kommende året. Etter trontalen leses meldingen om rikets tilstand opp av et medlem av regjeringen.

Det skal ikke foregå drøftelser i Stortinget så lenge kongen er til stede. Derfor venter stortingspresidenten med å foreslå hvordan trontalen skal behandles, til etter at kongen har forlatt stortingsbygningen.

Praktisk informasjon til mediene

Adgang

Alle journalister og fotografer som ønsker å dekke Stortingets høytidelige åpning må fylle ut og sende inn akkrediteringsskjemaet dersom de ikke er medlemmer av Stortingets presselosje.

Også journalister og fotografer som er medlemmer av Stortingets presselosje må fylle inn skjemaet dersom de ønsker å fotografere fra galleriet eller Løvebakken. 

Journalister og fotografer som ikke er medlemmer av presselosjen som har andre avtaler på Stortinget i løpet av denne formiddagen må også sende inn akkrediteringsskjemaet.

Her er akkrediteringsskjemaet. Akkrediteringsfristen er torsdag 29.september kl. 12.00. Fristen er endelig.

Alt av fotoutstyr som skal brukes under åpningen i stortingssalen må også være på plass i stortingssalen før klokka 09.00 mandag 3. oktober.

Vi ber mediene, også medlemmer av presselosjen, om å bruke inngangen fra Akersgata. Alle som skal dekke åpningen fra Løvebakken eller galleriet samt de som ikke er medlemmer av presselosjen, blir fulgt inn.

Siste frist for oppmøte i Akersgata er kl. 12.20. Alle må identifisere seg ved oppmøte.

Vi anmoder om pent antrekk.

Fotomuligheter

1. Løvebakken: Gi beskjed ved akkreditering dersom dette er ønskelig. Adgang innenfor anviste plasser.

2. Galleriet: Gi beskjed ved akkreditering dersom dette er ønskelig. Disse plassene er forbeholdt fotografer. Det er begrenset antall plasser, førstemann til mølla-prinsippet gjelder. Alle som skal stå på galleriet blir fulgt opp og får egne kort som må bæres synlig.

Videofotografer må bruke trådløst utstyr.

I presselosjen er det vanlig adgang for skrivende presse. For pressen blir det også mulig å følge åpningen fra et møterom like ved vandrehallen.

TV-signaler

Stortinget sørger for TV-signaler via Stortingets kommunikasjonsknutepunkt, til fri disposisjon for alle medier. Det blir filmet fra Karl Johansgate, Løvebakken, resepsjonen, og vandrehallen i tillegg til stortingssalen. TV-sendingen leveres uten tekst og kommentarer.

Kontaktperson for TV-produksjonen: Thomas Andresen, 415 19 262.

TV-sendingen vil også være tilgjengelig på Stortingets nett-TV. Nett-TV kan videreformidles av alle medier etter avtale om opprettelse av publiseringspunkt.

Mer informasjon om videreformidling av nett-TV.

Kontaktperson for nett-TV: Bjørn Holta, 971 58 040.

Under møtet i stortingssalen må det kun benyttes lydløst utstyr. Det er ikke mulig å forlate salen under møtet.

Akkrediteringsskjema for Stortingets høytidelige åpning

Mer informasjon om Stortingets høytidelige åpning.

Bilder tatt av Stortingets fotograf legges ut på Flickr til fri benyttelse mot kreditering.

Kontakter

Bilder

Fra Stortingets høytidelige åpning i 2021. Foto: Stortinget.
Fra Stortingets høytidelige åpning i 2021. Foto: Stortinget.
Last ned bilde

Om Stortinget

Stortinget
Stortinget
Postboks 1700 Sentrum
0026 Oslo

23 31 30 50http://www.stortinget.no

Stortinget er Norges nasjonalforsamling. De viktigste oppgavene til Stortinget er å vedta lover, bestemme statens budsjett og kontrollere regjeringen.

Følg pressemeldinger fra Stortinget

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Stortinget på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stortinget

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom