Pilegrimsprisen 2023 tildeles Sundet gård

Ferjested og overnatting på stabburet
Sundet gård ligger langs Gudbrandsdalsleden, ca. 20 km fra Trondheim, og er for mange siste stopp før pilegrimsmålet. Gården har eksistert siden 1300 tallet og har vært ferjested og gjestgiveri i flere hundre år. I 2002 satte ekteparet Wanvik i stand det gamle stabburet fra 1700-tallet som pilegrimsovernatting. Siden den gang har mellom sju og åtte tusen pilegrimer overnattet på gården. Når pilegrimene kommer vandrende sørfra, blir de møtt av John som ror dem over Gaula. Vel fremme på gården møter de husfrua, Karon. Sammen har ekteparet skapt et unikt sted for pilegrimer, som er slitne etter mange mil langs leden.
- Pilegrimstrafikken er blitt en viktig inntektskilde for gården, sier John Wanvik. Men pilegrimene gir oss så mye mer enn penger, tilføyer han. Vi har blitt kjent med pilegrimer fra hele verden.
- Prisen er en anerkjennelse til Karon og John Wanvik, som har vært med å sette sitt tydelige preg på pilegrimssatsningen, sier leder for Nasjonalt pilegrimssenter, Hans Morten Løvrød. John og Karon har skapt fantastiske opplevelser for mange pilegrimer. De har virkelig bidratt sterkt til å gjøre hver enkelt pilegrim sin vandrings til en reise som berører.
Nasjonal pilegrimskonferanse
Nasjonalt pilegrimssenter er arrangør av konferansen, som har som mål å være en arena for inspirasjon, samarbeid og utvikling for alle som har interesse for- og som arbeider med pilegrimstematikk og pilegrimsledene til Trondheim. Tema for årets konferanse er Børs og katedral, og det store spørsmålet som diskuteres, er; Hvordan stimulere til utvikling og bidra til levende lokalsamfunn langs ledene, og samtidig sikre at pilegrimsleden fortsetter å være en reise som berører?
Konferansen har samlet en rekke inspirerende foredragsholdere, som representerer bredden i pilegrimsfeltet: som preses Olav Fykse Tveit, reiselivsdirektør fra Innovasjon Norge, Aase-Marthe Horrigmo, og pilegrimsutvikler i Vadstena i Sverige, Emanuel Eriksson. Fra Spania fikk vi høre erfaringer fra Ivar Rekve, en norsk entreprenør som har lagd sin levevei av pilegrimene midt i Santiago de Compostela.
Nøkkelord
Kontakter
Hans Morten LøvrødNasjonalt pilegrimssenter
Tel:40240092hans.morten.loevroed@pilegrimsleden.noBilder


Om Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Følg pressemeldinger fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Damer, dyr og djevlar - ny utstilling ved Nidarosdomen10.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Fredag 6. juni opna Restaureringsverksemda ved Nidaros domkyrkje (NDR) fotoutstillinga "Damer, dyr og djevlar – Nidarosdomens skjulte ansikt" på Vestfrontplassen framfor Nidarosdomen. Her får ein moglegheit til å sjå nokre av katedralens mest særeigne skulpturar på nært hold for fyrste gong.
Oddmund Løkensgard Hoel blir ny direktør i Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR)16.5.2025 11:17:01 CEST | Pressemelding
Styret i NDR har valgt å ansette professor i historie og tidligere statsråd Oddmund Hoel som direktør i NDR. Hoel tiltrer stillingen allerede 1. juni 2025, og styret er svært glad for at ny direktør er på plass så raskt. Styret mener Oddmund Hoel er rett mann til å lede arbeidet med å ta vare på og utvikle Nidarosdomen, Erkebispegården og den unike håndverkskompetansen knyttet til Bygghytta ved NDR, samt til å lede den statlige pilegrimssatsningen i vår tid og fram mot tusenårsjubileet i 2030.
Besøk Bygghytta ved Nidarosdomen22.4.2025 08:27:33 CEST | Pressemelding
Lørdag 26. april arrangerer Bygghytta ved Nidarosdomen åpen dag og inviterer publikum til sine verksteder på Kalvskinnet hvor du får oppleve tradisjonshåndverk på nært hold.
Kunnskap om gammel mørtel skal bidra til bevaring av viktige kirkebygg3.4.2025 13:00:00 CEST | Pressemelding
Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider har fått støtte fra Kirkebevaringsfondet til å etablere et nasjonalt arkiv over historiske kalkmørtler. Sammen med Fabrica kulturminnetjenester, Norges geologiske undersøkelse (NGU) og SEIR materialeanalyse fra Danmark skal de samle, analysere og arkivere kalkmørtler fra de siste 25 årene. Målet er å bygge opp et nasjonalt arkiv – både fysisk og digitalt – slik at kunnskapen blir tilgjengelig for håndverkere, rådgivere og forvaltere av kulturminner.
Olavslampa tennes på medaljetorvet5.3.2025 20:08:16 CET | Pressemelding
Lørdag 8. mars vil sametingspresident Silje Karine Muotka tenne den nye Olavslampa på Torvet i Trondheim. Lampa er laget av lærlinger i blyglasshåndverkerfaget ved Bygghytta ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) sammen med lærlinger i sveisefaget fra Aker Solutions Verdal og blikkenslagerlærlinger fra Langnes og Bakkan. Lampa er mer enn 3 meter høy og laget i stål og med design i farget glass.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom