Nidaros Domkirkes restaureringsarbeiderNidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Pilegrimsprisen 2023 tildeles Sundet gård

Del
Utdeling av pilegrimsprisen er blitt en fast del av programmet på nasjonal pilegrimskonferanse, som arrangeres i Erkebispegården i mars hvert år. Denne gangen gikk prisen til ekteparet John og Karon Wanvik, som har tatt imot 7-8 000 pilegrimer siden de startet å tilby overnatting for pilegrimer i 2002. Dette er en anerkjennelse til vertskapet ved Sundet gård, som har vært med å sette sitt tydelige preg på pilegrimssatsningen, sier leder for Nasjonalt pilegrimssenter, Hans Morten Løvrød.
Hans Morten Løvrød deler ut pilegrimsprisen 2023 til Karon og John Wanvik.
Hans Morten Løvrød deler ut pilegrimsprisen 2023 til Karon og John Wanvik.

Ferjested og overnatting på stabburet

Sundet gård ligger langs Gudbrandsdalsleden, ca. 20 km fra Trondheim, og er for mange siste stopp før pilegrimsmålet. Gården har eksistert siden 1300 tallet og har vært ferjested og gjestgiveri i flere hundre år. I 2002 satte ekteparet Wanvik i stand det gamle stabburet fra 1700-tallet som pilegrimsovernatting. Siden den gang har mellom sju og åtte tusen pilegrimer overnattet på gården. Når pilegrimene kommer vandrende sørfra, blir de møtt av John som ror dem over Gaula. Vel fremme på gården møter de husfrua, Karon. Sammen har ekteparet skapt et unikt sted for pilegrimer, som er slitne etter mange mil langs leden.

- Pilegrimstrafikken er blitt en viktig inntektskilde for gården, sier John Wanvik. Men pilegrimene gir oss så mye mer enn penger, tilføyer han. Vi har blitt kjent med pilegrimer fra hele verden.

- Prisen er en anerkjennelse til Karon og John Wanvik, som har vært med å sette sitt tydelige preg på pilegrimssatsningen, sier leder for Nasjonalt pilegrimssenter, Hans Morten Løvrød. John og Karon har skapt fantastiske opplevelser for mange pilegrimer. De har virkelig bidratt sterkt til å gjøre hver enkelt pilegrim sin vandrings til en reise som berører.

Nasjonal pilegrimskonferanse

Nasjonalt pilegrimssenter er arrangør av konferansen, som har som mål å være en arena for inspirasjon, samarbeid og utvikling for alle som har interesse for- og som arbeider med pilegrimstematikk og pilegrimsledene til Trondheim. Tema for årets konferanse er Børs og katedral, og det store spørsmålet som diskuteres, er; Hvordan stimulere til utvikling og bidra til levende lokalsamfunn langs ledene, og samtidig sikre at pilegrimsleden fortsetter å være en reise som berører?

Konferansen har samlet en rekke inspirerende foredragsholdere, som representerer bredden i pilegrimsfeltet: som preses Olav Fykse Tveit, reiselivsdirektør fra Innovasjon Norge, Aase-Marthe Horrigmo, og pilegrimsutvikler i Vadstena i Sverige, Emanuel Eriksson. Fra Spania fikk vi høre erfaringer fra Ivar Rekve, en norsk entreprenør som har lagd sin levevei av pilegrimene midt i Santiago de Compostela.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Hans Morten Løvrød deler ut pilegrimsprisen 2023 til Karon og John Wanvik.
Hans Morten Løvrød deler ut pilegrimsprisen 2023 til Karon og John Wanvik.
Last ned bilde
Pilegrimsprisen 2023 ble tildelt Karon og John Wanvik, vertskap ved Sundet gård.
Pilegrimsprisen 2023 ble tildelt Karon og John Wanvik, vertskap ved Sundet gård.
Last ned bilde

Om Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider
Bispegata 11
7012 Trondheim

https://www.nidarosdomen.no/ndr

Følg pressemeldinger fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider

Børs og katedral var tema på årets nasjonale pilegrimskonferanse17.3.2023 21:36:30 CET | Pressemelding

150 engasjerte deltakere var samlet til nasjonal pilegrimskonferanse i Erkebispegården i Trondheim torsdag 16. og fredag 17. mars. Tema for konferansen var Børs og katedral, og det store spørsmålet som ble diskutert på konferansen, var; Hvordan stimulere til utvikling og bidra til levende lokalsamfunn langs ledene, og samtidig sikre at pilegrimsleden fortsetter å være en reise som berører?

Langsiktig pilegrimssatsning gir gode resultater19.1.2023 15:07:14 CET | Pressemelding

- Norge er det eneste landet i Europa som har en overordnet plan og en koordinert nasjonal innsats for å tilrettelegge for vandringer langs historiske pilegrimsleder. Den norske modellen vekker stor interesse internasjonalt, og stadig flere samarbeidsparter fra andre land kommer til Norge for å lære og bli inspirert. Utviklingen de siste årene med rundt 20% årlig vekst i antall vandrere, viser at strategien vår har lyktes, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom