Pepperkake er julekakefavoritt blant de unge, mens de voksne foretrekker kransekake

Landets yngste befolkning (18-44 år) har pepperkake som sin julekakefavoritt, tett fulgt av smultringer. Både de voksne (45-59 år) og de eldste (60 år +) har derimot kransekake på topp blant julekakene. På en god nummer to har den eldre delen av befolkningen den tradisjonelle krumkaken.
– I julen spiser vi tradisjonelt, og de gode, gamle julekakene troner øverst på listen år etter år. Disse tallene kan likevel tyde på at ligger an til å komme et lite generasjonsskifte når det gjelder julekaker, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Melk.no.
Dette er favorittjulekake i hele befolkningen totalt:
Kransekake | 12 % |
Krumkaker | 11 % |
Pepperkaker | 9 % |
Smultringer | 9 % |
Lefse | 8 % |
Hvite kakemenn | 5 % |
Risboller | 5 % |
Hvilke julekaker vi foretrekker varierer også med hvor vi bor. I Nord-Norge er det lefse som er den desidert største favoritten blant julebaksten, mens i Midt-Norge foretrekker de smultringer. På vestlandet er det kransekake som er favoritt, mens østlandet spiser aller helst krumkaker. I urbane Oslo er det derimot pepperkaker som er på topp.
Undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i november 2021. 1005 intervjuer.
Favorittjulekake i hver landsdel:
Nord-Norge | Lefse 23 % |
Midt-Norge | Smultringer 13 % |
Vestlandet | Kransekake 11 % |
Sør-østlandet | Krumkaker 16 % |
Østlandet | Krumkaker 14 % |
Oslo | Pepperkaker 17 % |
Favorittjulekake fordelt på alder:
18 - 29 år | Pepperkaker 13 % |
Smultringer 12 % | |
30 - 44 år | Pepperkaker 12 % |
Smultringer 9 % | |
45 - 59 år | Kransekake 17 % |
Krumkaker 12 % | |
60 år + | Kransekake 18 % |
Krumkaker 15 % |
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom