Pensjonerte ektepar med lån eller renteinntekter bør fordele fradraget

Del

Pensjonerte ektepar kan spare tusenvis av kroner i skatt med to enkle grep. Forutsetningen er at minst én av ektefellene har en årlig pensjonsinntekt som faller under fradragsgrensen på 198.200 kroner.

Som pensjonist kan man spare 22% skatt på innbetalte lånerenter og kapitalinntekter.
Som pensjonist kan man spare 22% skatt på innbetalte lånerenter og kapitalinntekter.

Pensjonister (inklusive de med AFP) mottar i inntektsåret 2019 et direkte skattefradrag på 30.000 kroner, som er ment å skjerme de med lavest pensjonsinntekt.

Resultatet er at netto pensjonsinntekter opptil 198.200 kroner blir tilnærmet skattefrie. Deretter bortfaller fradraget gradvis i takt med at inntektene øker.

Bruk post 3.3.1

Videre er det slik at ektepar kan fordele både innbetalte gjeldsrenter på lån og kapitalinntekter seg i mellom.

Dette gjøres ved å korrigere post 3.3.1 i skattemeldingen. Det skyldes at man skatteliknes som ett individ, en fordel både pensjonister og vanlige lønnsmottakere drar nytte av.

Denne kombinasjonen gjør at ektepar (der minst én ektefelle er pensjonert) kan spare inntil 22% skatt på gjeldsrenter og kapitalinntekter.

Lånerenter overføres

For å dra nytte av den første muligheten må minst én av ektefellene ha en inntekt som ligger under 198.200 kroner. Den samme ektefellen må samtidig ha utestående lån som det betales renter på.

Mange pensjonerte ektepar står for eksempel oppført som deleiere av fast eiendom, slik som bolig og hytte. Utestående gjeld på fast eiendom kan medføre betydelige rentekostnader hvert år som det lønner seg å overføre i skattemeldingen.

Trikset er at gjeldsrentene overføres fra den som tjener under 198.200 kroner, til den som har en høyere inntekt. Ektefellen med lavest inntekt vil nemlig ikke kunne dra nytte av fradraget for lånerenter, ettersom personen ikke betaler skatt til å begynne med.

Skatten til ektefellen som tjener mest vil da kunne reduseres med 22% av de gjeldsrentene som overføres via post 3.3.1.

Dette er derimot ikke den eneste måten man kan spare skatt som pensjonist.

Gjelder også kapitalinntekter

Pensjonerte ektefeller kan i tillegg overføre diverse kapitalinntekter, i reversert rekkefølge. I slike tilfeller vil inntektene (f.eks avkastning fra rentepapirer) kunne overføres til ektefellen med lavest inntekt.

Ekstrainntekten vil da kunne bli skattefri, helt til mottakeren har nådd grensen på 198.200 kroner. 

Eksempel:

Hvis ektefelle A har en netto inntekt på 170.000 kroner, vil ektefelle B kunne overføre kapitalinntekter opptil 28.200 kroner, som deretter blir skattefrie. Besparelsen vil da utgjøre 6.204 kroner (22% x 28.200 kr).

Forutsetningen er at ektefelle B har en årlig inntekt som ligger over 198.200 kroner.

Flere eldre tar opp forbrukslån

Undersøkelser viser samtidig at en rekke eldre nordmenn har tatt opp høy gjeld de siste årene, kombinert med at de bruker lenger tid til å betale ned gjelden.

Mye av økningen kan knyttes til opptaket av forbrukslån og kredittkortgjeld. For denne gruppen kan det være særlig aktuelt å overføre fradraget på lånerenter, gitt at den ene ektefellen tjener nok.

En oversikt på låneportalen Billigeforbrukslån.no viser nemlig at rentene på lån uten sikkerhet fort kan overstige 20%. Har man forbrukslån som pensjonist er det derfor smart å utrede denne muligheten, og hvirvidt forholdene ligger til rette for å spare penger.

Nøkkelord

Bilder

Som pensjonist kan man spare 22% skatt på innbetalte lånerenter og kapitalinntekter.
Som pensjonist kan man spare 22% skatt på innbetalte lånerenter og kapitalinntekter.
Last ned bilde

Lenker

Om Leading Web Solutions

Leading Web Solutions
Leading Web Solutions
Hulda Garborgsvei 13
4020 Stavanger

968 10 523https://www.leadingwebsolutions.com

Leading Web Solutions publiserer innhold rettet mot leiebil, privatøkonomi og lånebransjen.

 

Følg saker fra Leading Web Solutions

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Leading Web Solutions på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Leading Web Solutions

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom