Leading Web Solutions

Pass på sikkerheten når du handler på nett med kredittkort

Del

Nordmenn kommer til å handle på nett for mer enn 160 milliarder kroner i 2019. Bruken av kredittkort til netthandel er størst på Black Friday og i dagene før jul. Slik sørger du for en trygg handel.

Skal du handle med kredittkort på nettet? Vær forsiktig med hvilken butikk du velger. | Foto: PeopleImages (Istock)
Skal du handle med kredittkort på nettet? Vær forsiktig med hvilken butikk du velger. | Foto: PeopleImages (Istock)

Dibs, som leverer digitale betalingsløsninger i Norge, anslår i rapporten Norsk E-Handel at verdien av nordmenns netthandel vil passere 163 milliarder kroner i 2019.

Dette er en økning på 13 prosent fra året før. Det er størst bruk av kredittkort i dagene før jul og på Black Friday. I 2018 registrerte Nets, som eier Dibs, nesten 9 millioner kortkjøp i forbindelse med Black Friday. En stor andel av transaksjonene ble utført med kredittkort.

Antallet rapporterte svindelsaker som involverer kort er mer enn halvert på to år. I 2016 ble det meldt om mer enn 205.000 tilfeller av svindel eller tap som involverer betalingskort og kredittkort.

I 2018 var tallet knapt 95.000. Selv om trenden går i riktig retning er det fortsatt mange korteiere som opplever tyveri og svindel. Det er god grunn til å minne om hvordan man handler trygt på nettet.

Benytt kjente nettbutikker

Du er på trygg grunn når du handler i velkjente nettbutikker. Disse har som oftest gode rutiner for å håndtere kortbetalinger på en trygg måte.

Å handle i mindre kjente butikker som du har god erfaring med fra tidligere bør heller ikke by på sikkerhetsmessige utfordringer.

I flere tilfeller vil kortutstederen ha egne avtaler med utvalgte nettbutikker. Man finner en oversikt over hvilke kort det gjelder hos Kredittkortinfo.no. Det gir en god pekepinn på hvorvidt det er trygt å handle i nettbutikken.

Sjekk butikkens navn og rykte

Ønsker du å handle i en mindre kjent butikk? Gjør et søk på butikkens navn i Google. Se om det finnes tilbakemeldinger fra andre kunder.

Jo flere tilbakemeldinger, desto større er muligheten for at mange av dem er pålitelige. Du kan også benytte Trustpilot.com, et nettsted som samler kundeerfaringer.

Seriøse nettbutikker har ofte en Facebook-side. Sjekk denne for å finne ut hva andre kunder mener.

I tillegg bør du finne ut om butikken er listet opp på Forbrukertilsynets oversikt over useriøse nettbutikker.

Skal benytte kryptering

Alle nettbutikker skal sørge for at informasjonen du oppgir krypteres for å unngå at kredittkortets nummer snappes opp av kriminelle.

Den mest utstrakte formen for kryptering er SSL-protokollen. Alle nettsted som benytter teknologien har en adresse som starter med https i stedet for http.

Korrekt bruk av SSL markeres også med en lukket hengelås (som ofte er grønnfarget) i de fleste nettlesere. Hvis nettbutikken du besøker ikke har dette, bør du heller ikke handle der.

Sjekk sertifiseringer

Norske nettbutikker kan delta i sertifiseringsordningen Trygg E-Handel, som organiseres av bransjeorganisasjonen Virke eHandel.

Det er strenge regler for å kunne benytte ordningens merke på nettsider. Sertifisert E-Handel er en annen ordning som omfatter nettbutikker i Norden. For å bli innlemmet må nettbutikkene stille en garanti for kjøp på inntil 10.000 kroner.

Verified by Visa og MasterCard SecureCode dukker ofte opp på utenlandske nettbutikkers nettsider.

Bare vær klar over at det er forholdsvis enkelt å forfalske bruken av logoene. Det kan også ta tid før Visa eller MasterCard oppdager misbruket.

Totrinnsbekreftelse også i Europa

Når du handler med kredittkort i en norsk nettbutikk, må du som regel godkjenne betalingen med BankID eller en annen form for totrinnsbekreftelse.

Fra høsten 2019 skal to-faktor autentisering også være på plass i onlinebutikker innenfor EU-sonen. Her er det ofte 3-D Secure (utviklet av Visa og MasterCard) som benyttes.

Opplever du å handle i en europeisk nettbutikk som ikke har totrinnsbekreftelse bør du være på vakt. Aller helst bør du avbryte handelen.

Deretter bør du kontakte butikken og spørre hvorfor den ekstra autentiseringen ikke fungerer.

Når skaden har skjedd

Har du blitt svindlet eller frastjålet penger som følge av netthandel med kredittkort? Hvis du ikke mottar varen du har betalt for kan du ha rett til å få pengene tilbake av kredittkortselskapet.

Det første du må gjøre er å kontakte selger og be vedkommende rydde opp. Fører ikke dette frem, skal du kontakte kredittkortselskapet og be om hjelp til å få refundert pengene.

Gjelder saken en nettbutikk i utlandet, kan du be orgnisasjonen Forbruker Europa om veiledning.

Nøkkelord

Bilder

Skal du handle med kredittkort på nettet? Vær forsiktig med hvilken butikk du velger. | Foto: PeopleImages (Istock)
Skal du handle med kredittkort på nettet? Vær forsiktig med hvilken butikk du velger. | Foto: PeopleImages (Istock)
Last ned bilde

Om Leading Web Solutions

Leading Web Solutions
Leading Web Solutions
Hulda Garborgsvei 13
4020 Stavanger

968 10 523https://www.leadingwebsolutions.com

Leading Web Solutions publiserer innhold rettet mot leiebil, privatøkonomi og lånebransjen.

 

Følg saker fra Leading Web Solutions

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Leading Web Solutions på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Leading Web Solutions

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom