UiO - Det medisinske fakultet

Pasientstudie søker svar om covid-19

Del

Covid-19 setter det norske helsevesen på prøve. En ny norsk pasientstudie i regi av Avdeling for allmennmedisin ved Universitetet i Oslo (UiO), ønsker å finne svar på hvordan sykdommen rammer den norske befolkningen.

Antall smittede og syke med covid-19 er økende i Norge. Det er mye som er usikkert omkring smitte og om hvordan sykdommen arter seg. Det meste som finnes av aktuell forskning om viruset er fra andre land hvor sykdomsutbredelsen er annerledes. Det ønsker forskerne ved UiO å gjøre noe med.

– For å kunne forbedre beredskap og håndtering av pågående og kommende epidemier er det viktig med bedre innsikt i hvordan sykdommen rammer, sier Guro Haugen Fossum, forsker ved Avdeling for allmennmedisin og Antibiotikasenteret for primærmedisin, UiO.

Ønsker å studere personer i isolasjon og karantene

Pasientstudien ser på symptomer, plager og bekymringer rundt covid-19.

Personer i isolasjon eller karantene som ønsker å delta i pasientstudien, registrere seg direkte via studiens hjemmesider CovidNor.no. Alle over 18 år som har vært utsatt for smitte med koronavirus og er pålagt karantene, eller som har mistenkt eller påvist smitte, kan delta i studien. Deltakelse innebære å fyller ut et spørreskjema på nett, helst hver dag så lenge man har symptomer.

– Vi ønsker å undersøke hvilke symptomer og plager som preger de som har mild sykdom og er hjemme. Vi ønsker også å undersøke hvordan den gruppen ser på egen situasjon og på hjelpen de får, sier Fossum.

Tredelt forskning

I tillegg til pasientstudien, kjøres det fra samme forskningsprosjekt en separat fastlegestudie og en intervjustudie.

Fastlegestudien vil se på hvordan pasienter med feber og/eller luftveisinfeksjon bruker fastlegekontorene i en pandemiperiode, og hvordan de behandles der.

Intervjustudiene (oppstart først høsten 2020) skal intervjue fastleger og kommuneleger om pandemiresponsen lokalt, og deres opplevelse av hvordan dette har fungert.

Nøkkelord

Kontakter

Guro Haugen Fossum, forsker
E-post: g.h.fossum@medisin.uio.no

Pressekontakt:
Thea Cecilie Engelsen, kommunikasjonsrådgiver
E-post: t.c.engelsen@medisin.uio.no
Tlf: 91009941

Lenker

Om UiO - Det medisinske fakultet

UiO - Det medisinske fakultet
UiO - Det medisinske fakultet
Klaus Torgårds vei 3
0372 Oslo

22 84 53 00http://www.med.uio.no

Det medisinske fakultet ble grunnlagt i 1814. Vi er landets eldste medisinske fakultet. Fakultetets undervisning og forskning spenner fra basale biomedisinske fag via kliniske fag til helsefag med en tydelig internasjonal profil. Fakultetet har høy aktivitet innen formidlingsvirksomhet og innovasjon.

Les mer om fakultetet

Følg saker fra UiO - Det medisinske fakultet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det medisinske fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra UiO - Det medisinske fakultet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom