På høy tid å åpne skjenkekranene

- Serveringsbransjen i hovedstaden har lidd under skjenkeforbudet. Derfor er det veldig positivt at bransjen nå kan operere under de samme vilkårene som i resten av landet med gode rutiner for smittevern, sier administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen.
Går glipp av viktig helg
Vedtaket innebærer at det vil ta ytterligere en uke før skjenkekranene i hovedstaden kan åpne. Det mener Virke er en uklok avgjørelse. De skulle helst sett at serveringsstedene kunne holde åpent allerede denne helgen.
- Tradisjonelt er mai svært viktig for bransjen og derfor hadde vi helst sett at de kom i gang den første helgen i mai. Når den oppsparte bufferen er revet bort som følge av skjenkeforbudet, kan en slik helg for mange utgjøre en stor forskjell. Vi sliter med å forstå hvordan det påvirker smittesituasjonen å vente enda en uke, men vi vet godt hvordan det påvirker bunnlinjen for hardt pressede aktører, sier Horneland Kristensen.
For stor avstand
For å holde åpent, må serveringsstedene sikre at det er minst to meters avstand mellom hver sittegruppe. Virke har stor forståelse for at man forsøker å minimere smittefaren. Likevel mener de at kravet om to meters avstand gjør det vanskeligere å drive serveringsteder. Vi hadde håpet på en meters avstand, som er det sammen som for frisører, det ville hatt stor betydning for serveringsbransjen i Oslo, sier Horneland Kristensen.
Han gir likevel kommunen honnør for å nå komme på banen og at man ikke krever at serveringssteder må ha et eget kjøkken for å servere alkohol, slik enkelte hadde forespeilet.
Trenger hjelp i tiden fremover
Serveringsbransjen i Oslo var preget av lave marginer og en høy konkursrate allerede før skjenkeforbudet ble innført. Virke mener derfor at Oslo kommune må stille opp for serveringsstedene i tiden fremover og gi serveringsbransjen trygge og stabile og vilkår for drift.
Vi vil oppfordre til å legge til rette for mer uteservering, og å redusere prisene for gateleie. Om en større andel av gjestene befinner seg utendørs så er det også et godt smitteverntiltak, avslutter Horneland Kristensen.
Nøkkelord
Bilder

Om Virke
For pressehenvendelser, ring pressevakttelefonen på 476 00 888
Følg pressemeldinger fra Virke
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Virke
Obs BYGG kåret til årets handelsbedrift 202518.9.2025 14:46:17 CEST | Pressemelding
Obs BYGG er vinner av Handelsprisen 2025. Med imponerende vekst, høy digital modenhet og en tydelig posisjon i en bransje preget av sterk konkurranse, har selskapet vist hvordan tradisjon kan kombineres med nyskaping og samfunnsansvar.
Maskineriet, Norrøna og Cobrief er vinnere av Virkeprisene 202518.9.2025 13:00:57 CEST | Pressemelding
Virke hedrer i år tre virksomheter som på hver sin måte bidrar til et mer inkluderende, bærekraftig og innovativt næringsliv.
Venter vekst i handelen18.9.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Ikke siden 2019 har Norge hatt færre lønnsomme handelsvirksomheter. Det viser Hovedorganisasjonen Virkes årlige handelsrapport. Nedgangen i lønnsomheten skyldes i hovedsak økte kostnader og svake salgsvolum. Virkes prognoser viser imidlertid at omsetningsveksten i større grad vil drives av bedrede salgsvolum fremover.
Prisveksten falt i august10.9.2025 08:16:49 CEST | Pressemelding
Årsprisveksten på matvarer og alkoholfrie drikkevarer endte på 5,4 prosent i august. Det viser den siste konsumprisindeksen fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det er en nedgang fra juli, hvor årsprisveksten lå på 5,9 prosent.
Prisvekst for mat og alkoholfri drikke i juli11.8.2025 08:25:54 CEST | Pressemelding
Årsprisveksten på matvarer og alkoholfrie drikkevarer endte på 5,9 prosent i juli. Det viser den siste konsumprisindeksen fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Årsveksten i matvareprisene har i det siste ligget tett på våre naboland, som Sverige og Danmark.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom