Over en halv million får ikke sin favorittrett på juleaften

Nordmenn er svært tradisjonsbundne når det kommer til menyen på selve julekvelden. Juleribba serveres oftest, selv om pinnekjøtt har økt betydelig i salg de senere årene. I ukene frem mot jul, merker MENY imidlertid at vi i økende grad klar for å prøve ut nye juletradisjoner.
Mindre tradisjonsmat, mer vegetar
- Det er ikke så overraskende at det er flest unge som ikke får sin favorittrett på juleaften. De bestemmer nok i mindre grad menyen som gjester og er kanskje ikke like opptatt av tradisjoner, ei heller like vant til tradisjonsmat ellers i året. De er vokst opp i en tid hvor vi stadig blir influert av det internasjonale kjøkkenet. I tillegg er det blant de unge vi finner flest vegetarianere, sier Nina Horn Hynne, kommunikasjonssjef i MENY.
Undersøkelsen er gjennomført av YouGov på oppdrag fra MENY.
På spørsmålet «spiser du vanligvis den middagsretten du har mest lyst på på juleaften?», svarer 83 prosent av alle over 18 år «ja» og 14 prosent «nei». To prosent svarer at de ikke feirer jul. Det er ubetydelige forskjeller knyttet til kjønn og hvor i landet man bor.
Av de over 50 år, spiser 9 av 10 det de har lyst på på juleaften, mens 76 prosent av de under 30 år svarer at de gjør det.
Ifølge en undersøkelse fra Matprat spiser 44 prosent av nordmenn ribbe på julekvelden, mens 34 prosent spiser pinnekjøtt. Kalkun kommer på tredjeplass med 5 prosent. 3 prosent spiser torsk, og 2 prosent svinestek.
Grønn julemeny
Stadig flere får en middagsgjest på juleaften som enten har kuttet ned på kjøttforbruket eller er vegetarianer. Her er oppskrifter på vegetariske julemiddager, blant annet nøttesteik, Vegme "ribbe", julesteik og vegisterkaker.
Kontakter
Nina Horn HynneKommunikasjonssjef
Tel:934 44 213nina.hynne@meny.noBilder



Om MENY
MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 188 butikker og en omsetning på 22 milliarder kroner i 2021. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. Vi er overbeviste om at mat er viktig for folks livskvalitet. MENY har stort utvalg, mye ferskvare og måltidsløsninger, eget bakeri, mange tusen lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Nær 10 000 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.
Følg pressemeldinger fra MENY
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MENY
Røyland Gård til topps i Norges største lokalmatpris19.9.2025 10:58:42 CEST | Pressemelding
Røyland Gård vil utnytte mer ville, norske bær til økt produksjon av syltetøy, og mottar kr. 300 000 som vinner av MENYs Matskattstipend 2025. Hol Ysteri får kr 150 000 for å fremme stølsdrift og geitoster, mens Aron Mat får kr. 150 000 for å innta hverdagen med sine kjøttprodukter.
Kraftkar vant Lokalmatvalget15.9.2025 11:10:26 CEST | Pressemelding
Over 40 000 stemmer er talt opp og resultatet i Lokalmatvalget er klart: Blåmuggosten Kraftkar fra Tingvollost i Møre og Romsdal er kåret til Folkets matskatt! Blant ti på topp, er hele tre godbiter fra Vestfold.
Tøff kamp om trainee-plassene27.8.2025 17:20:31 CEST | Pressemelding
Konkurransen har vært hard om å bli en av 20 deltakere i årets traineeprogram. – Det er svært gledelig at så mange av våre talenter i MENY har ambisjoner om å bli ledere hos oss, sier HR-direktør Line Beate Jebsen.
7500 har allerede stemt i lokalmatvalget20.8.2025 10:37:23 CEST | Pressemelding
Det er ikke bare politikerne som er på valg. Det er også norske matskatter. Allerede etter én dag er 7500 stemmer avgitt. Andebryst fra Gårdsand i Vestfold og Inderøysodd fra Inderøy slakteri kniver foreløpig om topplasseringen. MENY håper på gastronomisk høy valgdeltakelse.
Tydelig trend mot renere råvarer og lokal smak3.7.2025 13:49:03 CEST | Pressemelding
Halvårstallene til MENY viser stor vekst i både lokalmat og ferskvarer i løsvekt. – Vi opplever at trenden mot rene råvarer og norske kvalitetsprodukter forsterker seg. Stadig flere går for ærlige og ekte produkter, sier kategoridirektør Einar Gundersen i MENY.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom