Osteoporosedagen: Derfor lønner det seg å investere i et solid kalsiumlager
Mineralet kalsium er avgjørende for oppbygningen av beina i kroppen vår, og får vi for lite kalsium gjennom maten, vil kroppen begynne å tære kalsium fra skjelettet – hvor 99 prosent av alt kalsium lagres.

Onsdag 20. oktober er verdens osteoporosedag (beinskjørhet) som minner oss på en utbredt folkesykdom, spesielt blant voksne kvinner. Beinskjørhet oppstår når beinmassen inne i knoklene svekkes og brudd lett forekommer.
Mange forbinder kalsium med melk
Helt siden vi var små har vi fått høre at melk er viktig for å vokse, men finnes det noe sannhet i barndomsmantraet, og betyr det at vi ikke trenger melk som voksen?
Ja og nei, svarer ernæringsrådgiveren Terese Glemminge Arnesen i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
– Siden melk inneholder mye kalsium er det dermed den enkleste måten å få i seg rikelig med mineralet på - både som barn og voksen.
– Selv om vi bygger mest skjelett inntil 30 årene, er mineralet vel så viktig i voksen alder. Hvis kroppen ikke får nok kalsium gjennom maten vil den automatisk bruke skjelettet som et nødlager. Derfor er det viktig å både investere i et godt kalsiumlager tidlig i livet, samtidig som du sørger for å fylle på med kalsium gjennom maten du spiser som voksen.
Kalsium finnes i flere matvarer som ost, yoghurt, appelsiner, brokkoli og spinat. Den største kilden er likevel melk og meieriprodukter.
– Ved å spise rikelig med grønne grønnsaker sammen med norske myndigheters anbefaling om tre magre meieriprodukter om dagen bidrar du til å dekke anbefalt kalsiuminntak på 800 milligram kalsium per dag, sier Glemminge Arnesen.
Hva mer kan vi gjøre for å forebygge?
Årsaken til osteoporose er sammensatt, og vi vet at gener spiller en betydelig rolle i tillegg til livsstil. Heldigvis kan vi påvirke sistnevnte for å motvirke beinskjørhet.
– Det viktigste er et sunt kosthold, unngå å røyke, ha et moderat inntak av alkohol og å være fysisk aktiv. Trening gjør kroppen og knoklene sterkere, og et sunt og variert kosthold med meieriprodukter fra tidlig alder vil bidra til å forebygge beinskjørhet, sier Glemminge Arnesen og avslutter med et siste tips.
– Vitamin D påvirker også kalsiumlagrene i kroppen og er helt sentralt for opptaket av kalsium fra maten vi spiser. Hvis du mistenker at du får for lite D vitaminer gjennom sollys eller fisk, kan det lønne seg å velge melk med tilsatt vitamin D eller ta tilskudd, sier Glemminge Arnesen.
Kontakter
Stine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noBilder


Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Melk er god folkehelse for under 5 kr glasset. Flere burde huske å legge den i handlekurven.3.2.2023 13:34:23 CET | Pressemelding
Etter en økning under pandemien, endte salget av melk og meieriprodukter med en nedgang i 2022. Det ser dessverre ikke ut til at forbrukerne tar med seg de endrede melkevanene inn i en hverdag uten pandemirestriksjoner. Nå som vi er inne i en tid med stor økning i matvarepriser, er det på tide å minne hvor mye rimelig folkehelse det er i et glass melk.
7 av 10 unge kvinner får dårlig samvittighet av å spise i julen29.12.2022 12:09:08 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse kommer det frem at svært mange får dårlig samvittighet av å spise mat i julen, og det er spesielt de unge jentene som sliter mest.
6 av 10 nordmenn har sunnere vaner som nyttårsforsett28.12.2022 12:36:22 CET | Pressemelding
I en fersk undersøkelse om hvilke nyttårsforsetter vi har for 2023 svarer hele 59 prosent at de ønsker å enten trene mer, gå ned i vekt, spise og drikke sunnere, slutte å røyke, slutte å snuse eller drikke mindre alkohol. Med disse tipsene kommer du godt i gang med forsettene.
Riskrem er folkets favorittdessert20.12.2022 14:18:49 CET | Pressemelding
Riskrem er den ubestridte dessertfavoritten over hele landet. Hele 46 prosent av oss spiser riskrem på julaften.
8 av 10 spiser julegrøt i desember15.12.2022 10:31:27 CET | Pressemelding
Nordmenn elsker risengrynsgrøt på juledagene, men i en fersk undersøkelse om nordmenns julevaner viser det seg at stadig flere tjuvstarter spisingen i adventstiden - og det er overraskende nok de yngre som spiser mest julegrøt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom