Osteoporosedagen: Derfor lønner det seg å investere i et solid kalsiumlager
Onsdag 20. oktober er verdens osteoporosedag (beinskjørhet) som minner oss på en utbredt folkesykdom, spesielt blant voksne kvinner. Beinskjørhet oppstår når beinmassen inne i knoklene svekkes og brudd lett forekommer.
Mange forbinder kalsium med melk
Helt siden vi var små har vi fått høre at melk er viktig for å vokse, men finnes det noe sannhet i barndomsmantraet, og betyr det at vi ikke trenger melk som voksen?
Ja og nei, svarer ernæringsrådgiveren Terese Glemminge Arnesen i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
– Siden melk inneholder mye kalsium er det dermed den enkleste måten å få i seg rikelig med mineralet på - både som barn og voksen.
– Selv om vi bygger mest skjelett inntil 30 årene, er mineralet vel så viktig i voksen alder. Hvis kroppen ikke får nok kalsium gjennom maten vil den automatisk bruke skjelettet som et nødlager. Derfor er det viktig å både investere i et godt kalsiumlager tidlig i livet, samtidig som du sørger for å fylle på med kalsium gjennom maten du spiser som voksen.
Kalsium finnes i flere matvarer som ost, yoghurt, appelsiner, brokkoli og spinat. Den største kilden er likevel melk og meieriprodukter.
– Ved å spise rikelig med grønne grønnsaker sammen med norske myndigheters anbefaling om tre magre meieriprodukter om dagen bidrar du til å dekke anbefalt kalsiuminntak på 800 milligram kalsium per dag, sier Glemminge Arnesen.
Hva mer kan vi gjøre for å forebygge?
Årsaken til osteoporose er sammensatt, og vi vet at gener spiller en betydelig rolle i tillegg til livsstil. Heldigvis kan vi påvirke sistnevnte for å motvirke beinskjørhet.
– Det viktigste er et sunt kosthold, unngå å røyke, ha et moderat inntak av alkohol og å være fysisk aktiv. Trening gjør kroppen og knoklene sterkere, og et sunt og variert kosthold med meieriprodukter fra tidlig alder vil bidra til å forebygge beinskjørhet, sier Glemminge Arnesen og avslutter med et siste tips.
– Vitamin D påvirker også kalsiumlagrene i kroppen og er helt sentralt for opptaket av kalsium fra maten vi spiser. Hvis du mistenker at du får for lite D vitaminer gjennom sollys eller fisk, kan det lønne seg å velge melk med tilsatt vitamin D eller ta tilskudd, sier Glemminge Arnesen.
Kontakter
Stine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Nyt kakao med god samvittighet i påsken26.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Den tradisjonelle påskekakaoen byr ikke bare på en smakfull opplevelse – lages den fra bunn med gode råvarer, får man også i seg en rekke næringsstoffer. Slik kan man nyte den søte drikken helt uten dårlig samvittighet i ferien.
Ta med grove vafler i matpakken på mandag22.3.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
På mandag er det vaffeldagen, en god anledning til å unne seg selv eller ungene en ekstra digg lunsj. Grove vafler er et godt alternativ og metter magen tilstrekkelig.
Én av tre har gjort endringer etter omstridt matdebatt18.3.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Hele 32 prosent av nordmenn som har fått med seg debatten rundt ultraprosessert mat, har tatt grep i eget kosthold.
Salget skjøt i været etter TikTok-trend7.3.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Det er ikke lenger bare voksne på diett som strekker seg etter cottage cheese i butikkhyllene. I 4. kvartal av 2023 økte salget med 35 prosent – og det var det særlig én årsak til.
2023 ble et godt år for norsk melk og andre meieriprodukter30.1.2024 18:42:32 CET | Pressemelding
Et meget godt 4. kvartal gjorde at 2023 ble et vellykket år for norske meieriprodukter. Årets siste kvartal endte med økt salgsvolum i alle kategorier, også for melk som har hatt en jevn nedgang over tid. Spesielt bidro økning i salget av helmelk og syrnet melk med smak til suksessen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom