Osteoporosedagen: Derfor lønner det seg å investere i et solid kalsiumlager

Onsdag 20. oktober er verdens osteoporosedag (beinskjørhet) som minner oss på en utbredt folkesykdom, spesielt blant voksne kvinner. Beinskjørhet oppstår når beinmassen inne i knoklene svekkes og brudd lett forekommer.
Mange forbinder kalsium med melk
Helt siden vi var små har vi fått høre at melk er viktig for å vokse, men finnes det noe sannhet i barndomsmantraet, og betyr det at vi ikke trenger melk som voksen?
Ja og nei, svarer ernæringsrådgiveren Terese Glemminge Arnesen i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
– Siden melk inneholder mye kalsium er det dermed den enkleste måten å få i seg rikelig med mineralet på - både som barn og voksen.
– Selv om vi bygger mest skjelett inntil 30 årene, er mineralet vel så viktig i voksen alder. Hvis kroppen ikke får nok kalsium gjennom maten vil den automatisk bruke skjelettet som et nødlager. Derfor er det viktig å både investere i et godt kalsiumlager tidlig i livet, samtidig som du sørger for å fylle på med kalsium gjennom maten du spiser som voksen.
Kalsium finnes i flere matvarer som ost, yoghurt, appelsiner, brokkoli og spinat. Den største kilden er likevel melk og meieriprodukter.
– Ved å spise rikelig med grønne grønnsaker sammen med norske myndigheters anbefaling om tre magre meieriprodukter om dagen bidrar du til å dekke anbefalt kalsiuminntak på 800 milligram kalsium per dag, sier Glemminge Arnesen.
Hva mer kan vi gjøre for å forebygge?
Årsaken til osteoporose er sammensatt, og vi vet at gener spiller en betydelig rolle i tillegg til livsstil. Heldigvis kan vi påvirke sistnevnte for å motvirke beinskjørhet.
– Det viktigste er et sunt kosthold, unngå å røyke, ha et moderat inntak av alkohol og å være fysisk aktiv. Trening gjør kroppen og knoklene sterkere, og et sunt og variert kosthold med meieriprodukter fra tidlig alder vil bidra til å forebygge beinskjørhet, sier Glemminge Arnesen og avslutter med et siste tips.
– Vitamin D påvirker også kalsiumlagrene i kroppen og er helt sentralt for opptaket av kalsium fra maten vi spiser. Hvis du mistenker at du får for lite D vitaminer gjennom sollys eller fisk, kan det lønne seg å velge melk med tilsatt vitamin D eller ta tilskudd, sier Glemminge Arnesen.
Kontakter
Stine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noBilder


Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Økologisk melk skyter fart – opp 20 prosent i første halvår4.9.2025 05:13:00 CEST | Pressemelding
Økologisk hvit søtmelk er på full fart inn i norske kjøleskap. I første halvår 2025 økte salget med hele 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det viser ferske forbrukstall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Kvarg skyter fart – opp 43 prosent29.8.2025 07:59:19 CEST | Pressemelding
Kvarg er årets store overraskelse i meieridisken. Salget økte med hele 43 prosent i første halvår 2025, viser ferske volumtall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Oppgangen drives av nordmenns appetitt på proteinrike og allsidige meieriprodukter.
Yoghurt, helmelk og smør løfter meierisalget27.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn kjøpte merkbart mer yoghurt, helmelk og smør i første halvår 2025. Målt i volum økte yoghurt med nær åtte prosent, helmelk med 4,8 prosent og smør med 4,9 prosent, viser tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Når melk og brød blir kontroversielt – hva gjør kostholdsdebatten med ungdom?11.8.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
En ny landsrepresentativ undersøkelse blant ungdom avslører hvordan råd, trender og påvirkning skaper forvirring om mat og helse. Funnene slippes for første gang under Arendalsuka – etterfulgt av debatt med politikere, fagpersoner og influensere.
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom