Statens vegvesen

Oppmerksom vinterferie

Del

- Du vet ikke hvor uoppmerksom du er før det faktisk skjer noe. Bestem deg for hva du konkret skal gjøre for å bli en mer oppmerksom sjåfør, oppfordrer Statens vegvesen før vinterferieutfarten.

- Du må gjøre det du kan for å være den sjåføren du selv ønsker å møte. Gå i deg selv, og bestem deg for hva du konkret må gjøre for å bli mer oppmerksom, sier Rita Aarvold i Statens vegvesen.
- Du må gjøre det du kan for å være den sjåføren du selv ønsker å møte. Gå i deg selv, og bestem deg for hva du konkret må gjøre for å bli mer oppmerksom, sier Rita Aarvold i Statens vegvesen.

3 av 10 dødsulykker i trafikken skjer på grunn av uoppmerksomhet, viser tall fra Statens vegvesens ulykkesanalyser.

- Oppmerksomheten vår er begrenset. Vær ærlig med deg selv, er du egentlig så oppmerksom som du tror, spør sier Rita Aarvold i Statens vegvesen.

Tenk, gjør - så kjør

7 av 10 har fortalt seg selv at det er viktig å fokusere på kjøringen og ikke andre ting når bilen er i bevegelse, viser tall fra Statens vegvesen. Men det holder ikke med tanken.

- Dette gjelder oss alle. Vi er blitt så vant til å gjøre flere ting samtidig at det nærmest går på automatikk. Derfor må vi faktisk ta noen aktive valg når vi setter oss bak rattet. Du må konkret finne ut hvordan akkurat du skal bruke hele din oppmerksomhet på trafikken, sier Aarvold. 

For hva er det egentlig du driver med bak rattet når du kjører? Listen er lang over ting som kan ta oppmerksomheten din bort fra trafikken – ikke minst når hele familien er på tur sammen. Kanskje tar du øynene bort fra veien for å få tak i en leppepomade fra veska, bøyer deg for å gi barna i baksetet noe å spise, eller lar tankene fly.

- Du må gjøre det du kan for å være den sjåføren du selv ønsker å møte. Gå i deg selv, og bestem deg for hva du konkret må gjøre for å bli mer oppmerksom, sier Aarvold.

Finn gode strategier

Ofte er det ikke én enkelt årsak til at en ulykke skjer – ei heller kun én form for uoppmerksomhet. Det er summen av alt vi fordeler oppmerksomheten vår på, som kan skape livsfarlige situasjoner. Og rekken av mulige distraksjoner er lang.

- Det er ofte sånn at vi tror bedre om oss selv enn det kanskje er grunn til. Finn gode strategier for å klare å holde på oppmerksomheten. For nettopp deg betyr det kanskje at du skal ta pause litt oftere eller at du skal legge mobilen i skiboksen. Du har fasiten, det er opp til deg å ta grep, sier Aarvold.

God planlegging kan for mange være nøkkelen til en oppmerksom kjøretur, og ofte kan enkle grep gjøre den store forskjellen. Tenk gjennom hva som kan ta oppmerksomheten din bort fra trafikken. Gjør deg ferdig med det du kan før du kjører. Så kjør.

Be om hjelp

- La også de som sitter på hjelpe deg med alt fra å skru opp bruskorker til å skru på radioen, fiske frem smokker og pastiller, sier Aarvold.

For det kan være smart å få medpassasjerene med på laget. Kanskje er de også glade for å bli spurt. Tall fra Statens vegvesen viser at en av to vil si ifra til en sjåfør som driver med andre ting mens han kjører.

- I trafikken er vi et stort fellesskap. Løsningen eier vi sammen. Vi både forventer og fortjener hverandres oppmerksomhet, sier Aarvold.

Tenk, gjør, kjør! Tips til bilturen:

 • Planlegg turen i forkant
 • Legg mobilen helt bort. Koble den til bluetooth-anlegget før du kjører. Sett den eventuelt i «ikke forstyrr»-modus 
 • Sørg for å spise før dere kjører. Ingen er tjent med en biltur med lavt blodsukker
 • Still inn riktig radiokanal eller musikkliste
 • Still inn GPS-en med riktig adresse
 • Ha det du trenger under kjøreturen lett tilgjengelig
 • Sørg for at barna har det de trenger for en behagelig kjøretur
 • Er dere flere i bilen, så hjelp hverandre
 • Ta pauser underveis
 • Kjør inn til siden om du må ordne noe som gjør at du ikke kan konsentrere deg fult om kjøringen

Mange former for uoppmerksomhet:

 • Bli forstyrret av passasjerer
 • Betjene radio og musikk
 • Spise og drikke
 • Sitte i egne tanker
 • Barbere og sminke seg
 • Bruke kart og andre navigasjonssystemer
 • Bruke mobil
Be om hjelp fra de som sitter på

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

- Du må gjøre det du kan for å være den sjåføren du selv ønsker å møte. Gå i deg selv, og bestem deg for hva du konkret må gjøre for å bli mer oppmerksom, sier Rita Aarvold i Statens vegvesen.
- Du må gjøre det du kan for å være den sjåføren du selv ønsker å møte. Gå i deg selv, og bestem deg for hva du konkret må gjøre for å bli mer oppmerksom, sier Rita Aarvold i Statens vegvesen.
Last ned bilde

Dokumenter

Lenker

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen
Statens vegvesen
Postboks 1010 Nordre Ål
2605 Lillehammer

22 07 30 00http://www.vegvesen.no

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

Følg saker fra Statens vegvesen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Statens vegvesen

E18/E39 Gartnerløkka - Kolsdalen er Sørlandets mest trafikkerte knutepunkt2.3.2021 18:25:47 CETKronikk

Dagens vegsystem på Gartnerløkka lider av følgefeil fra de tidligste tider. Mange kaller området en «gordisk knute» som fører til køer og forsinkelser. Vegsystemet er sårbart i en beredskapssituasjon og passer dårlig i en by. Det har også dårlige forhold for gående og syklende. Ikke er det miljøvennlig, ei heller samfunnsøkonomisk. For hvert år med økende trafikk blir dagens vegsystem dårligere og dårligere. Derfor må Gartnerløkka - Kolsdalen bygges nå. Uavhengig av Ytre ringveg Prosjektet E18/E39 Gartnerløkka - Kolsdalen er planlagt og regulert parallelt med tilgrensede arealer og aktiviteter som ferjehavn, jernbanestasjon, bussterminal, byutvikling på arealer til Bane NOR (Quadrum), ny Havnegate og Vestre Strandgate som sentral kollektivgate. Statens vegvesen har planlagt både prosjektet Gartnerløkka - Kolsdalen og prosjektet Ytre ringveg rundt Kristiansand. Nye Veier AS har fått oppdraget med å regulere og bygge Ytre ringveg. Den er et landevegsprosjekt med stor andel tunnel, mens G

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom