Økt støtte til solceller: Gjør hytta grønnere i påsken
I februar lanserte Enova flere nye støttetiltak. Et av tiltakene gjør det mulig for enda flere å produsere sin egen grønne strøm med solceller på hytta!

Egenprodusert strøm er blitt stadig mer attraktivt, og de skyhøye strømprisene har virkelig satt fart på denne trenden. For å få enda flere nordmenn med på solcelletoget, har Enova nå økt støtten. "Økningen betyr nesten dobbelt så mye i støtte for de som installerer store solcelleanlegg, og ordningen gjelder også på hytta," sier generalskretær Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag.
Taket for hvor mye du kan få i støtte, er hevet til 47 500 kroner, en økning på hele 21 250 kroner. Støtten er avhengig av hvor stor kapasitet anlegget har, og dette måles i kilowattpeak eller kWp. Tidligere fikk man 7500 kroner pluss 1250 kroner per kWp installert effekt opptil 15 kW. Dette betyr at maksimalt støttebeløp per hytte var på 26 250 kroner. Med de nye satsene får man nå 2000 kroner per kWp opptil 20 kW. Dermed er maksimalt støttebeløp per hytte nå oppe i 47 500 kroner.
Enova håper dette vil lokke enda flere nordmenn til å ta i bruk solkraft, som de tror vil ta en stadig større markedsandel i årene fremover.
Ingen støtte til rene solcelle-hytter
Det er imidlertid viktig å merke seg at tilkobling til strømnettet gjennom en såkalt plusskundeavtale har vært et krav for å få støtte. En plusskundeavtale innebærer at man selger overskuddsstrømmen tilbake til strømnettet. "Hytter som ligger utenfor strømnettet kan derfor dessverre ikke få slik støtte til installasjon av nye solcelleanlegg," forklarer Bringsvor. "Dette er ikke noe nytt av i år. Da støtte til hytteeiere kom på plass i 2018, var dette også et krav." Hensikten er at produsert strøm ikke skal gå til spille, men kunne komme andre til nytte.
Økningen hjelper uansett størrelse
Ikke alle hytteeiere ønsker et stort solcelleanlegg til hytta. Mange setter pris på et mindre anlegg, men også disse vil komme godt ut av de nye satsene. Ettersom støtten nå øker til 2000 kroner per kWp installert effekt – fra tidligere 1250 kroner per kWp – vil også vi som ønsker oss et mindre anlegg tjene på endringen.
I tillegg til økt støtte til solkraft, innførte også Enova noen nye støtteordninger. Blant dem var støtte til strømstyring. Dersom man anskaffer et smart strømstyringssystem til hytta, kan man nå få inntil 10 000 kroner i direkte støtte.
Her er alle endringene:
- Solcellestøtten øker til 2000 kroner per kWp installert effekt, opp til 20 kW. Selve installasjonen gir deg 7500 kroner i støtte som kommer i tillegg.
- Smart strømstyring støttes med 10 000 kroner for smarte styringssystemer for hytter såvel som for hus.
- Smart varmtvannsbereder støttes med inntil 5000 kroner.
- Tiltaksbonus – om du kombinerer væske-til-vann-varmepumpe, akkumulatortank og vannbåren varme – kan gi deg inntil 40 000 kroner.
Nøkkelord
Kontakter
Audun BringsvorGeneralsekretær
Tel:900 71 826audun@hytta.noBilder



Om Norsk Hyttelag
Norsk Hyttelag er en interesseorganisasjon for hytteeiere over hele landet. Hyttelivet er en viktig del av det å være norsk, og vi ønsker å ta sikre hyttefreden for nåværende og kommende generasjoner. Vi slåss mot urettferdighet og forskjellsbehandling, men tror aller mest på et godt samarbeid mellom hyttefolk og bygdefolk til glede for alle.
Følg pressemeldinger fra Norsk Hyttelag
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Hyttelag på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Hyttelag
Rekordår for hyttebygging16.2.2022 07:50:00 CET | Pressemelding
Aldri før har det vært så stor byggeaktivitet i Hytte-Norge som i 2021. Ifølge ferske tall fra SSB ble det gitt 8 762 igangsettingstillatelser til fritidsbygg i 2021. Dette tilsvarer en økning på nesten 40 prosent sammenlignet med året før.
Nye regler for kjøp og salg av hytte i 202230.12.2021 07:45:00 CET | Pressemelding
Den 1. januar trer store endringer i Avhendingsloven i kraft. De nye reglene kommer til å forandre måten vi kjøper og selger hytter på. Blant annet vil det ikke lenger være mulig å selge hytta "som den er", og tilstandsrapporten må tilfredsstille strenge krav for å bli godkjent.
Hvor trygg er hytta di?1.12.2021 13:45:14 CET | Pressemelding
På røykvarslerdagen den 1. desember sjekket alle nordmenn batteriene i røykvarslerne sine. Om du var på hytta denne dagen, sjekket du kanskje batteriene der, også. Hvis ikke, er det bare ett år til neste gang ... Nå oppfordrer Norsk Hyttelag landets hytteeiere til en litt grundigere sjekk av sikkerheten på hytta.
Resultatløs omkamp om tomtefeste31.5.2021 10:59:34 CEST | Pressemelding
I morgen vil Stortinget debattere et forslag om endring av tomtefesteloven. Samtlige partier er enige om at dagens lovverk fungerer dårlig for både fester og bortfester. Likevel vil politikerne etter all sannsynlighet vedta å gjøre ingenting, i stedet for å benytte muligheten til å rette opp de mest åpenbare svakhetene, sier Norsk Hyttelags Audun Bringsvor.
Asker kommune er årets hyttekommune 202126.5.2021 19:57:18 CEST | Pressemelding
Hvert år velger Norsk Hyttelag ut en hyttekommune som får æren av å bli "Årets hyttekommune". I 2021 går hederen til Asker kommune, en av Norges største hyttekommuner. Dette er første gangen en kystkommune vinner prisen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom