OBOS

OBOS-prisene opp 2,1 prosent i Oslo

Del
Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo steg 2,1 prosent fra januar til februar. På landsbasis økte prisene med 1,9 prosent.
Det nye boligområdet på Vollebekk i Oslo. Foto: Ilja C. Hendel
Det nye boligområdet på Vollebekk i Oslo. Foto: Ilja C. Hendel

– Dette var noe større oppgang enn ventet. Vi hadde sett for oss at renteøkningene skulle begynne å bite noe mer. I stedet steg prisene i Oslo mer enn vanlig for februar måned, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS. Hun legger til at lavt tilbud kan ha vært med på å presse prisene noe opp. 

  • I snitt har OBOS-prisene i Oslo steget med 1,8 prosent i februar de ti siste årene. 
  • De tolv siste månedene har prisene i Oslo falt 1,1 prosent 
  • På landsbasis er prisene 1,3 prosent ned de tolv siste månedene.  
  • Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger var 7933 kroner i Oslo-området i februar, og 6833 kroner på landsbasis. 

Lav aktivitet 

Det ble omsatt færre OBOS-boliger i februar i år enn vanlig for denne måneden. Nedgangen var 14 prosent sammenlignet med snittet for februar de fem siste årene. Det ble også omsatt færre boliger enn i januar i år. 

Både tall for bruk av forkjøpsretten og omsetningstid tyder på et fungerende marked. Andelen som brukte forkjøpsretten, var på 28,7 prosent i februar, mot 22,6 prosent i januar. Det er likevel en markant nedgang fra februar 2022 (39,3 prosent), noe som også må ses i lys av svært lavt tilbud av boliger på starten av fjoråret.  

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.  

Venter svak prisnedgang 

Monsvold tror de varslede renteøkningene vil føre til at boligprisene faller utover året. I Oslo kanskje så mye som tre prosent ved utgangen av året.    

 – Vi forventer at økte utlånsrenter og høye levekostnader vil dempe prisveksten. Vi anslår at prisene ved utgangen av året vil være rundt to prosent lavere enn i desember 2022 på landsbasis. Men lav boligbyggingsærlig i Oslo, høyere lønnsvekst og økt nettoinnvandring bidrar til å dempe prisfallet noe. Det samme gjør lempinger i kravene til betjeningsevne i utlånsforskriften og fjerning av kravet til 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig i OsloI Oslo tror vi på rundt tre prosent prisfall. Renteøkningen slår hardere i hovedstaden på grunn av høye boligpriser og høy gjeld.  

Monsvold mener at sannsynligheten for flere renteøkninger har økt i det siste.  

– Får vi mer enn to rentehevinger til, slik at styringsrenten ender3,5-3,75 prosent, kan boligprisfallet bli noe større enn vi anslår. Den lave boligbyggingen vil være med på å trekke opp prisene når renten settes ned igjen, trolig i løpet av 2024.  

Hans Anders Skjølberg, administrerende direktør i OBOS Eiendomsmeglere, er ikke overrasket over prisoppgangen. 

–  En omsetningstid i Oslo på elleve dager i snitt reflekterer vår opplevelse av godt besøk på visninger og budrunder på mange av leilighetene som ligger ute til salgs. Mye selges over prisantydning. Vi omsatte flere boliger i februar i år enn i fjor, så vi er litt overrasket over at volumet totalt sett var såpass mye ned. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Det nye boligområdet på Vollebekk i Oslo. Foto: Ilja C. Hendel
Det nye boligområdet på Vollebekk i Oslo. Foto: Ilja C. Hendel
Last ned bilde

Dokumenter

Om OBOS

OBOS
OBOS
PB 6666 St. Olavs plass
0129 Oslo

22 86 55 00http://www.obos.no

OBOS BBL er en medlemsorganisasjon med over 500 000 medlemmer. Siden 1929 har vi skaffet våre medlemmer bolig, samt forvaltet disse på en trygg måte.

Følg pressemeldinger fra OBOS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OBOS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra OBOS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom