Nyttige resultater etter jammetesten

Arrangementet “Jammetest 2022” fant sted ved tettstedet Bleik på Andøya fra 19. til 23. september 2022 og samlet myndigheter, bilprodusenter og internasjonale teknologileverandører fra hele Europa til GNSS jamming – og spoofing. Det er første gang en sivil jammetest i dette omfanget har blitt gjennomført i Norge.
Jamming er forstyrrelser eller blokkering av blant annet radio- og GPS-signaler, mens spoofing er utsending av falske signaler for å lure mottakeren som tar imot disse signalene.
– Biler, droner, helikoptre og annet utstyr har blitt utsatt for jamming og spoofing-angrep, forteller senioringeniør Nicolai Gerrard i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Nkom.
Målet med testen er økt sikkerhet og mer robuste systemer. Gjennom å utforske for eksempel hvordan jamming i forskjellige sammensetninger (av utstrålt effekt, frekvensbånd og signalmodulasjoner) påvirker disse forskjellige teknologiene, kan man utforske sammenhenger i de underliggende systemene og oppdage hvilke parameter som gir indikasjon på hvilke angrep.
– I tillegg til å skape tilsiktede forstyrrelser gjennom jamming, så tok vi over klokker og navigasjonssystemer ved bruk av spoofing, og dette har gitt mange interessante resultater. Vi ser at noen systemer står bedre imot angrepene enn andre, og har fått noen indikasjoner om hva som gjør noen systemer robuste, og hva de systemene som enklere har latt seg ta over, mangler for å stå imot spoofing, sier Gerrard.
Biler som stod i ro, trodde at de kjørte
Ved å forfalske – eller spoofe – GNSS-signaler, klarte man blant annet å få biler som stod helt i ro på flatlandet ved Bleik til å tro at de var ute og kjørte på fjellet.
– Når bilene så begynte å kjøre, kunne man se at en del av systemene i bilene raskt merket at noe var galt, og prøvde å korrigere, slik at kartvisningen i bilene lugget. Men til slutt lot systemene seg lure av de falske signalene, og fortsatte visningen av den falske, spoofede ruta, opplyser Gerrard.
Sårbare navigasjonssystemer
Navigasjonssystemer blir ekstra sårbare fordi de lener seg tyngre på GPS enn andre GNSS-systemer.
– Navigasjonssystemer som også skal kunne hente inn informasjon fra andre satellittsystemer, på andre frekvensbånd enn de man prøvde å spoofe, ofte vektlegger GPS-signalene så mye at de lar seg lure av spoofede GPS-signaler i stedet for å bruke andre data til å korrigere feilen, forteller Gerrard
De mer detaljerte resultatene av testene kommer senere, etter hvert som testdeltagerne fra utstyrsprodusenter, telekomaktører, myndigheter og andre, begynner å analysere den store mengden data som er samlet inn i løpet av en hektisk uke.
Om jamming, spoofing og testing
Jamming er forstyrrelser eller blokkering av blant annet radio- og GPS-signaler, mens spoofing er utsending av falske signaler for å lure mottakeren som tar imot disse signalene.
Samfunnet blir stadig mer avhengig av tjenester som kan fastslå riktig posisjon, navigasjon og presis tid. I stor grad er disse basert på globale satellittnavigasjonssystemer (GNSS). Mest kjent er amerikanske GPS (Global Positioning System), som i tillegg til å fastslå nøyaktig posisjon, også benyttes til tidssynkronisering. Mange viktige og kritiske samfunnsfunksjoner er avhengig av å vite nøyaktig tid og sted, og eksempler på dette er transportsektoren, kraftforsyning, finans, telekommunikasjon og søk - og redning.
Den økte avhengigheten av GNSS, som for eksempel GPS og Galileo, innen kritiske samfunnsfunksjoner gjør oss sårbare for forstyrrelser av satellittsignalene. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet jobber derfor for å redusere sårbarheten gjennom å legge til rette for testing som igjen skal sikre robust teknologi og økt sikkerhet.
Jammetesten ble lagt til Andøya på grunn av den særlig gunstige lokasjonen med høye fjell som minimerer signalutbredelsen, samt liten flytrafikk å forstyrre.
Nøkkelord
Kontakter
Nicolai Gerrard, senioringeniør, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, + 47 90 70 87 72
Bilder






Om Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Følg pressemeldinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Opprettholder millionbot mot Telenor3.7.2025 12:06:10 CEST | Pressemelding
Nkom varslet i februar et gebyr på 50 millioner kroner til Telenor for flere lovbrudd knyttet til at nødnummertjenesten var nede flere ganger i fjor. Nå har Nkom fattet endelig vedtak i saken.
58 datasentre har registrert seg2.7.2025 14:48:21 CEST | Pressemelding
Ved fristens utløp 1. juli hadde 38 datasenteroperatører registrert til sammen 58 datasentre i Norge.
Mange vil ha frivillig åpning - men ikke alle30.6.2025 13:38:18 CEST | Pressemelding
Til tross for stort ønske om frivillig åpning av bredbåndsmarkedet fra mange aktører, er ikke alle bredbåndstilbydere enig i at tiden er moden for dette nå.
Full gigabit-dekning kan koste 12,4 milliarder kroner18.6.2025 08:17:55 CEST | Pressemelding
Regningen for å gi alle norske husstander superraskt nett kan bli på hele 12,4 milliarder kroner, ifølge nye tall fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).
Har avdekket nye alvorlige GPS-forstyrrelser i Øst-Finnmark13.6.2025 12:22:10 CEST | Pressemelding
Nye målinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) viser manipulasjon av GPS-signaler i lavere høyder i Sør-Varanger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom