Grappa Musikkforlag AS

Nytt soloalbum fra Erlend Apneseth

Del

Erlend Apneseth er ute med sitt nye soloalbum NOVA - en personlig katalog over hardingfelas klanglige muligheter.

Erlend Apneseth. Foto: Signe Fuglesteg Luksengaard.
Erlend Apneseth. Foto: Signe Fuglesteg Luksengaard.

Erlend Apneseth: NOVA - Release 26. august

Hør NOVA her: https://orcd.co/apnesethnova

Erlend Apneseth er en av Norges ledende felespillere og folkemusikere. Etter å blant annet ha gjort seg bemerket med fire ganger Spellemann-nominerte Erlend Apneseth Trio vender han her tilbake til det akustiske soloformatet, med den unike akustikken i Emmanuel Vigelands Mausoleum som utgangspunkt for sine improvisasjoner og komposisjoner. Det er første gang siden debuten «Blikkspor» i 2013 at det solistiske uttrykket får stå i fokus på denne måten:

«Hardingfela er tradisjonelt sett et soloinstrument, og det at det har evnen til å fylle et rom på egenhånd er noe av det mest fascinerende med instrumentet synes jeg. Selv om jeg stort sett har beveget meg i et elektro-akustisk landskap de siste årene, har jeg aldri forlatt den akustiske tilnærmingen til hardingfela, og jeg følte nå at tiden var inne for å gjøre noe helt alene igjen.»

Apneseth har foruten folkemusikken fordypet seg i improvisasjon og alternative klang- og pizzicato-teknikker på hardingfela, og står frem som en utøver med et helt særegent uttrykk. Etter å ha forsket mye i ulike måter å bruke instrumentet på kan denne plata nesten sees på som en slags personlig katalog over hardingfelas klanglige muligheter:

«Jeg opplever det nå, etter en ganske lang prosess og ikke minst en svært utslagsgivende mikse- og produserings-runde sammen med Øyvind Hegg-Lunde og Stephan Meidell - som kanskje mitt mest personlige album til nå. De fleste titlene henspeiler derfor på ulike deler av mitt eget liv.» 

Albumtittelen «Nova» understreker Apneseths mangesidige tilnærming til musikken:

«Det var en tittel som jeg synes dekket de ulike aspektene ved utgivelsen. Klangen i rommet gir alt et nesten kosmisk preg, en følelse av å være svevende, eller i en annen sfære. For meg ble den kanskje først og fremst et symbol på mennesket. I Kina kalte man dem gjestestjerner: små nyoppståtte lys på nattehimmelen, som får være der synlige for oss en liten stund, før de svinner hen til sin opprinnelige form. Men der jeg kommer fra er nova også benevnelsen på en liten fjelltopp, eller hjørnene som binder sammen tømmerhuset jeg bor i.»

Erlend Apneseth har gitt ut åtte album, mottatt en lang rekke priser, deriblant Grappas Debutantpris og Gammleng-prisen, samt hele fem nominasjoner til Spellemannprisen. I 2019 fikk han prisen for albumet «Salika, Molika» sammen med Erlend Apneseth Trio og Frode Haltli. Albumet fikk også NOPA-prisen og ble også nominert til Nordic Music Prize. Apneseth har skrevet bestillingsverk til blant annet Kongsberg Jazzfestival, Førdefestivalen og Ultima, og samarbeidet i 2021 med komponisten Ørjan Matre om et nytt verk for hardingfele og Det Norske Kammerorkester.

Hans forrige soloutgivelse «Fragmentarium» (2020) fikk Folkelarm-prisen og ble hyllet av kritikere. Arild R. Andersen i Aftenposten skrev blant annet i forbindelse med utgivelsen: «Det er folkemusikken som demonstrerer sin evige gyldighet, ikledd samtidens smakfulle innfall. Erlend Apneseth gjør folkemusikken viktig igjen».

Release: 26.08.2022
Artist: Erlend Apneseth
Tittel: Nova
Plateselskap: HUBRO
Katalognummer: HUBROCD2651 / HUBROLP3651

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Erlend Apneseth. Foto: Signe Fuglesteg Luksengaard.
Erlend Apneseth. Foto: Signe Fuglesteg Luksengaard.
Last ned bilde
Cover "Nova" - Erlend Apneseth. Foto: Oddleiv Apneseth. Design: Aslak Gurholt (Yokoland).
Cover "Nova" - Erlend Apneseth. Foto: Oddleiv Apneseth. Design: Aslak Gurholt (Yokoland).
Last ned bilde

Lenker

Om Grappa Musikkforlag AS

Grappa Musikkforlag AS
Grappa Musikkforlag AS
Akersgata 7
0158 Oslo

23 35 80 00http://www.grappa.no/no

Grappa Musikkforlag A/S ble etablert i 1983 og er et av Norges største uavhengige plateselskap.

Grappa Musikkforlag har gitt ut over tre tusen album spredt på ulike labler. Foruten Grappa som favner viser og pop, så utgis klassisk musikk på Simax Classics, folkemusikk og verdensmusikk på Heilo, blues og country på Blue Mood og jazz på Hubro.

Grappa samarbeider med Egmont Kids and Media om utgivelse av barnemusikk gjennom Barneselskapet. Grappa samarbeider også med Norsk Komponistforening om innspilling og utgivelse av norsk samtidsmusikk på lablene Aurora og Hemera og med Norsk Jazzforum om innspilling og utgivelse av norsk jazz på Odin. Grappa har også et tett samarbeide med Rune Grammofon og Drabant Music.

Følg pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Grappa Musikkforlag AS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Grappa Musikkforlag AS

Svensk-Norsk supertrio er ute med sitt debutalbum i dag!16.9.2022 11:08:18 CEST | Pressemelding

Eriksson/Myhr/Malmström er en nystartet svensk/norsk trio som spiller nykomponert folkemusikk på gitar, hardingfele og klarinett/bassklarinett. Med innslag av improvisasjon og stemmeføring basert på teknikker lånt fra kontrapunkt har trioen funnet frem til et spennende musikalsk uttrykk. I dag slipper de sitt debutalbum "För sola skin’ på tak" bestående av 9 nydelige komposisjoner signert Thomas Eriksson.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom