Nytt EU-krav kan gi færre ladere i distriktene

- Tanken er sikkert god, og behovet for enklere betaling er stort. Utfordringen er at regningen for å ettermontere kortlesere kan bli så høy at ladeplassen heller blir lagt ned, sier Braadland.
Han forklarer: - En kortleser koster rundt 30 000 kroner, men mange steder kan regningen for å ettermontere kortlesere bli mye høyere, over en halv million kroner per ladepunkt. Det er fordi nye kortlesere og eldre ladere ikke alltid er kompatible, og da må hele ladepunktet byttes ut.
EU diskuterer nå om et slikt krav kan bli innført fra 2027. Den norske regjeringen er etter alt å dømme innstilt på å følge EU-kravet.
- Vi i NAF frykter at et påbud om ettermontering av kortlesere fører til at ladere i distriktene kan henge i en tynn tråd. Det er fordi prislappen betyr at ladeselskapene kan tenke at det er like greit å bare legge ned et lite ladested med lite trafikk, framfor å bruke en halv million kroner på å ettermontere kortlesere. Det kan dermed gi et mye dårligere ladetilbud langs veiene, spesielt i distriktene, sier han.
Opp mot 150 000 nye elbiler på veiene hvert år
Braadland mener at kravet om kortlesere også kan forsinke utbyggingen av nye ladestasjoner.
- Det finnes i dag 4-5000 ladestolper uten betalingsterminal. Om selskapene tvinges til å bruke tid og penger på å ettermontere kortlesere framfor å bygge nye ladestasjoner vil det åpenbart forsinke utrullingen av nye ladestasjoner, i en tid hvor det kommer 100 000 til 150 000 nye elbiler på veien hvert år, sier han.
Regjeringen har nylig hatt på høring krav om obligatorisk kortlesere på alle nye ladestasjoner. Dette er noe NAF støtter, fordi de fleste ladepunkter kan leveres med integrert betalingsterminal. NAF mener imidlertid at kravet om ettermontering av kortlesere på eldre ladestasjoner burde vært erstattet med et nasjonalt krav om å åpne opp laderne digitalt.
- Å åpne ladestasjonene digitalt er mulig i dag, og en mye smartere løsning. Det ville gi forbrukerne tilgang til å bruke sin ene favoritt-app til å lade på alle ladestasjoner, framfor 10-15 ulike apper som i dag. Dette ville medføre betydelig lavere kostnader, og raskt gjøre det enklere å betale for lading, sier Braadland.
Kontakter
Thor Egil BraadlandMyndighetskontakt
Tel:+47 911 83 088thoregil.braadland@naf.noBilder

Om NAF
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg pressemeldinger fra NAF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NAF
NAF: – Ta bilen fra råkjørerne, men hold igjen på forbudene12.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Regjeringen vil gjøre det lettere å inndra biler fra råkjørere og stramme inn på reglene for mobil- og skjermbruk i bil. – Deler av forslagene rammer for bredt, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
Klima og beredskap må hensyntas når veinettet skal vedlikeholdes og bygges ut10.5.2025 09:42:19 CEST | Pressemelding
Resolusjon fra NAFs landsmøte 2025: Klimaendringene og en ny sikkerhetspolitisk situasjon krever kraftigere satsing på samferdsel enn det som ligger inne i dagens planer. Nå må vi bygge for fremtiden.
Det kostbare bilholdet er billigst med elbil8.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Bil er dyrt å kjøpe og koster mye mer enn mange tror å eie. – Drivstoffprisene lyser mot oss langs veien, men det er ikke det som er den største kostnaden ved å eie bil, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
NAF: Vil koste 72 milliarder kroner å fjerne bompengegjelda6.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Bompengeselskapene har nå hele 72,1 milliarder kroner i gjeld. Gjelden har økt fra 64,2 milliarder kroner året før. – Dette må til slutt betales av bilistene, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
Elbilbatteriene holder seg godt2.5.2025 09:09:58 CEST | Pressemelding
Skjulte skader og svekket batteri er en stor bekymring blant folk som vurderer å kjøpe brukt elbil. Nå kan NAF trygge bilkjøperne: – Vi har testet mer enn 3000 elbilbatterier, og det er liten grunn til å være bekymret for at batteriet ikke holder, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom