NAF: – Ta bilen fra råkjørerne, men hold igjen på forbudene
Regjeringen vil gjøre det lettere å inndra biler fra råkjørere og stramme inn på reglene for mobil- og skjermbruk i bil. – Deler av forslagene rammer for bredt, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.

Bilistene står overfor en rekke skjerpelser. Det skal bli enklere å inndra kjøretøy ved råkjøring, varsling av trafikkontroll skal bli forbudt og det skal komme nye regler for mobil- og skjermbruk i bil. Siste del av pakken med forslag som gjelder inndragning av kjøretøy og mobilbruk, har akkurat vært på høring.
– Flere av forslagene står i fare for å treffe for mange, og i noen tilfeller virker hensynet til at reglene skal være enkle å håndheve å ha gått foran andre hensyn, sier Handagard.
– Ta bilen fra råkjørerne
Organisert råkjøring har blitt et økende problem. Ofte dreier det seg om store grupper med biler som sperrer veiene, og hastigheter over 200 km/t er ikke uvanlig. Loven åpner allerede for at slik kjøring kan straffes med at bilen inndras. Nå kommer det forslag om at inndragning skal bli en regel ved grove fartsovertredelser, både ved organisert råkjøring og i andre tilfeller med høy hastighet.
– Vi stiller oss bak forslaget om å ta bilen fra råkjørerne, sier Handagard. – Men vi er kritiske til en regel som vil gjøre inndragning til fast praksis alle tilfeller der farten er høy, også ved første gangs overtredelse, forklarer hun.
Kan ta bilen fra godtroende mor og far
I tillegg vil arbeidsgruppen gjøre det til en hovedregel at bilen skal inndras selv om eieren ikke kjørte og ikke kjente til villmannskjøringen.
– I tilfeller der bilen er lånt bør den bare kunne inndras dersom eieren kjente til eller har vært grovt uaktsom med hensyn til den planlagte bruken, sier Handagard.
Like regler for bruk av mobil og bilens skjerm
Det skal også komme nye regler for mobilbruk i bil. Det kan bli forbudt å i det hele tatt røre mobilen dersom den ikke står i holder, noe NAF går imot. De nye reglene for bruk av mobilen når den er fastmontert, skal også gjelde bilens integrerte skjerm.
– Det skal bli lov å styre musikk fra mobilen, og slå inn et telefonnummer. Samtidig skal det bli forbudt å røre ved navigasjonen, også på bilens skjerm. Det er vi kritisk til, sier Handagard.
Hun peker på at å bruke bilens skjerm ikke kan sammenliknes med å styre navigasjon på mobilen. NAF mener det bør være lov å styre bilens navigasjon med enkle trykk, for eksempel for å finne lader eller godta en ruteendring på bilens skjerm.
– Det er klart at like regler for bilens skjem og mobil i holder vil være enklere for politiet å håndheve. Men det er ulogisk at det ikke skal være lov å betjene navigasjonen på skjermen med enkle trykk, samtidig som det skal være lov med minst like kompliserte handlinger på fastmontert mobil. Her går forslagene for langt og treffer for bredt, avslutter Handagard.
Oversikt over NAFs svar på de nye forslagene
Dette er foreslått |
NAFs holdning |
Begrunnelse |
Inndragning av kjøretøyet ved førstegangs overtredelse Kjøring i dobbel hastighet i 50 km/t sone eller kjøring i 50 km/t over fartsgrensen i soner med lavere fartsgrense enn 50 km/t skal føre til at kjøretøyet inndras |
NAF støtter ikke. NAF ønsker å endre bestemmelsen til kan/bør |
Inndragning er svært inngripende. Reaksjon må være forholdsmessig. Tap av førerrett, bøtelegging og fengsling er alternativer ved første gangs overtredelse |
Forslag om inndragning ved de særdeles grove overtredelsene Inndragning som hovedregel ved førstegangsovertredelse, organisert villmannskjøring, ved fartsovertredelse i 200 km/t eller mer, eller ved forsettlig skade på person eller eiendom |
NAF støtter |
Vil ramme de særdeles grove overtredelsene, og er dermed treffsikkert i henhold til målet med skjerpelse av reglene |
Inndragning av kjøretøy som er eiet av andre enn fører Forslaget legger opp til at kjøretøyet som hovedregel kan inndras, uavhengig av eierens skyld. |
NAF støtter ikke. Inndragning av kjøretøy bør i slike tilfeller skje der det foreligger en form for medvirkning fra eiers side |
Det er ikke en tilstrekkelig sikkerhetsventil i forslaget. Inndragning kan i slike tilfeller ramme tredjeperson utilsiktet og uforholdsmessig med betydelig risiko for økonomisk tap og ulempen inndragning medfører. |
Totalforbud mot å berøre telefon som ikke står i holder |
NAF støtter ikke |
Forbudet er urimelig og uforholdsmessig sett opp mot trafikksikkerhetsrisiko. |
Forbud mot bruk av mobil ved trafikal stans
|
NAF gir begrenset støtte |
Det bør gjøres visse unntak for tilfeller ved langvarig trafikal stans |
Bruk av mobiltelefon i holder Skal være lov å taste inn telefonnummer og ringe opp, styre lydfiler med et fåtall tastetrykk eller berøringer. Det skal være tillatt å ha på og se på navigasjon, men ikke betjene denne |
NAF gir begrenset støtte |
Mulighet for å styre lydfiler på fastmontert mobil rimer dårlig med andre sider av forslagene, som totalforbud mot å berøre løs telefon |
Like regler for bruk av bilens skjerm som for fastmontert mobil Skal være lov å taste inn telefonnummer og ringe opp, styre lydfiler med et fåtall tastetrykk eller berøringer. Det skal være tillatt å ha på og se på navigasjon, men ikke betjene denne |
NAF støtter ikke |
Reglene tar ikke hensyn til at bruk av touchskjerm er mer hensiktsmessig enn å betjene de samme funksjonene på fastmontert mobil. |
Nøkkelord
Kontakter
Ingunn HandagardPressesjef
Tel:+47 920 66 505ingunn.handagard@naf.noBilder

Lenker
Om oss
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg pressemeldinger fra NAF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NAF
Klima og beredskap må hensyntas når veinettet skal vedlikeholdes og bygges ut10.5.2025 09:42:19 CEST | Pressemelding
Resolusjon fra NAFs landsmøte 2025: Klimaendringene og en ny sikkerhetspolitisk situasjon krever kraftigere satsing på samferdsel enn det som ligger inne i dagens planer. Nå må vi bygge for fremtiden.
Det kostbare bilholdet er billigst med elbil8.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Bil er dyrt å kjøpe og koster mye mer enn mange tror å eie. – Drivstoffprisene lyser mot oss langs veien, men det er ikke det som er den største kostnaden ved å eie bil, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
NAF: Vil koste 72 milliarder kroner å fjerne bompengegjelda6.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Bompengeselskapene har nå hele 72,1 milliarder kroner i gjeld. Gjelden har økt fra 64,2 milliarder kroner året før. – Dette må til slutt betales av bilistene, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
Elbilbatteriene holder seg godt2.5.2025 09:09:58 CEST | Pressemelding
Skjulte skader og svekket batteri er en stor bekymring blant folk som vurderer å kjøpe brukt elbil. Nå kan NAF trygge bilkjøperne: – Vi har testet mer enn 3000 elbilbatterier, og det er liten grunn til å være bekymret for at batteriet ikke holder, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Elbilbatteriene holder seg godt2.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Skjulte skader og svekket batteri er en stor bekymring blant folk som vurderer å kjøpe brukt elbil. Nå kan NAF trygge bilkjøperne: – Vi har testet mer enn 3000 elbilbatterier, og det er liten grunn til å være bekymret for at batteriet ikke holder, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom