Nyt plommene mens du kan
–Fjoråret gav enormt med plommer, det var et veldig bra år. Nå får vi trolig enda litt mindre enn et normalår. Sesongen har vært stabil på Østlandet, men dårlig på Vestlandet, forteller Leif Øye fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS).
Ifølge frukt og grønt statistikken var omsetning av norske plommer i 2021 på hele 1871 tonn for kommersielt salg. Prognosen for plommer i 2022 pr. 1. august var på 1099 tonn. Øye mener det kan bli enda mindre enn det prognosen fra 1. august viser.
Hva er det som gjør at det blir mindre plommer i år?
–Sesongen har bare vært litt uheldig, det kan skyldes dårlig pollinering, noe som forekommer iblant, forteller Øye.
Det er ikke så mye plommer i år, men kvaliteten er god. Plommene er i butikkene nå, men foreløpig er det kun små mengder.
Sunn snacks
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt forteller at plommer er en god kilde til fiber, som gjør godt for fordøyelsen og gir en god metthetsfølelse.
–Plommer er perfekt både til matpakken, som mellommåltid eller når du har lyst på noe godt. Bare husk å fjern steinen når du gir plommer til de minste barna. Jeg er også veldig glad i lettgrillede plommer i en grønn salat sammen med en god ost og litt balsamico.
Perfekt når du vil kose deg litt ekstra
Får du gjester eller har du lyst å lage noe ekstra godt i helgen? Her er noen favoritter som garantert vil falle i smak:
Til tapasbordet: Plommer gratinert med blåmuggost
Enkel dessert (du kan også grille dem): Bakte plommer med vaniljeis
Plommer i bakst: Enkel plommekake
Salaten med det lille ekstra: Plommesalat med plommedressing
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over20.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.
Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt11.8.2025 10:30:12 CEST | Pressemelding
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom