Nyoppstartet forlag med en grønn agenda
Hvem driver Grønt Forlag?
Forlaget består av fire personer med forskjellig bakgrunn innenfor plantebasert ernæring:
Gunnar Birkeland er daglig leder og redaktør. Han har 6 års erfaring som plantebasert influenser gjennom Grønn Matportal som han driver sammen med sin kone, Cathrine Birkeland. Gunnar er forlagets ansikt utad og tar seg av alle henvendelser.
Lars Thore Fadnes er lege, spesialist i allmennmedisin og professor ved Universitetet i Bergen. Han har doktorgrad med fokus på spedbarnsernæring og sitter i Nasjonalt råd for ernæring.
Nina Cathrine Johansen har mastergrad i ernæring og videreutdanning innen plantebasert ernæring fra T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies, Cornell University. Hun er kostveileder og nestleder i PAN – Norge og har tidligere utgitt boken Plantebasert kosthold sammen med Tanja Kalchenko og Mari Hult (2019).
Cathrine Birkeland er småbarnsmor og influenser. Hun driver Grønn Matportal, en blogg med flere tusen følgere. Hun har over 10 års erfaring med plantebasert kosthold og har i mange år servert kun vegetarisk mat hjemme. I tillegg har hun i mange år jobbet i barnehage der hun har deltatt i matlaging og servering av vegetariske måltider til barna.
Hvorfor velge vegetarisk?
Ifølge Helsenorge.no er det store helsegevinster ved å spise mye grønnsaker, frukt, bønner, linser, fullkornsprodukter og annen mat fra planteriket. Et plantebasert kosthold er forbundet med lavere risiko for blant annet høyt blodtrykk, overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. Et godt sammensatt plantebasert kosthold gir mye fiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer.
Grønt Forlag ønsker å vise alle at det å velge bort kjøtt helt eller delvis ikke trenger å bety at man går glipp av noe, og at det er mye enklere enn de fleste tror. Vi lytter til nyere forskning og mener at riktig informasjon lettere fører til riktige valg, og at vi dermed hjelper mennesker til å ta de gode valgene basert på den informasjonen vi velger å gi ut.
Hva har forlaget utgitt så langt?
Den første utgivelsen, «Fra liten til stor» lanseres for forhåndssalg i september 2021. Det er en fagbok som går i dybden på plantebasert ernæring gjennom hele livsløpet - fra liten til stor. Man får forslag til hvordan en kan bygge opp et helsefremmende kosthold og prinsipper for dette, samt menyer og en del oppskrifter. Det er også tips til hvordan man tilrettelegger for plantebasert mat sammen med barnehage og skole. Boken er basert på oppdatert forskning og ernæringsråd.
Nøkkelord
Kontakter
Gunnar BirkelandDaglig lederGrønt Forlag
Driver også Grønn matportal
Bilder
Om Grønt forlag
Grønt Forlag er et lite, uavhengig forlag som ligger på Tjelta, utenfor Stavanger. Forlaget ble startet i januar 2021 i forbindelse med utgivelsen “Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring” (utgis november 2021) skrevet av forfatterne Lars Thore Fadnes, Nina Cathrine Johansen og Cathrine Birkeland. Forlaget består av forfatterne og daglig leder Gunnar Birkeland.
Følg pressemeldinger fra Grønt forlag
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Grønt forlag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Grønt forlag
Grønt forlag gir en del av overskuddet av boksalget til organisasjonen NOAH4.12.2021 10:00:00 CET | Pressemelding
Boken Fra liten til stor ble skrevet fordi forfatterne ønsker å gjøre det enkelt for alle å spise sunn, næringsrik og dyrevennlig mat.
Veganske barn har normal vekst og vegansk kosthold kan forebygge fedme og hjerte- og karsykdom senere i livet26.11.2021 09:20:00 CET | Pressemelding
Det er godt kjent at et kosthold med mer frukt og grønt er bra for både liten og stor. Men hvordan påvirkes barnas helse og vekst av et kosthold helt uten animalske matvarer? Dette vet vi en del om nå.
4 av 10 barn tror bacon kommer fra en plante. Økende trend at barn vil kutte ut kjøtt12.11.2021 11:30:26 CET | Pressemelding
Hva vet barn om matens opprinnelse?
Veganere er ikke mer utsatt for jernmangel enn kjøttspisere1.11.2021 10:36:54 CET | Pressemelding
Jern er et viktig næringsstoff som blant annet bidrar til normal dannelse av røde blodceller samt proteinet hemoglobin, proteinet som sørger for transporten av oksygen rundt i kroppen.
Norsk studie: 9 av 10 synes det er enkelt å være vegetarianer!8.10.2021 10:34:24 CEST | Pressemelding
Nysatsingen til Grønt forlag; boken Fra liten til stor - er et stort og omfattende oppslagsverk som skal gjøre det enklere å ha et grønnere kosthold – også for barnefamilier. Alle forfatterne av boken, ja selv redaktøren, har spist plantebasert i mange år. De mottar ofte spørsmål om hvordan man best gjennomfører et kjøttfritt kosthold når man har barn og ungdom i huset.