Nye satsinger på matforskningsfabrikken

Matpiloten, som er det offisielle navnet på forskningsanleggene, er arena for forskning, innovasjon, produktutvikling, kurs, nettverk og undervisning.
– Vi er virkelige glade over beskjeden om at Matpiloten på Campus Ås har fått finansiering til en helt nødvendig oppgradering. Dette setter oss i stand til å forske og undervise på fremtidens løsninger for produksjon av bærekraftig og trygg mat som smaker godt, sier Siv Skeie, professor ved NMBU.
Store endringer
– Matproduksjonen og de andre leddene i matsystemet står overfor store endringer fremover, og denne bevilgningen gjør det mulig for oss å oppgradere anleggene vår slik at vi fortsatt kan være i førersetet, utdyper Helga Næs, forskningssjef for trygg og holdbar mat i Nofima.
Hun trekker frem forskningen for å finne alternativ til soya som kan dyrkes i Norge. Plantebasert kost øker i popularitet, og med disse midlene kan vi kan nå oppgradere med ny teknologi for produksjon av innovative og bærekraftige proteinrike plantebaserte produkter.
Realistisk forskning
Matpiloten består av en rekke prosesshaller der forskere og bedrifter kan teste ut blant annet ny teknologi og emballasjematerialer og nye kombinasjoner av råvarer.
Blant disse er Patogen Pilothall. Her studerer forskere livsfarlige bakterier som Listeria monocytogenes og E.coli (EHEC) i et realistisk produksjonsmiljø, for å forebygge alvorlige matforgiftninger. Med de nye bevilgningene kan vi investere i nytt utstyr som gjør oss rustet til å møte fremtidige mattrygghetsutfordringer.
– Prosesshallene gir oss en bred og unik plattform for forskningsprosjekt og produktutvikling. De bidrar til at vi kan tilby matprodusenter i alle ledd i verdikjeden skreddersydde løsninger ut fra deres behov, avslutter Helga Næs.
Fakta om matpiloten
NMBU huser meieri, bryggeri og bioraffineri.
Prosesshallene hos Nofima omfatter bakeri, kjøtthall, pakkehall, Patogen prosesshall, vegetabilhall og fiskehall.
Nøkkelord
Kontakter
Helga Næs, Forskningssjef Tlf.: +47 915 94 673 helga.naes@nofima.no
Bilder


Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Alta, Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 370 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
Has documented cause of kidney stones in rainbow trout26.6.2025 12:39:57 CEST | Press release
Scientists at Nofima have investigated the impact of carbon dioxide in water on the development of kidney stones in farmed rainbow trout. The research shows a clear connection.
Har dokumentert at CO2 er en årsak til nyrestein hos oppdrettsørret26.6.2025 12:26:14 CEST | Pressemelding
Forskere ved Nofima har sjekket hva karbondioksid i vannet har å si for utvikling av nyrestein hos regnbueørret i oppdrett. Det er en soleklar sammenheng, viser forskningen.
New head of Nofima’s Fish Health Department19.6.2025 14:03:57 CEST | Press release
Kjetil Fyrand has moved from Pharmaq to Nofima and now leads the Fish Health Department.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom