Nye omega-3-kilder trygge å bruke i fiskefôr

Forskere i Nofima har testet to nye kilder. Den ene er canolaolje ekstrahert fra rapsplante som er gemodifisert for å frembringe omega-3-fettsyrene DHA og ALA. Den andre er mikroalgen Schizochytrium sp., som ikke er genmodifisert, men naturlig rik på DHA. Disse kildene er delvis tilgjengelige i kommersiell skala.
Resultatene viser at begge gir god ytelse, kvalitet, sammensetning av fettsyrer og helse for laksen.
Hvorfor forske på omega-3-kilder?
Både folk og fisk har behov for de lange marine omega-3-fettsyrene EPA og DHA for å bevare god helse. Det vi får gjennom fiskeoljen som stammer fra villfisk er ikke nok til å dekke behovene til en voksende befolkning og akvakulturnæring. Det trengs derfor flere kilder til marint omega-3. Noe omega-3 brukes til helsekostprodukter, noe til dyrefôr, og en stor andel til oppdrettsfisk. Omega-3-nivået i oppdrettslaksen har tidligere sunket og man antar nå at nedre grense er nådd. Nå kan denne trenden stoppes ved å ta i bruk nye kilder.
I forskningsprosjektet «Nye omega-3-kilder i fôr til laks» var målet å skaffe vitenskapelig dokumentasjon på fôrkildene og deres effekt på fiskens ytelse, kvalitet og helse. Prosjektleder var seniorforsker Bente Ruyter i Nofima.
Nofima gjennomførte fôringsforsøk med canolaoljen i laksedietter i ferskvann og i sjøvann i anlegg på land. Canolaoljen ble tilsatt fôret med økende innblanding. Et parallelt fôringsforsøk med yngel ble også gjort i Australia der det er varmere vann, for å teste canolaoljen ved to vekstrater. Det var viktig for å avdekke eventuelle effekter som kan oppstå når fisk vokser fort tidlig i livet. Nofima gjennomførte også fôringsforsøk der laksen fikk fôr med mikroalger fra den var 100 gram og fram til slaktestørrelse.
Laksen som spiste fôrene med de nye fôringrediensene ble analysert for tilvekst, sammensetning, muskelkvalitet og helse. En av hensiktene med mikroalgeforsøket var å se på sensoriske parametere som lukt og smak.
Fôrkildene var gode for laksen
– Vi vet at laksen trenger fettsyrene EPA og DHA for å opprettholde god helse. Denne forskningen viser at laksen kan utnytte fettsyrene i de nye omega-3-kildene og deponere på lik linje som de kan med fettsyrene i fiskeolje, sier Ruyter.
Hovedfunnene er at:
- Canolaoljen har en gunstig fettsyreprofil sammenlignet med konvensjonelle planteoljer, med høye nivåer av omega-3-fettsyrene alfalinolensyre og DHA. Analyse av en rekke helsemarkører tyder på at dette er en trygg oljekilde i fôr til laks.
- Canolaoljen i fôr til laks både i ferskvann og sjøvann gir tilsvarende vekst som fiskeolje, og bedre farge av skinn og muskel.
- Det kunne ikke påvises fremmedstoff i laks fôret med canolaoljen.
- Biomasse fra algen Schizochytrium sp. er en god kilde til DHA i dietten til laks og bidrar også til bedre muskelfarge. Denne ingrediensen ga ingen forskjell i lukt og smak av fileten sammenlignet med laks fôret fiskeolje.
Global utfordring for næringen
Tilgang til større volum av fôringredienser rike på omega-3, har blitt sett på som en av de største utfordringene for vekst i akvakulturnæringen både i Norge og internasjonalt.
– Nå ser det ut som at det finnes løsninger, men uansett vil det også i fremtiden være viktig å utnytte omega-3-kilder i fisken mest mulig optimalt, sier Ruyter.
Vurderingen av tillatelse til bruk av olje fra genmodifisert raps henger på myndighetenes regelverk. Dernest er det opp til næringen å vurdere hvorvidt de velger å bruke canolaoljen. Kunnskap fra prosjektet vil være et bidrag til denne vurderingen.
Prosjektet har vært finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF). Prosjektet ble etablert etter en felles utlysning med Forskningsrådet.
Om prosjektet: o Canolaoljen Aquaterra fra Nuseed Pty Ltd (Australia) o Schizochytrium sp. (heterotrof mikroalge) fra Alltech Inc (USA) • Prosjektet ledes av Nofima og går i samarbeid med CSIRO (Australia) og Havforskningsinstituttet. |
Nøkkelord
Kontakter
Bente RuyterSeniorforsker
Tel:+47 930 97 531bente.ruyter@nofima.noBilder



Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Alta, Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 370 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
Has documented cause of kidney stones in rainbow trout26.6.2025 12:39:57 CEST | Press release
Scientists at Nofima have investigated the impact of carbon dioxide in water on the development of kidney stones in farmed rainbow trout. The research shows a clear connection.
Har dokumentert at CO2 er en årsak til nyrestein hos oppdrettsørret26.6.2025 12:26:14 CEST | Pressemelding
Forskere ved Nofima har sjekket hva karbondioksid i vannet har å si for utvikling av nyrestein hos regnbueørret i oppdrett. Det er en soleklar sammenheng, viser forskningen.
New head of Nofima’s Fish Health Department19.6.2025 14:03:57 CEST | Press release
Kjetil Fyrand has moved from Pharmaq to Nofima and now leads the Fish Health Department.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom