Kulturhistorisk museum

Ny utstilling: Kontroll - forsøk på å temme verden

Del
Sivilisasjonshistorien fortelles ofte som en uunngåelig utvikling gjennom stadig økende kontroll over dyr og natur. Vår nye utstilling stiller spørsmål ved denne historien vi har hørt så mange ganger.

Den nye utstillingen åpner 4. mars i Historisk museum i Oslo sentrum. Den stiller kritiske spørsmål til fortellingen om menneskehetens utvikling mot sivilisasjon som ofte beskrives på denne måten:

I steinalderen begynte mennesker å dyrke planter og holde husdyr. Større kontroll over matproduksjonen gjorde at ikke alle måtte slite med det samme for å få nok å spise. Samfunn med arbeidsdeling ble mulig. Spesialister kunne utvikle religion, skriftspråk, nedtegnete lover, hierarkiske samfunnsstrukturer som legger styringer for hvordan vi lever.

Men er nå egentlig kontroll så sivilisert? Og slik vi ser at verden utvikler seg i dag, med avskoging, utdøende arter og klimakrise, har vi mennesker egentlig så god kontroll som vi liker å tro? Utstillingen inviterer deg til å stille spørsmål ved den klassiske sivilisasjonsfortellingen:

  • Hva er konsekvensene av å se verden som under menneskets kontroll?
  • Er en sivilisasjon egentlig avhengig av kontroll og undertrykkelse?
  • Finnes det andre fortellinger om menneskers relasjoner til sine omgivelser?
  • Er det sammenheng mellom denne måten å forstå historien på, og menneskenes største utfordringer i dag?

Som en rød tråd i utstillingen følger vi kua, en av domestiseringens største suksesshistorier, men kanskje også blant verdens mest ulykkelige dyr. Relasjonen mellom menneske og ku finner vi over hele verden og gjennom mange tusen år. Denne relasjonen viser at mennesker og dyr har utviklet seg i et gjensidig samspill, med nærhet og intimitet, men også på måter som innebærer kontroll og tvang.

Les mer om utstillingens hovedtemaer på vår utstillingsside.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Hundehalsbånd, samlet inn hos santalfolk i India i 1902. Det ser brutalt ut ved første øyekast, men viser også at santalene beskytter hundene sine mot rovdyr. En hund som får bære dette halsbåndet er sikret mot å bli angrepet i strupen, men kanskje halsbåndet tynger hunden ned slik at det blir vanskelig å rømme unna?
Foto: Ellen C. Holte
Hundehalsbånd, samlet inn hos santalfolk i India i 1902. Det ser brutalt ut ved første øyekast, men viser også at santalene beskytter hundene sine mot rovdyr. En hund som får bære dette halsbåndet er sikret mot å bli angrepet i strupen, men kanskje halsbåndet tynger hunden ned slik at det blir vanskelig å rømme unna? Foto: Ellen C. Holte
Last ned bilde
Bronsehode av en okse fra rundt 664-525 f.Kr. som forestiller den egyptiske guden Apis. Mellom hornene har oksen en rund skive; det er solen. Den temmede oksen representerte disiplinert fysisk styrke, viktig for å dyrke jorden. Okse-kultus var et fenomen i de gamle middelhavskulturene i mer enn 2000 år. Foto: Lill-Ann Chepstow-Lusty.
Bronsehode av en okse fra rundt 664-525 f.Kr. som forestiller den egyptiske guden Apis. Mellom hornene har oksen en rund skive; det er solen. Den temmede oksen representerte disiplinert fysisk styrke, viktig for å dyrke jorden. Okse-kultus var et fenomen i de gamle middelhavskulturene i mer enn 2000 år. Foto: Lill-Ann Chepstow-Lusty.
Last ned bilde
Disse bronsebukkene inngår i det rikeste funnet vi har fra norsk bronsealder, og er datert til 700-500 f.Kr.  Man antar at religionen og verdensbildet man hadde i bronsealderen var preget av animisme – at alt i naturen har en sjel. 
Foto: Ellen C. Holte.
Disse bronsebukkene inngår i det rikeste funnet vi har fra norsk bronsealder, og er datert til 700-500 f.Kr. Man antar at religionen og verdensbildet man hadde i bronsealderen var preget av animisme – at alt i naturen har en sjel. Foto: Ellen C. Holte.
Last ned bilde

Om Kulturhistorisk museum

Kulturhistorisk museum
Frederiks gate 2
0164 Oslo

22 85 19 00http://www.khm.uio.no/

Historisk museum er en del av Universitetet i Oslo. Vi er et forskingsmuseum og våre utstillinger viser gjenstander fra Norges største etnografiske og arkeologiske samlinger. 

Følg pressemeldinger fra Kulturhistorisk museum

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturhistorisk museum på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kulturhistorisk museum

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye