Ny undersøkelse viser at vanlig matpakke er fortsatt godt nok

Viktigere med sunne matpakker fremfor spennende
I neste uke er det skolestart og det er igjen på tide å tenke på matpakken. Matpakken er skoledagens viktigste energi- og næringspåfyll. 95 % av barna har med seg matpakke på skolen hver dag. I juni undersøkte Norstat, på vegne av opplysningskontorene i landbruket, de norske matpakkevanene.
– 39 % av respondentene i undersøkelsen sier at de opplever mye press og mas rundt det å lage gode matpakker. Videre oppgir 79 % at de synes det er viktigere med sunne matpakker fremfor spennende, forteller Torunn Nordbø, ernæringsfysiolog og fagsjef for brød og korn i MatPrat.
Er du forelder og lurer på om andre foreldre sender med barna mer spennende matpakker, viser denne undersøkelsen at vanlig matpakke fortsatt er mer enn bra nok.
– Det er fortsatt slik at grovbrød er det som er vanligst å ha med i matpakken. Vi ser at hvitost, salami, leverpostei og skinke - noen med en skive agurk eller paprika - er de vanligste påleggstypene i matpakken. Med litt oppskåret frukt og med melk ved siden av er det alt som skal til for å lage matpakke i samsvar med kostrådene, forteller Nordbø.
Matpakke på under 10 minutter
– Tallene fra undersøkelsen viser at det er mor (70 %) som er den ubestridte matpakkesmøreren, etterfulgt av far (50 %) og barnet selv (27 %). Når det gjelder tidsbruk, klarer de fleste foreldrene seg med under ti minutter til å smøre matpakken, forteller Nordbø.
Norstats matpakkeundersøkelse er bestilt av opplysningskontorene i landbruket:
Opplysningskontoret for meieriprodukter
Opplysningskontoret for egg og kjøtt
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeMatPrat/ Kommunikasjon og samfunnskontakt
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noLisa EkliSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97071127lisa.ekli@matprat.noMarthe BogerudKommunikasjonssjefMatPrat
Tel:99692129marthe.bogerud@matprat.noPål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+4793649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder

Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Nordmenns middagsvaner kartlagt: Høsten er smaken av Norge!2.10.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
For 7 av 10 nordmenn er middagen dagens høydepunkt. Nye tall fra Matprats matkulturundersøkelse viser at norske tradisjoner står sterkt, og at høsten er tiden da fellesskap og norske råvarer virkelig setter preg på middagsbordet.
Nordmenn vil ha grovere brød25.9.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Flere vil ha grovt brød og vi er opptatt av mer energi og tarmhelse når vi velger mat. Dette viser Matprats nyere undersøkelser gjennomført av Opinion. Grovt brød leverer på begge deler.
Halvparten av unge kvinner får i seg for lite jern30.6.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Jernmangel rammer særlig unge kvinner, og de må få bedre informasjon om hvilken mat som inneholder jernet de trenger - rødt kjøtt er en av våre beste kilder.
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom