Fellesorganisasjonen

Ny rapport: Trenger bedre sosialpolitikk etter Covid-19

Del

Før regjeringen legger frem Revidert nasjonalbudsjett lanserte FO rapporten om hvordan de må gjenoppbygge samfunnet etter pandemien.

Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO (Foto: FO)
Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO (Foto: FO)

Torsdag morgen la FO frem rapporten «Sosiale kriser krever sosialfaglige løsninger». Den oppsummerer kunnskap fra flere fagmiljøer og medlemmenes erfaringer fra pandemien. Forbundsleder Mimmi Kvisvik mener at Norge aldri tok inn over seg de sosiale konsekvensene av nedstengingen. 

– Pandemien var fra første dag en helsekrise. Så utviklet det seg til en akutt økonomisk krise og senere en langvarig sosial krise. Som samfunn brukte vi lang tid før vi tok problemer som trangboddhet, rus- og psykiske lidelser eller isolasjon på alvor, men medlemmene våre meldte bekymring allerede 13. mars 2020, sier FO-lederen.

FO er fagforeningen for sosialarbeidere og har om lag 33 000 medlemmer. Et flertall av dem jobber i tjenester som ble hardt rammet av nedstengingen. I rapporten anbefaler FO 10 tiltak som de mener kan forebygge mot nye sosiale kriser.

– Krisen er ikke over bare fordi vi har tatt hverdagen tilbake. For noen er nettopp hverdagen en krise. Samtidig fungerte pandemien som et forstørrelsesglass på sosiale problemer og gikk hardest ut over dem som hadde det tyngst fra før. Nå har politikerne muligheten til å gjøre det litt lettere, sier FO-lederen og sikter til Revidert nasjonalbudsjett som legges frem senere i dag.

Vil igjen ha en egen sosialminister

Sårbare grupper ble skadelidende under nedstengingen. Kvisvik mener mye kunne vært unngått, dersom Norge hadde hatt en bedre sosial beredskap.

– Barn med store tilretteleggingsbehov ble sendt hjem, 2 500 utviklingshemmede fikk besøksforbud i strid med menneskerettighetene og rusavhengige ble utskrevet fra rehabilitering altfor tidlig for å frigi helsepersonell. Når ingen tar med seg den helhetlige sosiale forståelsen inn i kriseplanene, vil de alltid ramme skjevt, sier Kvisvik.

Derfor foreslår hun blant annet å gjenopprette stillingen som sosialminister.

– Erfaringene fra pandemien er tydelige. De sosiale perspektivene kom for sent i kriseberedskapen. Frem til 2004 hadde vi en egen sosialminister, men nå er de sosiale problemene større enn på lenge. Det krever at vi gjenreiser sosialpolitikken og igjen får én statsråd med overordnet ansvar for den, sier FO-lederen.

Her er anbefalingene fra FO:

  1. Norge trenger en sosialminister.
  2. Psykososiale konsekvenser må vurderes.
  3. Sikre helhetlig sosial beredskap i kommunen.
  4. Sosiale tjenester må defineres som kritiske samfunnsfunksjoner.
  5. Velferdstjenestene må være helhetlige og koordineres.
  6. Gjenoppbyggingen av samfunnet krever rausere tjenester og ytelser.
  7. Helsevesenet trenger flere ansatte med sosialfaglig kompetanse.
  8. Sosialfaglig personell må autoriseres på lik linje med helsefaglig personell.
  9. Vernepleiemangelen må løses for å ivareta brukersikkerheten.
  10. En tverrfaglig skole trenger flere miljøterapeuter.

Les begrunnelsen for tiltakene i rapporten.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO (Foto: FO)
Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO (Foto: FO)
Last ned bilde
Mockup av rapporten "Sosiale kriser krever sosialfaglige løsninger"
Mockup av rapporten "Sosiale kriser krever sosialfaglige løsninger"
Last ned bilde

Dokumenter

Lenker

Om Fellesorganisasjonen

Fellesorganisasjonen
Fellesorganisasjonen
Mariboesgate 13
0506 Oslo

919 19 916http://www.fo.no

Fellesorganisasjonen (FO) har siden 1992 vært fagforeningen for sosialarbeidere. Vi organiserer over 31.000 barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere i Norge.

Våre medlemmer har ekspertkompetanse innenfor barnevern, Nav, tjenester til utviklingshemmede, vold og trusler i arbeidslivet, samt tariff og likelønn.

Følg pressemeldinger fra Fellesorganisasjonen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fellesorganisasjonen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fellesorganisasjonen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom