Fellesorganisasjonen

Ny rapport: Nær halvparten varslet om uforsvarlige tjenester

Del

I dag lanserte FO rapporten som viser at om lag halvparten av vernepleiere har varslet om uforsvarlige forhold i tjenester til utviklingshemmede.

Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO (Foto: FO)
Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO (Foto: FO)

FO er den største fagforeningen for vernepleiere i Norge. I dag presenterte de rapporten  som avdekker at 42,5 prosent av vernepleiere har varslet om at tjenestene til utviklingshemmede er faglig uforsvarlige. Dette får FO til å slå alarm, melder TV2.

– Jeg blir forbannet og fortvilet, sier Mimmi Kvisvik, leder av FO

– Hadde det vært over 40 prosent avvik eller bekymringsmeldinger i for eksempel legetjenesten, hadde alarmen gått for lenge siden, sier hun.

– I andre sektorer ville man umiddelbart sett på om tjenestene har rett kompetanse. Kompetansesituasjonen rundt utviklingshemmede har vært bekymringsfull i mange år, sier Kvisvik til TV2.

I 2020 lanserte forbundet rapporten "Ingen tid å miste" som avdekket at Norge mangler 20 000 vernepleiere. Vernepleiermangelen er spesielt høy i de kommunale tjenestene til utviklingshemmede, hvor kun 10 prosent av de ansatte er vernepleiere. I dag kom rapporten "Det som skal til" om hva myndigheter og arbeidsgivere kan gjøre for å sikre nok vernepleiere.

Må utdanne 20 000 vernepleiere på sikt

– "Ingen tid å miste" avdekket av vernepleiermangelen var langt høyere enn vi trodde. Nå er det på tide politikerne tar ansvar, sier FO-lederen.

I rapporten "Det som skal til" lister forbundet opp flere punkter de mener vil gi flere vernepleiere på sikt. FO foreslår blant annet en tiårig opptrappingsplan for vernepleierstudiet, at det opprettes flere desentraliserte deltidsstudier og at ufaglærte i disse tjenestene får tilbud om utdanning.

– De som jobber i dette yrket, strekker seg langt for å hjelpe disse menneskene. Det er vårt ansvar å gi dem trygge og verdige liv, sier Kvisvik.

I denne saken kan du lese både hva arbeidsgivere og myndigheter kan gjøre for å sikre nok vernepleiere i fremtiden.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO (Foto: FO)
Mimmi Kvisvik, forbundsleder i FO (Foto: FO)
Last ned bilde
FOs fane på Youngstorget (Foto: Daniel Charles Hextall / FO)
FOs fane på Youngstorget (Foto: Daniel Charles Hextall / FO)
Last ned bilde

Lenker

Om Fellesorganisasjonen

Fellesorganisasjonen
Fellesorganisasjonen
Mariboesgate 13
0506 Oslo

919 19 916http://www.fo.no

Fellesorganisasjonen (FO) har siden 1992 vært fagforeningen for sosialarbeidere. Vi organiserer over 31.000 barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere i Norge.

Våre medlemmer har ekspertkompetanse innenfor barnevern, Nav, tjenester til utviklingshemmede, vold og trusler i arbeidslivet, samt tariff og likelønn.

Følg pressemeldinger fra Fellesorganisasjonen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fellesorganisasjonen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fellesorganisasjonen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom