Norges Ishockeyforbund

Ny NHL-avtale for norsk ishockey

Del

Norges ishockeyforbund har signert en ny avtale med NHL, som regulerer pengestrømmen for overganger for norske spillere til NHL.

Ole Julian Holm. Foto: Fredrik Hagen, Norges Ishockeyforbund.
Ole Julian Holm. Foto: Fredrik Hagen, Norges Ishockeyforbund.

Den nye avtalen strekker seg over totalt 8 år (4+4), med start sesongen 22/23.

NHL forplikter seg til å betale i snitt 381 000 dollar pr spiller fra Europa som signerer NHL-kontrakt de kommende fire sesongene. Deretter øker summen til 425 000 dollar.

Pengene pr spiller skal fordeles i fire like store deler, der de klubbene som har hatt spilleren de siste fire sesongene får hver sin del.

I tillegg betaler NHL 35 000 dollar pr spiller som draftes i første runde, samt 20 000 dollar pr spiller draftet i de senere rundene. 

Det var den tidligere avtalen mellom NHL og NIHF som utløste nærmere 1,2 millioner kroner til Manglerud Star da Ole Julian Holm signerte kontrakt med Columbus Blue Jackets sist sommer. Pengene kom som følge av at Holm representerte MS den siste sesongen før han ble signert.

Den «gamle» avtalen mellom NHL og Europeiske forbund var nemlig utformet slik at det kun var den nasjonen spilleren spilte i sist sesong før signering som fikk penger. Dette er nå endret slik at summen fordeles på siste fire år, uansett hvor man har spilt. Pengene vil automatisk gå til NIHF sentralt, og deretter utbetales til klubbene.

— Det har vært viktig å synliggjøre at spillere fra de mindre nasjonene sjelden tar steget direkte fra hjemlandet til NHL-kontrakt, forteller Petter Salsten, sportssjef i Norges Ishockeyforbund.

— Til tross for dette bør norske klubber likevel premieres for den jobben de har gjort med en spillers utvikling. For våre NHL-spillere opp gjennom årene, har det vært naturlig å gå veien via for eksempel Sverige, men da har også pengene fra NHL stoppet i nettopp Sverige, fortsetter Salsten.

— Med denne avtalen har vi større sikkerhet for at norske klubber får penger, dersom spilleren signerer NHL-avtale innen fire sesonger, samt at draftede spillere også premieres direkte, avslutter Salsten. 

Bilder

Ole Julian Holm. Foto: Fredrik Hagen, Norges Ishockeyforbund.
Ole Julian Holm. Foto: Fredrik Hagen, Norges Ishockeyforbund.
Last ned bilde

Om Norges Ishockeyforbund

Norges Ishockeyforbund
Sognsveien 75J
Oslo

(+47) 21 02 90 00http://www.hockey.no