Ny matminster hedret lokalmat fra hele Norge.
“Rømmebrød” fra Holmen Crisp, “Steinfjording med havsmak” fra Lofoten gårdsysteri, “Alpeost” fra Tine Meieri Eldsvågen og “Havre + Quinoa” og “Fiberhavre” fra Den Sorte Havre er de fem lokalmatproduktene som fikk tildelt Spesialitet-merket under åpningen av Matstreif.
Merkeordningen “Spesialitet” er en offisiell merkeordning som viser deg veg til god lokal mat og lokal drikke. På Matstreif er over 50 av de produsentene som er kommet gjennom nåløyet til stede i festivalens største telt. Deriblant de fire som fikk herder og ære fra Matminister Bård Hoksrud
Unik smak og lokal forankring
- Dette er alle helt unike produkter, og de viser fram noe av det beste vi har å by på av mat i Norge, sier Nina Sundqvist, direktør i Matmerk som eier merkeordningen Spesialitet.
- "Rømmebrødet fra Holmen Crisp er basert på en over 100 år gammel familieoppskrift fra Gudbrandsdalen - Det føles flott å få anerkjennelse for arbeidet med å ivareta norsk matkultur og tradisjoner gjennom det som rømmebrødet er og symboliserer for meg", sier Camilla Rostad fra Holmen Crisp.
- "Spesialitetsmerket er et trangt nåløye, og det er rett og slett svært inspirerende for oss å motta dette. Det føles helt fantastisk. Vi er så vidt vi kjenner til de eneste produsentene i verden som lager havregryn av urkornet svarthavre", sier Ingunn og Johan Anstenrud fra Den Sorte havre.
- Det er en hedersbetegnelse for oss og TINE Norsk Alpeost å motta Spesialitet-merket fra Matmerk. Denne helt nye osten får en spennende høst med lansering, deltakelse i Oste-VM i Bergen i november, profilering i Meny-butikkene og nå også dette. Det viser igjen at 3 år med produktutvikling gir resultater! Veldig gøy for alle oss i TINE", sier May-Liss Heggland, som er utvikler hos Tine.
- Å få tildelt Spesialitet-merket for Steinfjording med havsmak er en stor anerkjennelse. Spesialitet-merket hjelper oss med å synliggjøre den unike smakssammensetningen på en god måte", sier produsentene Marielle de Roos og Hugo Vink fra Lofoten Gårdsysteri.
Utvalgt av fagjury
Merkeordningen “Spesialitet” er en offisiell merkeordning som viser forbrukeren vegen til god lokal mat og lokalt drikke. Merkeordningen skal fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge, og ordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk med støtte fra Landbruks- og Matdepartmentet.
Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som gjør en grundig vurdering kvalitet og smak. Produkter som kommer gjennom nåløyet skal være produsert i Norge, laget av lokale og norske råvarer, gjerne også basert på lokale oppskrifter. De skal også være blant de aller beste i sin kategori. Juryen ledes av Lars Sponheim.
Nøkkelord
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder
Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Dronningen av "havets sølv" vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris18.12.2024 14:09:19 CET | Pressemelding
- Hanne-Cecilie Sporsheims evne til å kommunisere både sildas bærekraftige potensial og gastronomiske verdi har løftet silda fram fra glemselen og tilbake på norske matbord, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad under tildelingen av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i Målstova på Nasjonalbiblioteket.
Lederskifte i Stiftelsen Norsk Mat13.12.2024 09:00:19 CET | Pressemelding
Nina Sundqvist fratrer sin stilling som adm. direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en samlet vurdering har styret og direktøren blitt enige om at organisasjonens videre utvikling best ivaretas med en ny leder ved roret.
Økt kjennskap og stabil tillit til Nyt Norge10.12.2024 13:53:41 CET | Pressemelding
Økt kjennskap og stabil tillit til Nyt Norge blant norske forbrukere, viser fersk forbrukerundersøkelse. - Selv i en tid der prisen på mat har vært dominerende, er det en sterk bevissthet rundt viktigheten av å velge norsk mat, sier en fornøyd Nina Sundqvist, administrende direktør i Stiftelsen Norsk Mat
Eventyrlig vekst: Lokalmat og drikke i Norge setter nye rekorder21.11.2024 10:38:42 CET | Pressemelding
Salget av lokalmat og drikke i Norge setter nye rekorder både i verdi og volum. Siste året har det vært en eventyrlig vekst og en omsetning på totalt 12.3 milliarder kroner. Veksten omfatter alle salgskanaler og alle fylker.
Stem frem vinneren av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 202418.10.2024 10:12:09 CEST | Pressemelding
Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris skal i år gå til en formidler av norsk sjømat. Fire finalister er valgt ut, og nå kan publikum stemme frem sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom